Przejdź do treści

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Tekst o wspieraniu odporności według Emilii Cesarek. Na zdjęciu: Kobieta nosząca okulary przeciwsłoneczne i trzymająca napój - HelloZdrowie
Jak dbać o odporność? / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Układ odpornościowy to bardzo złożony system, na którego działanie wpływa szereg procesów jeszcze przed naszym urodzeniem. To zdrowie mamy przed ciążą, później poród, ale też pierwsze 1000 dni po przyjściu dziecka na świat warunkują jak sprawne będzie działanie układu immunologicznego w dorosłości” – pisze dietetyczka Emilia Cesarek, prowadząca na Instagramie profil „Keep fit in style”. Co wpływa na odporność?

Jak wspierać układ odpornościowy?

Jak wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek, nasz układ odpornościowy uczy się tego, z czym walczyć, a co bagatelizować, kiedy jesteśmy dziećmi. „Dbanie o styl życia dojrzałej osoby może wpłynąć na jego ogólną kondycję” – dodaje ekspertka.

Dietetyczka w swoim poście na Instagramie wymienia kilka pozycji, które wpływają na naszą odporność:

  1. Sen – już jedna nieprzespana noc to uszczuplenie działania komórek NK, czyli naszych naturalnych zabójców, chroniących układ odpornościowy. Dbanie o higienę snu to podstawa, by w ogóle rozwijać kolejne punkty!
  2. Higiena – myj ręce, unikaj kontaktu z osobami chorymi, jeśli jest możliwość pracy w małych skupiskach osób – wybieraj takie miejsca.
  3. Śluzówkowy układ odpornościowy – to w ostatniej warstwie jelita cienkiego znajduje się największe skupisko układu odpornościowego. Zadbaj więc o sytuację nabłonka i śluzówkę jelita, żołądka. Jak dbać? Poprzez przeciwzapalne żywienie, ograniczenie stresu, używek, ograniczenie aktywności sportowej wyczynowej, nawodnienie, kwas masłowy, ewentualnie okresowe probiotyki celowane pod odporność, np. Lactobacillu rhamnosus GG.
  4. Stres – aktywuje on wzrost produkcji niektórych hormonów (katecholamin oraz glukokortykoidów). Uruchamiają się wtedy reakcje modyfikujące funkcjonowanie komórek odpornościowych. W skrócie – nasz organizm jest wtedy w stanie gotowości do walki.
  5. Niedobory żywnościowe – czy to wynikające ze słabego wchłaniania, czy też z niedoborowej diety będą pretendowały do osłabienia układu odpornościowego. Dlatego warto zacząć od podstawy, jaką jest dobrze skomponowana dieta, różnorodna, zasobna w witaminy i makroskładniki. Ewentualnie okresowa suplementacja wit. C, cynkiem, D3
  6. Wysoka glukoza, niestabilny poziom cukru – to czynnik, stresor, który osłabia układ odpornościowy. Przede wszystkim permanentnie wysoka glukoza to informacja dla układu, że krąży ona we krwi. Proces ten zaburza przyswajanie witaminy C przez komórki odpornościowe, a to znowu łączy się z punktem 5.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?