Przejdź do treści

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy - właściwości. Na co pomaga miód? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

O miodzie wielokwiatowym mówi się, że to „miód tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z nektaru zebranego z wielu rodzajów roślin miododajnych. Po miód wielokwiatowy najchętniej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, ponieważ działa on niczym naturalny antybiotyk. Ten rodzaj miodu polubiły też szczególnie dzieci ze względu na jego łagodny i delikatny, słodki smak. Sprawdź, jakie właściwości ma miód wielokwiatowy i na co pomaga.

Jak wygląda miód nektarowy wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy należy do miodów nektarowych. Jest to jeden z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych miodów w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru różnych gatunków roślin rosnących w pobliżu pasieki, zarówno tych dzikich, jak i uprawianych. Ze względu na zróżnicowane przyrodniczo tereny, miody wielokwiatowe mają unikalny skład, rozmaite kolory (od jasnego do ciemnożółtego) i zmienny smak. Z tego właśnie względu każdy miód wielokwiatowy jest niepowtarzalny i trudno go zidentyfikować jedynie po cechach organoleptycznych.

Patoka, czyli miód wielokwiatowy w płynnej postaci wytwarzany z kwiatów zbieranych wiosną ma jasną barwę, pachnie delikatnie, a jego smak jest bardzo łagodny. Z kolei miód wytwarzany w lecie wyróżnia się ciemniejszym kolorem, intensywniejszym zapachem i nieco mocniejszym, słodkim smakiem. Z nastaniem lipca kwitnie lipa, a nieco później gryka czy słonecznik, których domieszka zabarwia miód. Niekiedy w miodzie wyczuwane są zapachy właśnie lipy, gryki czy akacji. Cena miodu wielokwiatowego jest atrakcyjna – za litr zapłacimy około 33 złote.

Przed zakupem miodu warto spojrzeć na jego etykietę. Wiele miodów jest zafałszowywanych poprzez dodawanie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy słodzików. Takie produkty nie mają właściwości odżywczych i nie wpływają korzystnie na zdrowie. Oprócz składu, na opakowaniu musi widnieć informacja o kraju pochodzenia i producencie miodu. Najlepiej wybierać miody certyfikowane, pochodzące z polskich pasiek. Prawdziwy miód ulega naturalnej krystalizacji, w wyniku której przechodzi z postaci płynnej w postać grudkowatą, a następnie stałą. Zjawisko to jest odwracalne i jeśli tylko chcemy z powrotem przywrócić miodowi płynną konsystencję, słoik należy podgrzać w kąpieli wodnej. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 st. Celsjusza, ponieważ w wyższej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości lecznicze.

Skąd się bierze miód?

Miód wielokwiatowy – właściwości

Właściwości miodu wielokwiatowego zależą od zawartości poszczególnych rodzajów nektaru pozyskiwanych przez pszczoły z różnych gatunków kwiatów, krzewów i drzew. Na zawartość składników odżywczych ma również wpływ termin zbioru. Jak w każdym typie miodu, tak i w miodzie wielokwiatowym dominują węglowodany – glukoza i fruktoza, które stanowią główne źródło kalorii i łatwo przyswajalnej energii. Łyżeczka miodu wielokwiatowego o wadze ok. 12 g to 40 kcal. Cukry proste występują w większej ilości w miodzie wiosennym, natomiast miód wielokwiatowy zbierany w pełni lata zawiera więcej enzymów, składników mineralnych i substancji aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Co jeszcze znajdziemy w miodzie? Przede wszystkim kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), woski oraz pierwiastki  i witaminy takie jak: magnez, wapń, żelazo, krzem i fosfor, witamina A, C, niacyna, tiamina, pirydoksyna, witamina B12.

Do prozdrowotnych właściwości miodu wielokwiatowego zalicza się działanie hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe i antyalergiczne. Ponadto miód wpływa korzystnie na trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia odporność.  Ze względu na bogactwo składników odżywczych miód wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków. Stanowi składnik kremów o działaniu wygładzającym, regenerującym naskórek i zapobiegającym pękaniu skóry.

Miód wielokwiatowy – na co pomaga?

Najpopularniejszym wykorzystaniem miodu wielokwiatowego jest wspomaganie leczenia przeziębienia.  Ze względu na łagodny, kremowy smak miód wielokwiatowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Miód wielokwiatowy polecany jest  w:

  • chorobach sercowo-naczyniowych,
  • schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
  • alergiach,
  • terapii chorób górnych dróg oddechowych.

Miód wielokwiatowy pomaga się odprężyć i rozluźnić. Wpływa też na zmniejszenie przemęczenia i wyczerpania fizycznego. Zawarta w nim glukoza wspiera pracę mózgu i mięśnia sercowego. Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego zmniejsza ryzyko infekcji i łagodzi objawy przeziębienia, w tym uporczywego kataru.

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Miód wielokwiatowy – przeciwwskazania

Miód ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni unikać go pacjenci z cukrzycą, nadwagą i otyłością. Pomimo tego, że miód jest mniej kaloryczny niż cukier, w ok. 45 proc. składa się z fruktozy – cukru prostego, który może sprzyjać rozwojowi insulinooporności. Warto pamiętać o tym, że miód jest przeciwwskazany u dzieci do pierwszego roku życia, ponieważ może zawierać niewielkie ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), na które niemowlęta nie są jeszcze odporne.

Bibliografia:

  1. Luty J., Miod – samo zdrowie. Rodzaje i wlaściwosci zdrowotne miodu pszczelego, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2010.
  2. Ni Made Dwi Mara Widyani Nayaka i in., Antioxidant and Antibacterial Activities of Multiflora Honey Extracts from Indonesian Apis cerana BeeJournal of Taibah University Medical Sciences, 2020.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?