Przejdź do treści

Rady eksperta dla Świadomych Indywidualistów

Rady eksperta dla Świadomych Indywidualistów
Zdjęcie: Flickr | Some rights reserved by Mei Man Ren Sheng
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dbanie o siebie to również badania kontrolne, obserwacja swojego organizmu oparta na metodach diagnostycznych dająca podstawy oceny ryzyka zdrowotnego.

Pamiętaj o badaniach

Właściwie zbilansowana dieta jest jednym z czynników warunkujących prawidłowy stan zdrowia, nie tylko w kontekście braku choroby, ale też lepszej kondycji i dobrego samopoczucia psychofizycznego. Doskonale o tym wiesz, ale czy zrobiłeś już dla siebie wszystko? Dbanie o siebie to również badania kontrolne, obserwacja swojego organizmu oparta na metodach diagnostycznych dająca podstawy oceny ryzyka zdrowotnego. Jeśli nie masz żadnych niepokojących objawów, powinno wystarczyć, jeśli raz do roku wykonasz badanie OB, morfologię, poziom cukru, cholesterolu we krwi oraz badanie ogólne moczu. Zapytaj lekarza prowadzącego, jakie jeszcze badania powinieneś wykonać w twojej grupie wiekowej i w zależności od wywiadu. Regularnie się badaj i przeprowadzaj testy medyczne. Nawet wtedy, gdy czujesz się dobrze. Wiele chorób, zwłaszcza w swoim początkowym stadium rozwoju, nie daje prawie żadnych niepokojących oznak. Gdy pojawiają się ból czy inne dolegliwości związane z postępem choroby, może być już niestety za późno na całkowite wyleczenie. Tak jest np. w przypadku nowotworów. Jeśli jesteś w grupie ryzyka, np. w rodzinie są osoby chore na cukrzycę, poziom glukozy we krwi powinieneś badać częściej, będzie to też wskazaniem do wcześniejszej interwencji dietetycznej. Stąd tak istotne są badania profilaktyczne. Zdarza się, że są szansą na całkowite wyleczenie choroby, która jeszcze nie zdążyła się rozwinąć. Nawet jeśli masz prawidłową wagę, warto jeszcze wykonać szczegółowe badanie składu ciała, może okazać się, że pomimo właściwej liczby kilogramów masz za dużo tkanki tłuszczowej, co również zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, chorób zapalnych czy może obniżać odporność. Niewielki nadmiar łatwo zredukować, jeśli tylko o tym wiesz.

Zadbaj o psychikę

Warto dzielić się swoimi sprawami z bliskimi, zamiast zamartwiać się nimi w samotności. Stresowe obciążenia w kolejnych dniach mogą się sumować i prowadzić do przeciążenia. Gdy jesteś przeciążony, gorzej funkcjonujesz (np. mogą ci się zdarzać błędy w pracy), ale może to się również wiązać z nadmierną zachorowalnością na choroby cywilizacyjne, w tym nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe. Początkowe zaburzenia koncentracji i snu spowodowane towarzyszącym ci niepokojem czy też trudnościami w wyrażaniu problemów mogą prowadzić do stanów depresyjnych i poczucia wyczerpania. Każdy z nas jest w stanie poradzić sobie z inną porcją stresu, ale musisz wiedzieć, że odporność każdego z nas ma swoje granice.

W swojej urozmaiconej diecie nie zapominaj o produktach bogatych w witaminę C, magnez i kwasy omega-3. Pamiętaj, że w warunkach stresu zwiększa się zapotrzebowanie na te składniki odżywcze. Zalecana dawka witaminy C w mg, jaką powinniśmy dostarczać powinna wynosić tyle ile masa ciała w kg. Zgodnie z zaleceniami dawka 60–90mg jest dawką wystarczającą, aby zapobiec objawom niedoboru tej witaminy. Jednak narażenie na stres może zwiększyć zapotrzebowanie na tę witaminę do 200–250 mg/dzień, czyli nawet ponadczterokrotnie. Dobrym źródłem witaminy C będą czerwone i zielone warzywa oraz owoce, magnezu – zielonoliściaste warzywa i orzechy, kwasów omega-3 – tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, śledź), siemię lniane i orzechy włoskie.

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem – jeśli potrzebujesz pomocy, zgłoś się do specjalisty. 

Chcesz wiedzieć jak kształtują się Style Zdrowia Polaków? Odwiedź stronę www.stylezdrowia.pl

 

Sylwia Leszczyńska – dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, certyfikowana europejska specjalistka leczenia otyłości (cert. SCOPE), właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” (www.instytutsanvita.pl). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Ekspertka ds. żywienia w programach tv, m.in. „Sztuka życia” i „Miasto kobiet” i in.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rady eksperta dla Zdesperowanych Buntowników

Rady eksperta dla Zdesperowanych Buntowników

Rady eksperta dla Pozornych Twardzieli

Rady eksperta dla Pozornych Twardzieli

Rady eksperta dla Zmęczonych Herosów

Rady eksperta dla Zmęczonych Herosów

Rady eksperta dla Pogodnych Mędrców

Rady eksperta dla Pogodnych Mędrców

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Poprawnych Optymistów

Rady eksperta dla Poprawnych Optymistów

Niepocieszeni Podjadacze

Niepocieszeni Podjadacze

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”