Przejdź do treści

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Miodunka - właściwości i zastosowanie
Miodunka - właściwości i zastosowanie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Miodunka nie bez kozery dawniej nazywana była płucnikiem lekarskim. To ziele, które jak żadne inne sprawdza się w leczeniu chorób dróg oddechowych. Sprawdź, jak działa miodunka plamista, gdzie znajduje zastosowanie i jak zrobić z niej leczniczy wywar.

Co to jest miodunka?

Miodunka to bylina występująca w środkowej i południowej Europie. Należy do rodziny ogórecznikowatych szorstkolistnych. W Polsce można ją spotkać na terenach zielonych, najczęściej w lasach (stąd czasami mówi się, że miodunka to roślina leśna), a dokładniej mówiąc – na Pomorzu Zachodnim i na Pojezierzu.

W sumie istnieje 16 gatunków tej byliny (w tym miodunka pstra, miodunka węgierska i miodunka czerwona), na terenie Polski rosną dziko cztery odmiany miodunki:

  • miodunka ćma (Pulmonaria obscura)
  • miodunka miękkowłosa (Pulmonaria mollis)
  • miodunka plamista lub  lekarska (Pulmonaria officinalis L.)
  • miodunka wąskolistna (Pulmonaria angustifolia L.)

Jedną z najpopularniejszych odmian jest miodunka plamista. Ta roślina o owalnych liściach pokrytych białymi plamami (plamki powstają dzięki temu, że miodunka ma otwory w blaszce liści, które są wypełnione powietrzem) jest wykorzystywana w celach leczniczych – dlatego bywa też nazywana miodunką leczniczą).  Jej zbiory przypadają na okres od marca do maja. Zbiera się kwitnącą część łącznie z liśćmi, a łodyga zostawiana jest, aby bylina mogła na nowo odrosnąć. Co istotne, liście ziela rosną wtedy, gdy rosną kwiaty – co charakterystyczne, te młode mają czerwoną barwę, później stają się fioletowe.

Właśnie ze względu na mieniące się, dwubarwne kwiaty, miodunka plamista bywa również sadzona w ogrodach.  Uprawa miodunki nie nastręcza trudności –  nadaje się na stanowiska (można ją sadzić pod krzewami i drzewami)zacienione. Gleba powinna być zasobne w próchnicę, przepuszczalna i wilgotna.

Miodunka – właściwości lecznicze

Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis, od pulmones czyli płuca) nie bez przyczyny niegdyś zwana była płucnikiem lekarskim. Dzięki zawartości alantoiny oraz krzemionki rozpuszczalnej świetnie działa na drogi oddechowe, a konkretnie na błony śluzowe dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na gojące się tkanki płucne, a w szczególności na ich stany zapalne.

Ziele miodunki zwiększa również odporność pęcherzyków płucnych na szkodliwe płyny i substancje lotne. Saponina i śluz  zawarte w roślinie mają działanie wykrztuśne. Z kolei zawarte w płucniku lekarskim garbniki wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych w jamie ustnej i gardle, powstrzymując rozwój drobnoustrojów.

zioła na stole

Miodunka – zastosowanie

Produkty, które w swoim składzie posiadają ziele miodunki, znajdują zastosowanie w leczeniu różnych chorób płuc, takich jak: gruźlica, zapalenie płuc. Miodunka pomaga na astmę, jest też wykorzystywana w leczeniu uszkodzonej tkanki płuc, która była narażona na pył cementu, azbestu, krzemu, węgla lub działanie dymu.

Ziele miodunki ma zastosowanie również w przetworach, ale należy zwracać uwagę na dobranie odpowiedniej ilości, ponieważ w zwiększonej dawce może powodować zaparcia i jest wtedy moczopędna. Syrop z miodunki jest polecany osobom, które cierpią z powodu nieżytu gardła i oskrzeli, suchego kaszlu, ból gardła i również tym osobom, które mają trudności z odkrztuszaniem. Na choroby płucne świetnie sprawdzą się również: nalewka i miód z miodunki.

Miodunka dla dzieci

Dobroczynne właściwości miodunki można wykorzystać również we wsparciu leczenia anginy i kokluszu u dzieci. W tym celu najlepiej  zmieszać po 20 g ziela miodunki i liści babki (lancetowatej lub zwyczajnej) oraz po 30 g ziela tymianku i ziela jemioły. Zioła należy zalać wrzącą wodą (1,5 szklanki), następnie zakryć i odstawić na 1 godz.

Dzieciom i młodzieży mieszaninę najlepiej osłodzić miodem, najmłodszym podawać po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie, starszym po 1 łyżce.

Miodunka – przepis na wywar z ziela miodunki

Aby przygotować wywar z ziela miodunki, należy 2 szklankami wody zalać 2 łyżki ziela. Następnie podgrzewa się ziele do wrzenia, gotuje przez około 10 min. pod przykryciem. Odstawiony wywar po 5 minutach można przecedzić do termosu. Zalecane jest picie odwaru kilka razy dziennie w dawkach ⅓ szklanki lub ⅔ szklanki. Należy pamiętać, że  powinno spożywać się go zawsze po posiłkach.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Kwiat dziewanny

Jadalne kwiaty – sprawdź, które możesz dodać do swojej diety

Płodność / rawpixel

Jak poprawić płodność i przygotować się do ciąży? Naturopatka ma kilka rad

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol