Przejdź do treści

Nie tylko mięso, podroby czy jajka. Dietetyczki wyjaśniają, jaka dieta zwiększy wskaźnik ferrytyny w organizmie

Ferrytyna - jak dietą podnieść jej poziom? / pexels
Ferrytyna - jak dietą podnieść jej poziom? / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chcesz sprawdzić, czy zmagasz się z niedoborem (bądź nadmiarem!) żelaza? Oprócz badania poziomu tego składnika mineralnego, zbadaj też wskaźnik ferrytyny. Dietetyczki Marta Skoczeń i Magdalena Strzelczyk w rozmowie z Hello Zdrowie wyjaśniają, dlaczego jest to takie ważne, i odpowiadają na pytanie, jak dieta może pomóc w zwiększeniu jej poziomu. 

Ferrytyna – dlaczego warto sprawdzić jej poziom?

Ferrytyna jest białkiem świadczącym o wysokości zapasu żelaza w organizmie.

„To magazyn, zapas żelaza w komórkach. Chroni nas przed niekorzystnym wpływem nadmiaru żelazu oraz zabezpiecza na wypadek jego zwiększonego zapotrzebowania. Sprawdzenie poziomu ferrytyny jest ważne, ponieważ pomaga zdiagnozować niedokrwistość z niedoboru żelaza.

Utajonego niedoboru żelaza nie widać po badaniu morfologii lub poziomu żelaza we krwi. Te parametry obniżają się na samym końcu. I bardzo często zdarza się taka sytuacja, że mamy w normie wynik żelaza we krwi, a obniżony poziom ferrytyny. Badając tylko samo żelazo, nie wiedzielibyśmy o tym” – wyjaśnia w rozmowie z Hello Zdrowie Marta Skoczeń, dietetyczka i psychodietetyczka, autorka profilu @martaskoczen_dietetyk na Instagramie.

Jak podnieść poziom ferrytyny?

Jak wyjaśnia, podnoszenie poziomu ferrytyny musimy zacząć od znalezienia przyczyny niskiego poziomu.

„Tych może być wiele. Zaczynając od niedoborowej diety, braku białka, żelaza, witaminy C, B12 w diecie. Aż po problemy z układem pokarmowym, głównie zaburzenia pracy żołądka, wątroby, jelit, choroby związane z układem pokarmowym, np. celiakia, WZJG, choroba Leśniowskiego-Crohna. Ważne jest prawidłowe trawienie i wchłanianie” – mówi ekspertka.

I wyjaśnia dalej, że podniesienie poziomu ferrytyny to też po prostu podniesienie poziomu żelaza.

Gdy będziemy dostarczać odpowiednie ilości żelaza, to będzie odkładało się ono jako zapas w postaci ferrytyny” – mówi Marta Skoczeń.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

ferrytyna w leczeniu trądziku

Co wpływa na ferrytynę?

Na wzrost ferrytyny wpływa zarówno spożywanie odpowiedniej ilości produktów bogatych w żelazo, jak i wartościowe komponowanie posiłków” – dodaje w rozmowie z Hello Zdrowie Magdalena Strzelczyk, dietetyczka, autorka profilu @programuje_zdrowie na Instagramie, gdzie dzieli się wiedzą na temat przygotowania do ciąży.

Jak wyjaśnia Strzelczyk, do produktów o najwyższej zawartości żelaza należą: mięso (szczególnie czerwone, tj. wołowina czy wieprzowina), podroby oraz jajka.

„Również produkty roślinne, tj. warzywa strączkowe, zboża, orzechy, nasiona zawierają dużo żelaza, niestety o niskiej przyswajalności (żelazo niehemowe). Dlatego komponując posiłki zawierające roślinne źródła żelaza, zadbajmy o jednoczesne wkomponowanie do posiłku produktów zawierających witaminę C (np. paprykę, natkę pietruszki) czy kwas mlekowy (np. kiszone warzywa).

Nie zapominajmy również o składnikach sabotujących nasze działania, czyli zmniejszających wchłanianie żelaza – należy do nich kofeina. Warto zachować około jedną, dwie godziny przerwy między posiłkiem a wypiciem kawy czy herbaty” – wyjaśnia Magdalena Strzelczyk, dodając, że to dzięki dbaniu o odpowiednią ilość i wchłanialność żelaza, dbamy o wysoki poziom ferrytyny.

Dietetyczka Marta Skoczeń dodaje, że spożywanie kawy czy herbaty bezpośrednio przed lub po posiłku może hamować absorpcję żelaza nawet o 60 proc. Wchłanianie żelaza zmniejsza też nadmiar wapnia, fityniany, szczawiany czy leki IPP.

Jak wyjaśnia dietetyczka Marta Skoczeń, dodatkowo dobrze jest łączyć produkty zawierające żelazo niehemowe z hemowym.

„Połączenie zwierzęcych źródeł żelaza z źródłami roślinnymi może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich. W ten sposób można zyskać podwójnie – dostarczyć żelazo hemowe, które wchłania się łatwiej, oraz zwiększyć absorpcję żelaza niehemowego z roślin” – dodaje Skoczeń.

W zwiększeniu wchłanialności żelaza pomoże sok z pokrzywy, zakwas z buraków, pyłek pszczeli czy czerwone daktyle.

„Z racji tego, że ferrytyna to magazyn żelaza, jego zapas, to odbudowywanie ferrytyny może trwać czasami bardzo długo, nawet kilka miesięcy. Ważne jest tu cierpliwe, systematyczne, konsekwentne działanie, bo tylko to przyniesie efekty” – kończy rozmowę z Hello Zdrowie dietetyczka Marta Skoczeń.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Hemochromatoza - zmęczenie jest jednym z objawów / istock

Dyskomfort w jamie brzusznej, bóle stawów, zmęczenie. To może być hemochromatoza, czyli nadmiar żelaza

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Magnez i potas razem? Jak łączyć witaminy i mikroelementy

burger

Niedobór żelaza to najczęstszy brak pokarmowy. Jak sobie z nim poradzić? Sam szpinak nie pomoże

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

Laktoferyna a niedobór żelaza.

Laktoferyna a niedobór żelaza. Farmaceutka tłumaczy, dlaczego warto ją łączyć z preparatami żelaza

Way of Blonde

„Potrzebuję treningu, żeby rozsądnie myśleć i wyładować nadmiar energii”. Way of Blonde o sile kobiecej motywacji

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Unsplash

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

5 naturalnych źródeł żelaza

Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×