Przejdź do treści

Przesilenie wiosenne – objawy, przyczyny, sposoby

Przesilenie wiosenne / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przesilenie wiosenne to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Przyroda budzi się wówczas do życia, a ty – paradoksalnie – odczuwać możesz zmęczenie, bóle głowy, stany depresyjne. Wiosenne zmęczenie występuje przede wszystkim na przełomie marca i kwietnia. Jeśli zauważasz u siebie objawy przesilenia wiosennego w innym okresie – może to świadczyć o obecności innych schorzeń.

Przesilenie wiosenne – objawy pojawiające się wiosną

Wiosenne przesilenie daje szereg mało charakterystycznych, ogólnych objawów. Na zespół zmęczenia wiosennego składa się wiele objawów, które nie zawsze i nie u każdego występują jednocześnie. U osób cierpiących na przesilenie wiosenne zawroty głowy, stany depresyjne czy zmęczenie nie należą do rzadkości. Oprócz senności i uczucia przemęczenia objawy przesilenia wiosennego mogą obejmować:

Badania z „Journal of Applied Psychology” (2009 rok) wykazują, że syndrom wiosennego osłabienia dotyka od 50 do 60 procent mieszkańców krajów europejskich. Wiosenne przesilenie ma też skutki ekonomiczne – w tym okresie zmniejsza się nasza wydajność w pracy, a wzrasta absencja, ponieważ osłabiony organizm łatwiej zapada na infekcje lub poważniejsze choroby. Wówczas nawet zwykłe przeziębienie może się ciągnąć tygodniami. Konsekwencją przedłużającej się infekcji wirusowej jest zwiększona podatność na choroby bakteryjne, pasożytnicze, grzybice, a także alergie. A przecież wiosna to czas intensywnego pylenia traw i drzew! Jak widać, nietrudno wpaść w mechanizm błędnego koła, a objawy przesilenia wiosennego mogą utrzymywać się znacznie dłużej.

Przesilenie wiosenne – kiedy się pojawia?

Co to jest przesilenie wiosenne? Fizjologiczne podłoże wiosennego zmęczenia nie jest do końca jasne. Najprawdopodobniej współwystępują tutaj dwie przyczyny – z jednej strony wyczerpanie zapasów energetycznych organizmu, a z drugiej dosyć gwałtowne zmiany atmosferyczne stanowiące spore wyzwanie dla organizmu.

Organizm czerpie energię do działania z przemiany związków pokarmowych – węglowodanów i tłuszczów. Jednak aby przemiany metaboliczne zachodziły sprawnie, konieczna jest obecność witamin i mikroelementów, które odgrywają rolę katalizatorów tych reakcji. Dlatego znużenie, zły nastrój i brak życiowej energii to najczęściej znak, że brakuje nam właśnie witamin i minerałów. Po zimie jest to sprawa dość oczywista, bo jemy wówczas mniej warzyw i owoców, i rezerwy witaminowo – mineralne w naszym organizmie się wyczerpują. Podobnie dochodzi do redukcji zapasów witaminy D, syntetyzowanej w naszej skórze pod wpływem promieni UV. W czasie krótkich i pochmurnych zimowych dni promieniowania słonecznego jest za mało, aby wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D, i organizm musi czerpać ze zgromadzonych zapasów, które przecież nie są nieograniczone. I to wystarczy, aby pojawiło się przesilenie wiosenne.

Dziewczyna hamak

Przesilenie wiosenne – gdy pogoda nie rozpieszcza

Gwałtowne wahania temperatury i wilgotności powietrza, skoki ciśnienia i naprzemiennie występujące słońce, deszcz i śnieg z pewnością nie ułatwiają sytuacji. Dostosowanie się do takiej aury stanowi poważny wysiłek dla organizmu, który funkcjonuje różnie w różnych porach roku. Przykładowo, krew jest rzadsza w ciepłych porach roku, a bardziej gęsta – w zimnych. Największe trudności z dostosowaniem się do wiosennej pogody mają meteopaci, osoby ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi, a także osoby ze skłonnościami do stanów depresyjnych. Istnieje też teoria, że przyczyna wiosennego znużenia tkwi w naszej psychice. Wiosną pojawia się dużo więcej bodźców niż zimą i dla niektórych naturalną reakcją na taki nadmiar jest wycofanie się.

Przesilenie wiosenne – jak sobie radzić?

Wiosenne przesilenie może spotkać każdą z nas. Jak pokonać osłabienie wiosenne? Wystarczy wprowadzić kilka zmian w stylu życia, aby złagodzić objawy przesilenia wiosennego. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, co na zmęczenie wiosenne sprawdza się najlepiej.

  • Wysypiaj się

Sen jest kluczowy dla regeneracji całego organizmu. Dorosły człowiek powinien przesypać codziennie od 7 do 8 godzin. Tymczasem co trzecia osoba śpi średnio mniej niż 6,5 godziny na dobę. Niedobór snu powoduje m.in. osłabienie układu odpornościowego i  zmiany w wydzielaniu greliny i leptyny, czyli hormonów odpowiedzialnych za apetyt i równowagę energetyczną organizmu. Jak pokonać przesilenie wiosenne? Wysypiać się! W okresie wiosennym, gdy ważne jest uregulowanie na nowo własnego zegara biologicznego, pamiętajmy o tym, aby kłaść się spać przed północą, a najlepiej około godziny 22.

  • Ruszaj się

Na wiosnę specjaliści zalecają przede wszystkim spacery na świeżym powietrzu. Co na przesilenie wiosenne sprawdzi się najlepiej? Nie ma sensu porywać się od razu na zbyt intensywny wysiłek fizyczny. Aby dodać sobie energii i poprawić humor, wystarczy 15 minut szybkiego spaceru dziennie. Podczas wysiłku fizycznego syntetyzowana i uwalniana jest serotonina, która odpowiada za dobry nastrój i witalność, a także dopamina, nazywana hormonem motywacji. Za poprawę nastroju odpowiadają też endorfiny uwalniane już po zakończonym wysiłku fizycznym. Nazywane są one hormonami szczęścia, gdyż niwelują uczucie bólu oraz zmęczenia.

  • Jedz energetycznie

Wiosną polecana jest dieta energetyzująca, która stabilizuje przemianę materii oraz poziom cukru we krwi. Jakie witaminy na przesilenie wiosenne sprawdzą się najlepiej? Podstawą diety powinno być ograniczenie słodyczy, a także produktów mlecznych, na rzecz produktów bogatych w witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, cynk i żelazo. Zawierają je: kiełki, płatki owsiane, pestki słonecznika, kasze, orzechy, zielone warzywa (szpinak, brokuły, szparagi, natka pietruszki) oraz owoce. Z właściwości energetyzujących i przywracających siły witalne słynie też miód. Równie istotne jest to, abyśmy jedli regularnie. Żeby utrzymać przez cały dzień satysfakcjonujący poziom energii, konieczne jest jedzenie małych porcji w niedługich odstępach czasu. Nie wolno pomijać śniadania, gdyż jest to posiłek regulujący metabolizm, a zatem także poziom energii na cały dzień. Warto też rozważyć suplementację odpowiednimi preparatami, która pomoże szybko uzupełnić niedobory i doda energii.

Przesilenie wiosenne czy choroba?

Warto pamiętać, że osłabienie, zmęczenie i ogólne zniechęcenie nie muszą być oznaką wiosennego przesilenia, lecz mogą być objawem choroby. Jeśli symptomy przesilenia wiosennego są szczególnie nasilone w porównaniu z poprzednimi sezonami i utrzymują się dłużej niż 3–4 tygodnie, udajmy się po poradę do lekarza. Może się bowiem okazać, że cierpimy na przykład na niedokrwistość, niedoczynność tarczycy, cukrzycę lub depresję.

Bibliografia:

Parrish E., Winter Blues, Spring Fever and Major Depression: Are they the same or different; Perspect Psychiatr Care, 2018, Jan, 54(1)

Sher L. i in., Higher cortisol levels in spring and fall in patients with major depression; Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry, 2005, May 29(4)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

miód

5 najlepszych zamienników cukru

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol