Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad
„Układ odpornościowy to bardzo złożony system, na którego działanie wpływa szereg procesów jeszcze przed naszym urodzeniem. To zdrowie mamy przed ciążą, później poród, ale też pierwsze 1000 dni po przyjściu dziecka na świat warunkują jak sprawne będzie działanie układu immunologicznego w dorosłości” – pisze dietetyczka Emilia Cesarek, prowadząca na Instagramie profil „Keep fit in style”. Co wpływa na odporność?
Jak wspierać układ odpornościowy?
Jak wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek, nasz układ odpornościowy uczy się tego, z czym walczyć, a co bagatelizować, kiedy jesteśmy dziećmi. „Dbanie o styl życia dojrzałej osoby może wpłynąć na jego ogólną kondycję” – dodaje ekspertka.
Dietetyczka w swoim poście na Instagramie wymienia kilka pozycji, które wpływają na naszą odporność:
- Sen – już jedna nieprzespana noc to uszczuplenie działania komórek NK, czyli naszych naturalnych zabójców, chroniących układ odpornościowy. Dbanie o higienę snu to podstawa, by w ogóle rozwijać kolejne punkty!
- Higiena – myj ręce, unikaj kontaktu z osobami chorymi, jeśli jest możliwość pracy w małych skupiskach osób – wybieraj takie miejsca.
- Śluzówkowy układ odpornościowy – to w ostatniej warstwie jelita cienkiego znajduje się największe skupisko układu odpornościowego. Zadbaj więc o sytuację nabłonka i śluzówkę jelita, żołądka. Jak dbać? Poprzez przeciwzapalne żywienie, ograniczenie stresu, używek, ograniczenie aktywności sportowej wyczynowej, nawodnienie, kwas masłowy, ewentualnie okresowe probiotyki celowane pod odporność, np. Lactobacillu rhamnosus GG.
- Stres – aktywuje on wzrost produkcji niektórych hormonów (katecholamin oraz glukokortykoidów). Uruchamiają się wtedy reakcje modyfikujące funkcjonowanie komórek odpornościowych. W skrócie – nasz organizm jest wtedy w stanie gotowości do walki.
- Niedobory żywnościowe – czy to wynikające ze słabego wchłaniania, czy też z niedoborowej diety będą pretendowały do osłabienia układu odpornościowego. Dlatego warto zacząć od podstawy, jaką jest dobrze skomponowana dieta, różnorodna, zasobna w witaminy i makroskładniki. Ewentualnie okresowa suplementacja wit. C, cynkiem, D3
- Wysoka glukoza, niestabilny poziom cukru – to czynnik, stresor, który osłabia układ odpornościowy. Przede wszystkim permanentnie wysoka glukoza to informacja dla układu, że krąży ona we krwi. Proces ten zaburza przyswajanie witaminy C przez komórki odpornościowe, a to znowu łączy się z punktem 5.
Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”
Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.
Zobacz także
„Chodzenie bez obuwia to starożytny i sprawdzony środek leczniczy w przypadku niewłaściwego krążenia krwi, zarówno nadciśnienia jak i niedociśnienia” – mówi Katarzyna Gołębiewska, refleksolog
„Człowiek, aby się rozwijać, potrzebuje wyzwań adekwatnych do wieku. Jeśli rodzice takich wyzwań nie stawiają, wychowują człowieka podatnego na zaburzenia emocjonalne” – mówi dr Lidia Popek o depresji wśród dzieci
„Dźwięki harmonizują i głęboko relaksują, otwierają nas na wewnętrzne obrazy” – mówi Marta Małocha, prowadząca sesje z Misami Kryształowymi
Polecamy
Fizjoterapeuta Tomasz Sobieraj: „Nerw błędny to klucz do zdrowia. Tylko trzeba go lepiej poznać i wiedzieć, co mu służy”
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Układ immunologiczny, czyli tarcza chroniąca przed rozwojem chorób
się ten artykuł?