Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Drożdże kojarzą się głównie z wypiekami. W formie płatków drożdżowych idealnie sprawdzą się jednak np. do sałatek. Dlaczego warto je jeść? Nie tylko pomogą zadbać o zdrowy wygląd skóry i włosów. O ich drogocennym wpływie na organizm piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety.
Drożdże dodadzą zdrowia
Drożdże to jeden z produktów w kuchni, który zaskakuje swoimi walorami zdrowotnymi.
Drożdże to prawdziwa porcja zdrowia! Są dobre m.in. dla włosów, skóry, układu odpornościowego – to dawka witamin i pierwiastków – piszą ekspertki z profilu Czytamy Etykiety.
Drożdże są cennym źródłem błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego i ryboflawiny. Dostarczają także składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, cynk czy żelazo. Warto więc dodać je do codziennego menu np. w formie płatków drożdżowych nieaktywnych.
Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe nieaktywne?
Walory zdrowotne płatków drożdżowych nieaktywnych opisały na swoim profilu na Instagramie specjalistki z Czytamy Etykiety.
Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe nieaktywne:
- Stanowią źródło aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B;
- Zawierają witaminy C i A;
- Świetnie wpływają na kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost;
- Wzmacniają też paznokcie;
- Są źródłem m.in.: wapnia, fosforu, potasu, cynku, miedzi i selenu;
- Wpływają na poprawę odporności;
- Regulują poziom cholesterolu we krwi;
- Świetnie urozmaicają smak potraw, na przykład sałatek.
Drożdże – czym są?
Drożdże to grzyby zaliczane do jednokomórkowych, niechorobotwórczych organizmów żywych. Występują pod postacią różnych kształtów i rozmnażają się w sposób bezpłciowy (wegetatywny) przez pączkowanie. Ich zdolność rozkładu glukozy, czyli cukru prostego, podczas procesu fermentacji do dwutlenku węgla i etanolu jest powszechnie wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu.
Obecnie, na dużą skalę, drożdże znajdują zastosowanie nie tylko w piekarnictwie, ale także w piwowarstwie, medycynie czy kosmetyce.
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje ponad 227 tys. osób.
RozwińPolecamy

Oto kluczowa zmiana w diecie, dzięki której możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Tak mówią badania

Jak porzucić niezdrowe nawyki i nie czuć straty? Sylwia Maksym: Odrzuć zasadę „wszystko albo nic”

Najlepsza dieta świata jest prosta. Katarzyna Błażejewska-Stuhr: „Jedzenie powinno nas odżywiać”

Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
się ten artykuł?