Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi Joshua Rawson Harris/Unsplash
Przybierasz na wadze i nie wiesz, jaki jest powód? Przyczyną może być niezdrowe odżywianie, które pełni ważną rolę w procesie tycia. Najgorsza jest jednak niewiedza konsumentów, którzy uważają, że produkty, które jedzą, są zdrowe. Poniżej otrzymasz zbiór wielu wskazówek, które pozwolą ci na usystematyzowanie twojej wiedzy o niezdrowych produktach.
Czego powinnaś unikać?
- Żywność przetworzona „beztłuszczowa” i „niskotłuszczowa” – coś ci to mówi, prawda? W pewnym momencie producenci żywności stwierdzili, podążając za nową modą, że jedzenie, które posiada tłuszcz, jest niezdrowe i dlatego postanowili wymienić go na cukier, ponieważ jedzenie, które nie posiada tłuszczu nie jest już tak smaczne, prawda? Tyle że tłuszcz nasycony w małych ilościach nie jest aż tak szkodliwy, a cukier – już niestety tak.
- Przetworzone wegańskie jedzenie – dieta wegańska jest coraz bardziej popularna. Jednak czy wiesz, że na rynku jest dosłownie wysyp przetworzonych wegańskich produktów? A to, co przetworzone, nie może być dla ciebie dobre.
- Sosy do sałatek – jesz sałatki? A polewasz je gotowym sosem lub dostajesz taką w restauracji? Musisz więc wiedzieć, że większość komercyjnych sosów do sałatek jest pełna cukru, tłuszczów trans i wielu chemicznych dodatków. Warzywa są ok, ale gotowy sos już nie za bardzo!
- Produkty z pełnoziarnistej pszenicy – wszyscy mówią o tym, jakie są zdrowe. Tylko zależy jakie! Te, które nie są wytwarzane z całych ziaren, a są mielone na drobną mąkę, podnoszą cukier we krwi. Sama pszenica nie jest już taka sama jak ta, którą jedli nasi przodkowie. Dzisiejsza może podnosić poziom cholesterolu i wywoływać stany zapalne, gdy je się ją w nadmiarze.
- Fitosterole – tak, masz racje. Obniżają cholesterol we krwi. Jednak czy wiesz, że ostatnie badania wykazały, że mają zły wpływ na układ naczyniowo-sercowy? Jesteś chora na fitosterolemię? To jak najszybciej zrezygnuj z produktów, które w składzie mają fitosterole, ponieważ podnosi on poziom sterolu roślinnego we krwi.
Co jeszcze jest „na cenzurowanym”?
Produktów, które wydają się być idealnymi dla naszego organizmu, a które tak naprawdę mogą mu szkodzić, jest więcej. To także:
- Margaryna – kiedyś uważano, że masło jest zbyt nasycone tłuszczami i zaczęto promować margarynę. Jednak już dawno przeprowadzone badania wykazały, że margaryna wypełniona jest tłuszczami trans, które prowadzą do poważnych chorób serca. Najlepiej zjedz masło, ale prawdziwe, od dobrego gospodarza.
- „Soki” owocowe – czy ty także uważasz, że są one zdrowe? Jeśli tak, to wystarczy, że zajrzysz na etykietę na ich opakowaniu, a od razu przekonasz się, ile znajduje się w nich cukru! Lepiej przygotować sobie domową lemoniadę z cytryny, limonki czy innych cudownych owoców.
- Sportowe napoje – stworzone specjalnie dla sportowców, aby zapewnić im odpowiednią ilość cukru i elektrolitów. Jednak niektórzy ludzie, np. mający nadwagę, nie powinni ich pić. Najlepszym wyborem jest czysta woda.
- Jedzenie z niską zawartością węglowodanów – lubisz śmieciowe jedzenie? Zapewne kojarzy ci się tylko z fast foodami? Jednak wystarczy spojrzeć na etykiety niektórych „zdrowych” batonów, z których aż wylewa się chemia w nich zawarta. One nie odżywią twojego ciała i są po prostu niezdrowe.
- Fast foody bezglutenowe – to wciąż najzwyklejsze fast foody, które jednak zamiast wysokiej zawartości glutenu zawierają rafinowaną skrobię, która prowadzi do szybki skoków cukru we krwi.
- Agawa – biorąc pod uwagę, jak cukier szkodzi zdrowiu, zaczęto szukać dla niego alternatywy i trafiono na agawę. Jednak warto zdać sobie sprawę z pewnych danych. Otóż cukier biały składa się w 50 proc. fruktozy i 50. proc. glukozy, natomiast w syropie z agawie fruktozy jest nawet 90 proc. Nadal uważasz, że naturalne zawsze oznacza lepsze?
- Syrop z brązowego ryżu – uznawany za bardzo zdrowy. Uzyskuje się go podczas wystawiania na działanie enzymów, które rozkładają skrobię na cukry proste. Zawiera więc on glukozę, a jego indeks glikemiczny wynosi 98, więc zwiększa on bardzo szybko poziom cukru we krwi. Lepiej zastosować stewię, erytrol czy ksylitol, jednak z nimi też nie należy przesadzać.
To nie koniec…
- Żywność organiczna – dobrym przykładem może być np. organiczny cukier trzcinowy, który ma taki sam skład jak zwykły cukier biały. Należy więc szczególnie uważać na modę, na żywność organiczną i czytać etykiety.
- Płatki śniadaniowe – często reklamują się jako odpowiednie dla dzieci. Jednak zanim je kupisz, spójrz na skład. W większości zobaczysz cukier, rafinowane ziarna czy sztuczne chemikalia.
Zawsze przed zakupieniem jakichkolwiek produktów koniecznie sprawdzaj, co znajduje się w środku. Ważne jest, aby zachować świadomość podczas wyboru żywności, która ma być odpowiednia dla naszego organizmu. Pamiętaj również, że „jesteś tym, co jesz”!
Źródło: Healthline
Polecamy

19.03.2025
Narodowy Instytut Kardiologii: żonaci mężczyźni bardziej narażeni na otyłość

25.02.2025
Dominika Gwit przekonuje, że nie promuje otyłości: „Po prostu jestem gruba i żyję, bo mam prawo do życia”

06.12.2024
Reklamy śmieciowego jedzenia dopiero po 21. „Otyłość naraża dzieci na problemy zdrowotne trwające całe życie”

23.10.2024
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Podoba Ci
się ten artykuł?
się ten artykuł?