Przejdź do treści

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?
Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem? / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy istnieje zależność pomiędzy dietą a zachorowalnością na endometriozę? Może się zdziwisz, ale są one ze sobą ściśle powiązane. „Styl życia ma ogromny wpływ na powstawanie i przebieg endometriozy” – podkreśla na instagramowym profilu @razem_po_zdrowie dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz.

Endometrioza i dieta

Osoby, którym wydaje się, że dieta nie ma nic wspólnego z ryzykiem zachorowania na endometriozę i przebiegiem choroby, są w ogromnym błędzie. Jak podkreśla w swoim ostatnim wpisie na Instagramie Aleksandra Zaczkiewicz, to jeden z istotnych czynników przy tej chorobie.

Może działać na kilka sposobów, np. na stan zapalny, kurczliwość mięśni gładkich, układ odpornościowy i efekty estrogenne. Styl życia ma ogromny wpływ na powstawanie i przebieg endometriozy!” – wyjaśnia ekspertka.

Swoje słowa popiera wynikami badań. Niektóre statystyki naprawdę dają do myślenia!

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Liczby nie kłamią

Dietetyczka przytacza między innymi wyniki badania przeprowadzonego w północnych Włoszech, w których porównano zwyczaje żywieniowe mieszkanek tego kraju. Objęło ono 504 pacjentki z endometriozą i grupę kontrolną. Badacze wykazali, że ryzyko zachorowania na endometriozę:

  • zmniejszyło się o 70 proc. wśród kobiet jedzących zielone warzywa i o 40 proc. w grupie, która jadła świeże owoce i warzywa;
  • wzrosło 2-krotnie w grupie jedzącej czerwone mięso i 1,8-krotnie wśród osób spożywających dużo szynki.

Jak pisze Zaczkiewicz na Instagramie, w innym badaniu przez 12 lat obserwowano nawyki żywieniowe 70 tys. amerykańskich pielęgniarek. Zaobserwowano, że:

  • o 22 proc. zmniejszyło się ryzyko rozwoju endometriozy w grupie z dietą bogatą w kwasy omega-3 (tuńczyk, łosoś, makrela, olej z orzechów włoskich, olej lniany);
  • o 48 proc. wzrosło ryzyko w grupie osób, których dieta była bogata w tłuszcze trans (utwardzone tłuszcze roślinne, tłuszcze zwierzęce) – te, jak przypomina ekspertka, zwiększają poziom wielu markerów zapalnych.

Cenne witaminy i minerały

Ekspertka zwraca uwagę również na to, że poza ogólnym stylem odżywiania ważne są też konkretne minerały i składniki odżywcze, takie jak:

  1. Witaminy C i E – jak pisze dietetyczka, 80 kobietom chorym na endometriozę przez dwa miesiące podawano znaczne dawki witamin C i E. Okazało się, że znacznie zredukowały one dolegliwości bólowe. Obniżyło się też u nich stężenie markerów zapalnych.
  2. Wapń – ekspertka wyjaśnia, że jego ilość spada w organizmie na 10-14 dni przed miesiączką. „Może to powodować bóle głowy, skurcze mięśnie, bóle miednicy. Dieta wysokotłuszczowa oraz produkty zawierające kwas szczawiowy, np. kakao, rabarbar, szpinak obniżają jego wchłanianie” – dodaje.
  3. Cynk – „zwiększa odporność na infekcje i wzmacnia układ immunologiczny, jego brak może objawiać się bólami głowy, stanami depresyjnymi, drażliwością” – pisze Zaczkiewicz.
  4. Magnez – zmniejsza dolegliwości związane z endometriozą.
  5. Potas – jak zauważa ekspertka, u kobiet z endometriozą jego poziom może być obniżony z powodu biegunek, którym towarzyszy osłabienie, wzdęcia i zmęczenie.
dr n. med. Tomasz Songin

Czym jest endometrioza?

Endometrioza to choroba dotycząca nieprawidłowości w endometrium, czyli błonie śluzowej macicyEndometrium wyściela jamę macicy i podlega charakterystycznym zmianom podczas cyklu miesięcznego. Pod wpływem hormonów zaobserwować można następujące zmiany:

Takie cykliczne zmiany mają na celu przygotowanie endometrium macicy do zagnieżdżenia się zarodka. Gdy nie dojdzie do zapłodnienia, błona śluzowa macicy złuszcza się. Jeśli natomiast powstanie zarodek, wówczas endometrium odżywia zarodek.

Jeśli komórki endometrium przemieszczą się poza jamę macicy, wówczas rozwija się endometrioza. Co to jest za choroba? Cechuje się ona obecnością ognisk endometrium w takich nietypowych lokalizacjach jak jajniki, jajowody, jelito grube, pęcherz moczowy czy otrzewna. Co miesiąc tkanka zachowuje się jak ta w macicy i reaguje na zmiany hormonalne w organizmie – gromadzi się i złuszcza, powodując krwawienie. To może prowadzić do stanów zapalnych i obrzęków, powstawania blizn, zrostów i torbieli, a także skrzepów – w wyniku braku możliwości usunięcia krwi. Endometrioza może dotyczyć nawet 15 proc. kobiet w okresie rozrodczym.

Kobieta trzyma wynik badania usg

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowaną dietetyczką i właścicielką Razem Po Zdrowie – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?