Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś dla Was
Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można także postawić na zdrowe produkty i ugotować dla siebie i bliskich. Polenta z cukinią i kurczakiem albo makaron z polskim pesto brzmi dobrze?
Z reguły łatwiej przychodzi mi stworzyć tani, zdrowy przepis na danie bezmięsne. Wynika to z tego, że w moim domu króluje kuchnia jarska, ale też z tego, że mięso samo w sobie jest drogim składnikiem (bo tego taniego nie biorę pod uwagę!). Chcąc ugotować niedrogi obiad, mamy wiec dwa wyjścia: zrezygnować z mięsa albo przyrządzić obiad z jego niewielką ilością. Jeśli potraktujemy je jako dodatek, a nie główny składnik potrawy, nasz portfel wyjdzie na tym zdecydowanie lepiej, o zdrowiu nie wspominając.
Kierując się tą zasadą, proponuję wam na obiad pyszną, gęstą polentę z grillowaną czosnkową cukinią z dodatkiem plastrów z piersi kurczaka, a w wersji bezmięsnej razowy makaron z polskim pesto, jak nazywam sos bazyliowy ze słonecznikiem. Ten ostatni z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju, gdyż fundusze pozwalają nam dzisiaj na małe szaleństwo w postaci zakupu słoiczka tego specjału.
Polenta z grillowaną cukinią i piersią kurczaka
– 1 cukinia
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki oliwy
– ½ szklanki polenty
– ok. 2 szklanek wody
– sól i pieprz do smaku
– ½ piersi z kurczaka
– 1 łyżka oliwy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
Rano przygotowujemy mięso: umytą pierś kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy 1 ząbkiem zmiażdżonego czosnku zmieszanym z 1 łyżką oliwy i chowamy do lodówki (w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Umytą cukinię kroimy w 1-cm plastry i lekko solimy. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, po czym układamy na niej cukinię. Podsmażamy z dwóch stron. W pojemniku mieszamy 3 łyżki oliwy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy przestudzoną cukinię, mieszamy, zamykamy pojemnik i odstawiamy do przegryzienia.
Następnie na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pierś kurczaka. W tym samym czasie gotujemy polentę: do wysokiego garnka o grubym dnie wlewamy wodę. Gdy zacznie się gotować, dodajemy kaszkę, solimy całość i mieszamy. Zmniejszamy gaz i, mieszając co jakiś czas, gotujemy do zgęstnienia kaszy (trwa to kilka minut). Polenta powinna być dosyć gęsta i przyklejać się do łyżki.
Gotową polentę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przekładamy na talerze, układamy na niej plastry cukinii (warzywo można podgrzać przed podaniem), a następnie pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Przed podaniem można skropić jeszcze odrobiną oliwy.
Makaron razowy z polskim pesto i suszonymi pomidorami
– 4 garści razowego makaronu
– 1 pęczek bazylii
– 6 łyżek ziaren słonecznika
– 10 suszonych pomidorów w oleju
– ¼ szklanki oleju z pomidorów
– sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. W tym czasie prażymy na patelni słonecznik – gdy się zezłoci, zdejmujemy z patelni i studzimy.
W blenderze umieszczamy bazylię, 4 łyżki ostudzonego słonecznika i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego sosu, który solimy i pieprzymy wedle uznania. Sos mieszamy z gorącym odcedzonym makaronem, dodajemy pokrojone w paski pomidory i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika.
Uwaga: sos bazyliowy można przyrządzić z dodatkiem 1 ząbka czosnku.
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?