Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?
O miodzie wielokwiatowym mówi się, że to „miód tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z nektaru zebranego z wielu rodzajów roślin miododajnych. Po miód wielokwiatowy najchętniej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, ponieważ działa on niczym naturalny antybiotyk. Ten rodzaj miodu polubiły też szczególnie dzieci ze względu na jego łagodny i delikatny, słodki smak. Sprawdź, jakie właściwości ma miód wielokwiatowy i na co pomaga.
Jak wygląda miód nektarowy wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy należy do miodów nektarowych. Jest to jeden z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych miodów w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru różnych gatunków roślin rosnących w pobliżu pasieki, zarówno tych dzikich, jak i uprawianych. Ze względu na zróżnicowane przyrodniczo tereny, miody wielokwiatowe mają unikalny skład, rozmaite kolory (od jasnego do ciemnożółtego) i zmienny smak. Z tego właśnie względu każdy miód wielokwiatowy jest niepowtarzalny i trudno go zidentyfikować jedynie po cechach organoleptycznych.
Patoka, czyli miód wielokwiatowy w płynnej postaci wytwarzany z kwiatów zbieranych wiosną ma jasną barwę, pachnie delikatnie, a jego smak jest bardzo łagodny. Z kolei miód wytwarzany w lecie wyróżnia się ciemniejszym kolorem, intensywniejszym zapachem i nieco mocniejszym, słodkim smakiem. Z nastaniem lipca kwitnie lipa, a nieco później gryka czy słonecznik, których domieszka zabarwia miód. Niekiedy w miodzie wyczuwane są zapachy właśnie lipy, gryki czy akacji. Cena miodu wielokwiatowego jest atrakcyjna – za litr zapłacimy około 33 złote.
Przed zakupem miodu warto spojrzeć na jego etykietę. Wiele miodów jest zafałszowywanych poprzez dodawanie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy słodzików. Takie produkty nie mają właściwości odżywczych i nie wpływają korzystnie na zdrowie. Oprócz składu, na opakowaniu musi widnieć informacja o kraju pochodzenia i producencie miodu. Najlepiej wybierać miody certyfikowane, pochodzące z polskich pasiek. Prawdziwy miód ulega naturalnej krystalizacji, w wyniku której przechodzi z postaci płynnej w postać grudkowatą, a następnie stałą. Zjawisko to jest odwracalne i jeśli tylko chcemy z powrotem przywrócić miodowi płynną konsystencję, słoik należy podgrzać w kąpieli wodnej. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 st. Celsjusza, ponieważ w wyższej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości lecznicze.
Miód wielokwiatowy – właściwości
Właściwości miodu wielokwiatowego zależą od zawartości poszczególnych rodzajów nektaru pozyskiwanych przez pszczoły z różnych gatunków kwiatów, krzewów i drzew. Na zawartość składników odżywczych ma również wpływ termin zbioru. Jak w każdym typie miodu, tak i w miodzie wielokwiatowym dominują węglowodany – glukoza i fruktoza, które stanowią główne źródło kalorii i łatwo przyswajalnej energii. Łyżeczka miodu wielokwiatowego o wadze ok. 12 g to 40 kcal. Cukry proste występują w większej ilości w miodzie wiosennym, natomiast miód wielokwiatowy zbierany w pełni lata zawiera więcej enzymów, składników mineralnych i substancji aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Co jeszcze znajdziemy w miodzie? Przede wszystkim kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), woski oraz pierwiastki i witaminy takie jak: magnez, wapń, żelazo, krzem i fosfor, witamina A, C, niacyna, tiamina, pirydoksyna, witamina B12.
Do prozdrowotnych właściwości miodu wielokwiatowego zalicza się działanie hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe i antyalergiczne. Ponadto miód wpływa korzystnie na trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia odporność. Ze względu na bogactwo składników odżywczych miód wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków. Stanowi składnik kremów o działaniu wygładzającym, regenerującym naskórek i zapobiegającym pękaniu skóry.
Miód wielokwiatowy – na co pomaga?
Najpopularniejszym wykorzystaniem miodu wielokwiatowego jest wspomaganie leczenia przeziębienia. Ze względu na łagodny, kremowy smak miód wielokwiatowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Miód wielokwiatowy polecany jest w:
- chorobach sercowo-naczyniowych,
- schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- alergiach,
- terapii chorób górnych dróg oddechowych.
Miód wielokwiatowy pomaga się odprężyć i rozluźnić. Wpływa też na zmniejszenie przemęczenia i wyczerpania fizycznego. Zawarta w nim glukoza wspiera pracę mózgu i mięśnia sercowego. Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego zmniejsza ryzyko infekcji i łagodzi objawy przeziębienia, w tym uporczywego kataru.
Miód wielokwiatowy – przeciwwskazania
Miód ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni unikać go pacjenci z cukrzycą, nadwagą i otyłością. Pomimo tego, że miód jest mniej kaloryczny niż cukier, w ok. 45 proc. składa się z fruktozy – cukru prostego, który może sprzyjać rozwojowi insulinooporności. Warto pamiętać o tym, że miód jest przeciwwskazany u dzieci do pierwszego roku życia, ponieważ może zawierać niewielkie ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), na które niemowlęta nie są jeszcze odporne.
Bibliografia:
Zobacz także
„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś
„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz
Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie
Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?
się ten artykuł?