Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?
Bataty faszerowane królują ostatnio na zagranicznych i polskich blogach kulinarnych. Coraz popularniejsze słodkie ziemniaki goszczą także na naszych stołach – w przeróżnych odsłonach. Nadziewane bataty można upiec i wyjadać słodki, pyszny miąższ łyżeczką. My proponujemy przepis na słodkie ziemniaki w wersji z fasolą i pomidorami. Aromatyczna wersja batatów faszerowanych przyprawionych imbirem, cynamonem i ziołami na pewno przypadnie wam do gustu!
Właściwości zdrowotne batatów faszerowanych
Bataty są szczególnie cenne jako warzywo wspomagające odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy A, a dokładniej jej prowitaminy – beta-karotenu, pomogą w walce z przeziębieniem, wzmacniając układ immunologiczny.
Nadziewane bataty z naszego przepisu wypełniamy bogatą w białko i błonnik fasolą oraz pomidorami – fantastycznym źródłem likopenu będącego silnym przeciwutleniaczem. Bataty faszerowane wzbogacimy także różnorodnością innych warzyw – marchewką, cebulą, selerem naciowym. Całość przyprawimy nutą imbiru i cynamonu.
Jak zrobić faszerowane bataty?
Faszerowane bataty z gęstym, pomidorowym gulaszem z czerwoną fasolą idealnie rozgrzeją nas w jesienne lub zimowe wieczory. Niech dodatek masła orzechowego i szczypty cynamonu – choć zaskakujący – was skusi, bo będzie pysznie!
Jak zrobić bataty nadziewane z naszego przepisu? Najpierw bataty pieczemy w piekarniku. W międzyczasie przygotowujemy gulasz, w garnku podsmażając, a następnie dusząc warzywa. Upieczone bataty nadziewamy przyprawionym farszem.
Dokładny przepis krok po kroku na bataty faszerowane znajdziesz poniżej.
Zobacz także
Przepis na bataty faszerowane
Zdjęcie: erVegan
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości bataty
- 1 puszka czerwonej fasoli lub 1½ szklanki ugotowanej
- 1 puszka krojonych pomidorów dobrej jakości (w sezonie kilka sztuk świeżych)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- kilka pieczarek lub ulubionych warzyw, np. cukinia, bakłażan
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki śmietanki owsianej
- awokado do podania
- świeże zioła: pietruszka, kolendra, rozmaryn
Przygotowanie:
Bataty umyj i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach, robiąc małe dziurki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą miękkie. W zależności od wielkości ziemniaka czas wynosi zwykle od 30 do 55 minut.
W międzyczasie przygotuj pomidorowy gulasz: w średnim garnku o grubym dnie podsmaż na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Kolejno dodaj pokrojone pieczarki i ulubione warzywa wraz z drobno pokrojoną marchewką.
Czerwoną fasolę odcedź i porządnie przepłucz z zalewy i przełóż do garnka. Całość duś przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj. Dodaj masło orzechowe i przyprawy. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody i duś przez kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
Upieczone bataty przekrój na pół, jednak nie do końca, uważając, aby nie rozpadły się na dwie części. Do środka każdego batata przełóż kilka łyżek gorącego gulaszu, dodaj pokrojone w kostkę awokado oraz posiekane zioła. Na sam koniec dodaj kilka kleksów owsianej śmietanki.
Bataty faszerowane gotowe – smacznego!
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?