Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety
Komosa ryżowa, czyli quinoa to jedno z najstarszych na świecie zbóż. Była uprawiana już ok. 5000 lat temu przez Inków, którzy czerpali z niej liczne korzyści. Obecnie wykazuje również wiele zalet, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i jest bardzo ciekawym składnikiem, który może być nieco marginalizowany np. ze względu na brak znajomości produktu. Czym zatem jest komosa ryżowa? Jakie ma zalety? Jak wykorzystywać ją w żywieniu? Odpowiedzi prezentujemy poniżej.
Czym jest komosa ryżowa?
Komosa ryżowa to popularnie nazywana quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina, która rodzi nasiona jadalne i odżywcze, ale nie jest zbożem. Bardzo często z powodu podobieństwa jest nazywana np. zbożem rzekomym czy pseudo zbożem. Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej i jest jedną z roślin, które są uprawiane najdłużej na świecie. Głównie nasion komosy ryżowej używa się w celach spożywczych. Obecnie quinoa uprawiana jest przeważnie w Argentynie, Chile, Ekwadorze, Peru czy Boliwii. Ciekawą właściwością komosy ryżowej jest fakt, że może być uprawiana na różnego rodzaju glebach, gdyż nie ma zbyt dużych wymagań co do niej. Quinoa zawiera jedną z najwyższych ilości białka jako roślina i służyć może do zastąpienia np. ziemniaków czy ryżu. Ogólnie jest zdrowa dla organizmu i bardzo szeroko wykorzystywana w gastronomii. Na półkach sklepowych możemy spotkać ją najczęściej w wersji kremowej lub ciemnej.
Komosa ryżowa oprócz dużej ilości pełnowartościowego białka zawiera również w sobie wapń, miedź, żelazo, wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B i fosfor. Quinoa jest również rośliną zbilansowaną, dzięki czemu posiada wiele różnych substancji w odpowiednich proporcjach. Ok. 100 gram ugotowanego produktu to ok. 110 – 120 kalorii. Quinoa nie zawiera glutenu, co jest jedną z jej głównych zalet. Produkt ten jest również odżywczy, gdyż posiada ok. 2 razy więcej aminokwasów, których organizm sam nie wytwarza w porównaniu np. z ryżem.
Uwaga: Komosa ryżowa pomimo wielu korzystnych cech może również alergizować. Pierwszy taki przypadek odnotowano we Francji w 2008 roku z powodu obecności pewnych substancji podobnych do tych np. z buraków czy szpinaku i produktów z nimi spokrewnionych.
Jakie korzyści posiada quinoa?
Komosa ryżowa posiada wiele korzyści, z których warto czerpać. Pierwszą z nich jest działanie antynowotworowe. Quinoa ma w sobie kwasy fenolowe, czyli m.in. polifenole. Te obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i zmniejszają stres oksydacyjny wywołany wolnymi rodnikami. Quinoa posiada również dużą ilość flawonoidów. Komosa ryżowa jest źródłem kwasów nienasyconych takich jak kwas oleinowy, linolowy czy linolenowy. Dzięki temu jej spożycie obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiega miażdżycy. Komosa ryżowa będzie również dobrym wyborem dla cukrzyków, gdyż jej indeks glikemiczny to tylko 35. Dzięki tej właściwości i zawartości błonnika, cukrzycy mogą ją spożywać bez obaw. Posiadanie dużej ilości białka i brak glutenu sprawia, że z komosy ryżowej mogą korzystać osoby będące na dietach preferujących taki styl żywienia, sportowcy czy osoby na diecie paleo i bezmięsnej. Quinoa pomaga również regulować działanie układu odpornościowego, co nie jest przytaczane jako największa zaleta, a ma pozytywny wpływ na nasze życie i samopoczucie.
Jak wykorzystywać ją w kuchni?
Komosa ryżowa posiada bardzo wiele zastosowań w kuchni. Możemy używać jej zarówno do deserów, lekkich przekąsek jak i pełnowartościowych dań słonych. Ogólnie ma ona lekko słodkawy smak i orzechowy aromat. Jej konsystencja jest zbliżona do tej znanej z kasz czy ryżu. Jest też dobrą alternatywą dla ryżu i może go z powodzeniem zastępować w różnych zestawach posiłków. Co ciekawe możemy dodawać ją również do zup oraz dań typu gulasz. Komosa ryżowa może być daniem głównym i być podawana np. z sosami czy dodatkami. Przygotowanie komosy ryżowej powinno odbywać się poprzez jej namaczanie, a następnie obróbkę termiczną. Po opłukaniu gotować można ją ok. 10 -15 minut, czyli nieco krócej niż ryż.
Polecamy
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków
Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy
się ten artykuł?