Przejdź do treści

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Rooibos
Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Rooibos to wciąż niedoceniona roślina. Choć specyficzny smak naparu z rooibosa nie wszystkim odpowiada, nie warto od razu się zniechęcać. Dietetyk Alicja Kalińska tłumaczy, dlaczego czasem zamiast herbaty czy kawy warto wybrać napój z czerwonokrzewu.

Rooibos a herbata

Rooibos wywodzi się z Afryki południowej. W Europie roślina rozpowszechniona została w 1904 roku przez rosyjskiego kupca Benjamina Ginsberga. Napar z rooibosa, czyli czerwonokrzewu, jest często mylony z herbatą. Ma jednak z nią niewiele wspólnego – to zupełnie inny gatunek. Te dwa napoje łączy jedynie sposób przetwarzania liści poprzez fermentację oraz metoda ich parzenia. Pod pewnymi względami rooibos ma przewagę nad herbatą.

Rooibos to napar, który mogą pić zarówno niemowlęta, jak i osoby starsze. Jest też polecany kobietom w ciąży i karmiącym – mówi dietetyk Alicja Kalińska w rozmowie z Hello Zdrowie. Nie zawiera – w przeciwieństwie do herbaty – kofeiny i teiny, których powinny one unikać, ponieważ podnoszą ciśnienie krwi i tętno. Zaletą naparu z czerwonokrzewu jest też to, że nie wysusza tak jak herbata.

W składzie rooibosa nie znajdziemy również garbników, które odpowiadają za cierpki smak herbaty. Związki te w zbyt dużych ilościach powodują spowolnienie wchłaniania niektórych witamin, np. A i B12.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Rooibos – działanie zdrowotne

Alicja Kalińska podkreśla, że najważniejszą zaletą naparu jest silne działanie przeciwnowotworowe ze względu na zawartość wielu przeciwutleniaczy. Ale na tym się nie kończy. – Obniża ciśnienie krwi, bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i krwionośny. Ma też działanie przeciwzapalne i spowalnia proces starzenia się – wymienia dietetyk.

Jeśli mamy problem z suchą, podrażnioną albo swędzącą skóra, mogą nam pomóc okłady z rooibosa. Jednak przed ich zrobieniem warto skonsultować się z lekarzem, który zdiagnozuje, co nam dolega. Napar z czerwonokrzewu może też łagodzić dolegliwości występujące przy astmie i alergii. – Miałam kilka klientek z dziećmi astmatycznymi i ten napar miał na nie bardzo dobre działanie – przez to, że nie wysuszał i nie pobudzał odruchu kaszlowego – mówi Kalińska.

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Rooibos na wiele sposobów

Rooibos ma specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada. Nie warto od razu się zniechęcać po pierwszej nieudanej próbie degustacji naparu. Można trochę poeksperymentować z dodatkami do niej. Osobom, które nie mogą pić kawy i ciężko im się z nią rozstać, Kalińska radzi zaparzenie rooibosa w kawiarce i dodanie do niej mleka. Ale to nie możliwy sposób na polubienie naparu.

– Można ją trochę dosłodzić, jest idealna w połączeniu z miodem. Bardzo dobra jest rooibos z pomarańczą i cynamonem. Ja bardzo lubię dodawać parę kropel syropu klonowego, bo bardzo go lubię. Trzeba poszukać swojej wersji – radzi dietetyk.

A wy pijecie rooibos? Wolicie wersję klasyczną czy może macie jakieś swoje sposoby na urozmaicanie jej smaku?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?