Przejdź do treści

Balsam peruwiański – zastosowanie i przeciwwskazania

Lek z balsamem peruwiańskim
Balsam peruwiański - składnik wielu leków. Fot. iStockPhoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Kobieta
„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Balsam peruwiański otrzymywany jest z kory drzewa woniawca balsamowego (Myroxylon balsamum). Jest bogaty w związki odkażające i antyseptyczne, przez co dawniej był powszechnie stosowany jako okład pod bandaże oraz do produkcji medykamentów. Współcześnie powoli odchodzi się od wykorzystania balsamu peruwiańskiego w medycynie, głównie z uwagi to, że jest on bardzo silnym alergenem.

Balsam peruwiański – historycznie

Po raz pierwszy do Europy balsam peruwiański zawitał na początku szesnastego wieku. Wbrew nazwie, nie pochodził wcale z Peru, a został pozyskany na terenie Ameryki Centralnej, w okolicy dzisiejszego Salwadoru. Statek transportujący balsam wypływał jednak z Peru, co przyczyniło się do nadania specyfikowi mylącej nazwy.

Nowy, egzotyczny balsam szybko stał się tak popularny, że sam papież ogłosił, że jest on darem od Boga i zakazał ścinania drzew woniawca. Rzeczywiście, w czasach, gdy znano niewiele sposobów na zapobieganie zakażeniom ran, bandaże nasączone balsamem peruwiańskim pozwalały uniknąć gangreny. Okłady tego typu stosowano aż do końca dziewiętnastego wieku – jeszcze w 1893 roku doktor A. Ernest Galland podawał na łamach New York Medical Journal instrukcję nakazującą łączenie balsamu peruwiańskiego z olejem rycynowym i stosowanie tej mieszanki na rany pooperacyjne.

Często jednak entuzjazm dotyczący wykorzystania cudownego preparatu był mocno przesadzony. Podawany doustnie balsam peruwiański miał leczyć próchnicę, nowotwory, a nawet… bezpłodność.

Skład balsamu peruwiańskiego

Za właściwości odkażające w balsamie peruwiańskim odpowiada cynameina – mieszanina estrów kwasu benzoesowego i cynamonowego. Jak podaje mgr farm. Joanna Typek za „Farmakopeą III” – balsam powinien zawierać jej co najmniej 56 procent. Poza tym w składzie występują inne estry kwasu cynamonowego, wolne kwasy cynamonowy i benzoesowy oraz farnezol i wanilina. Mieszanka ma przyjemny, słodko gorzki, trochę waniliowy zapach, dlatego też niektóre ze składników balsamu peruwiańskiego mogą służyć do uzyskania sztucznych aromatów.

Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo

Zastosowanie balsamu peruwiańskiego

Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, antyseptyczne i wykrztuśne, balsam peruwiański znajduje szerokie zastosowanie w medycynie. Specyfik ten w składzie mają czopki oraz maści na hemoroidy, maści na oparzenia i odmrożenia, maści na różnego rodzaju zapalenia skóry, w tym atopowe zapalenie skóry oraz preparaty na odparzenia u niemowląt. Można stosować balsam peruwiański do odkażania ran, w przypadku świądu oraz chorób pasożytniczych skóry, w tym świerzbu.

Podawany doustnie, balsam peruwiański wspomaga odksztuszanie, działa antybakteryjnie i przeciwzapalne. Może być stosowany w kuchni do nadania potrawom oraz napojom aromatu.

Alergia na balsam peruwiański

Warto nadmienić, że balsam peruwiański pomimo posiadania wielu prozdrowotnych właściwości, jest jednocześnie bardzo powszechnym alergenem. Według niektórych badań, zalicza się do piątki najbardziej rozpowszechnionych w społeczności zachodniej alergenów – uczulone na niego ma być aż 3,8 proc. populacji.

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Zdiagnozowanie alergii na balsam peruwiański może być o tyle trudne, że artykuły spożywcze bądź kosmetyczne mające go w składzie najczęściej podają jedynie nazwy poszczególnych związków chemicznych. Z uwagi na to, że są one popularnym dodatkiem do wielu produktów, osoby doświadczające objawów alergicznych spotkają się z dużym utrudnieniem w codziennym funkcjonowaniu.

Nazwy, pod którymi kryją się poszczególne związki wchodzące w skład balsamu peruwiańskiego to: Myroxylon pereirae oleoresin, Peruvian balsam, balsam Peru lub extract Peru, balsam fir oleoresin lub oil fir oleorisin, hyperabsolute balsam, cinnamein, balsam of Tolu, China oil, blach balsam, Surinam balsam, Indian balsam, Honduras balsam. Bardzo często alergia na balsam peruwiański występuje wraz z alergią na benzoesan sodu, będący popularnym konserwantem żywności.

Jeśli podejrzewasz u siebie alergię na balsam peruwiański, powinnaś rozważyć zrobienie testu kontaktowego. Polska wersja zawiera trzydzieści różnych alergenów, w tym właśnie balsam peruwiański. Test kontaktowy polega na założeniu na plecy specjalnych plastrów i obserwację pojawiających się zmian – wykwit pojawiający się w miejscu plastra w ciągu 96 godzin oznacza reakcję alergiczną.

Źródła:

http://oia.nq.pl/storage/farmacja_2008_02.pdf
http://smaczniemi.com/2016/04/balsam-peruwianski-diagnoza-i-co-dalej.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1425429/?page=1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5259003/?page=1
https://books.google.pl/books?id=kDWlWR5UbqQC

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Alergia na trawy i pyłki

Alergia na trawy – objawy i leczenie alergii na pyłki traw

Żywność przeciwko alergii. Które potrawy zmniejszają ryzyko rozwoju alergii?

Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Alergie krzyżowe. Czego nie jeść, jeśli jesteś alergikiem?

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Jakie są przyczyny alergii na mleko krowie u dzieci? Wyjaśnia alergolożka

Komu owoce mogą szkodzić?

miska z owocami

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Dwie kobiety wznoszące toast winkiem

Po lampce wina oblewasz się rumieńcem i kichasz? Alergolog wyjaśnia, o czym świadczą te objawy

Mleko w różnych opakowaniach

Czym spowodowana jest alergia na mleko? Czym można je zastąpić w diecie?

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna – zasady, efekty, przeciwwskazania

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?