Przejdź do treści

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

kobieta w kuchni
„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą?”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dlaczego z taką łatwością wierzymy w bzdury dietetyczne, które serwują nam rozmaici „specjaliści”? „Zwykle jest tak, że nie ufamy najprostszym rozwiązaniom, ponieważ one nie mają w sobie żadnej sensacji” – komentuje Małgorzata Akkuş. Psychodietetyczka na Instagramowym profilu „Antydieta” o fenomenie absurdów żywieniowych, które ostatnimi czasy zdobywają popularność.

„Ilość absurdów dietetycznych rośnie każdego roku”

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”.
„Serwatka w proszku jest zdrowa, ale groszek z puszki to produkt przetworzony”.
„Zjedzenie torebki daktyli to unikanie niezdrowego cukru”.
„Unikanie spotkań, by utrzymać dietę, to pewnik, że w przyszłości będzie się miało dużo znajomych”.
„Głodzenie się przez cały tydzień, by później napchać żołądek cheat mealem, to dobra praktyka”.

To tylko niektóre absurdalne dietetyczne przekonania, do których na instagramowym profilu „Antydieta” odwołuje się psychodietetyczka Małgorzata Akkuş. Specjalistka zwraca uwagę, że w niepokojącym tempie przybywa mód i praktyk żywieniowych, które nie tylko nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, ale wręcz odwrotnie – mogą siać w naszym organizmie duże szkody.

„Tych absurdów jest oczywiście od groma. Co najgorsze, ich liczba rośnie każdego roku. A my tak łatwo ulegamy sugestiom a potem gubimy się. Bo przecież wystarczy, że coś jest dobrze wytłumaczone i już musi być prawdziwe” – pisze ekspertka.

Akkuş zauważa, że brak logiki, który często stanowi podbudowę różnych „rewolucyjnych” diet i systemów jedzeniowych, zupełnie nie stoi na przeszkodzie zdobywaniu przez nie popularności. Pisze:

„Ile razy robiliśmy totalne bzdury tylko dlatego, że przez jakiś czas ktoś przekonywał, że tak się robić powinno. Pierwszą z tych bzdur w moim życiu był wpis, jaki przeczytałam jako dziecko w książce 'Dieta optymalna Kwaśniewskiego’ – maliny nie mają wartości odżywczych, tylko sam cukier. Jedną z podobnych bzdur było jedzenie jednego wielkiego posiłku w ramach ‘intermittent fasting’, bo przecież ludzie pierwotni nie jedli kilka razy dziennie. Tylko, że ludzie pierwotni nie musieli przez cały dzień skupiać się na złożonych zadaniach, mogli godzinami myśleć o jedzeniu a potem odpoczywać godzinami po uczcie”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Energia
Vigor Up! Fast o smaku owoców leśnych, 20 tabletek musujących
24,90 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Miłosz Brzeiński

Z czego bierze się nasza skłonność do wiary w bezsensowne i szkodliwe diety? Otóż – jak sugeruje psychodietetyczka – potrzebujemy nowości, potrzebujemy ekscytacji, to co znane i sprawdzone, jest dla nas nudne, żmudne, męczące. Chcemy szybko widzieć efekty,  wybieramy drogę na skróty, nie zauważamy, że lepsze jest wrogiem dobrego.

„Zwykle jest tak, że nie ufamy najprostszym rozwiązaniom, ponieważ one nie mają w sobie żadnej sensacji. A jeśli nie ma żadnych ukrytych motywów, nie wierzymy, że ktoś chce nas oszukać, wpędzić do grobu, okraść, zataić jakieś cenne informacje, to dopiero wtedy się boimy. To musi być podejrzane!” – ironizuje Akkuş

Antydieta

Instagramowy profil „Antydieta” prowadzi psychodietetyczka Małgorzata Akkuş. Specjalistka rozprawia się na nim z mitami dietetycznymi – w ten sposób, jak sama deklaruje, chce powiedzieć „STOP wyniszczaniu siebie w imię nierealistycznych ideałów”.

Akkuş promuje jedzenie intuicyjne – sposób odżywiania, w którym przestają obowiązywać zasady żywieniowe z zewnątrz; reguły tworzą ciało i sytuacja życiowa. Psychodietetyczka jest twórczynią bloga www.jedzenieintuicyjne.pl – w zamyśle „strefy wolnej od diet”.

View this post on Instagram

Tych absurdów jest oczywiście od groma. Co najgorsze ich ilość rośnie każdego roku. A my tak łatwo ulegamy sugestiom a potem gubimy się. Bo przecież wystarczy, że coś jest dobrze wytłumaczone i już musi być prawdziwe. Ile razy robiliśmy totalne, nielogiczne bzdury tylko dlatego, że przez jakiś czas ktoś przekonywał, że tak się robić powinno. Pierwszą z tych bzdur w moim życiu był wpis jaki przeczytałam jako dziecko w książce "Dieta optymalna Kwaśniewskiego" – maliny nie mają wartości odżywczych, tylko sam cukier. Jedną z podobnych bzdur było jedzenie jednego wielkiego posiłku w ramach Intermittent fasting bo przecież ludzie pierwotni nie jedli kilka razy dziennie. Tylko, że ludzie pierwotni nie musieli przez cały dzień skupiać się na złożonych zadaniach, mogli godzinami myśleć o jedzeniu a potem odpoczywać godzinami po uczcie. Zwykle jest tak, że nie ufamy najprostszym rozwiązaniom ponieważ one nie mają w sobie żadnej sensacji. A jeśli nie ma żadnych ukrytych motywów, nie wierzymy że ktoś chce nas oszukać, wpędzić do grobu, okraść, zataić jakieś cenne informacje to dopiero wtedy się boimy. To musi być podejrzane!

A post shared by @ antydieta on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

×