Jesteś wyznawczynią kultu guacamole? Mamy coś dla ciebie!
Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie, ale nie dla tych, którzy nie są fanami awokado. My znamy na to sposób! Zielony świeży groszek po zmiksowaniu przypomina klasyczne guacamole. Jest smacznie i musicie to sprawdzić!
Mrożony zielony groszek jest dostępny w sklepach przez cały rok, ale to właśnie lada moment rozpocznie się sezon na ten świeży, aromatyczny i soczysty. Ciekawe jest to, że groszek jest jedynym warzywem strączkowym, które można spożywać bez żadnej obróbki. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, sycący i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że ma dobry wpływ na procesy trawienne i jelita. Ważna informacja dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych, zielony groszek jest doskonałym źródłem białka. Regularne spożywanie groszku opóźnia procesy starzenia się organizmu. Te małe ziarenka to bogactwo witaminy A, C, E, K i B. Oprócz całej gamy witamin zawiera takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Bez wątpienia jest godnym zastępcą awokado i w wersji świeżej będzie miał właśnie swoje pięć minut. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać.
Zobacz także
Guacamole z groszku: składniki:
Guacamole z groszku – przygotowanie:
Polecamy
się ten artykuł?