Przejdź do treści

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Arcydzięgiel jest rośliną ozdobną, której korzeń tradycyjnie wykorzystuje się w medycynie chińskiej, m.in. w celu łagodzenia dolegliwości związanych z pracą przewodu pokarmowego oraz infekcjami układu oddechowego. Czy właściwości zdrowotne arcydzięgla zostały potwierdzone naukowo?

Czym jest arcydzięgiel?

Arcydzięgiel jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny selerowatych, rodzimą dla niektórych terenów Europy (w tym Polski) oraz Azji. Naturalne siedliska niektórych odmian występują m.in. w Sudetach i Karpatach oraz na wybrzeżu. Sadzonki arcydzięgla dostępne są w wielu szkółkach roślinnych, a uprawą rośliny można zajmować się we własnym ogródku.

Istnieje kilkadziesiąt gatunków arcydzięgla, które różnią się wyglądem, pochodzeniem oraz zastosowaniem. Niektóre z nich to:

  • arcydzięgiel litwor, inaczej arcydzięgiel lekarski (łac. Angelica archangelica lub Angelica officinalis) – gatunek najczęściej wykorzystywany w ziołolecznictwie, roślina rodzima dla wybranych regionów w Polsce;
  • arcydzięgiel chiński (łac. Angelica sinensis) – rośnie przede wszystkim w górach wschodniej części Azji;
  • arcydzięgiel olbrzymi (łac. Angelica gigas), inaczej nazywany arcydzięglem koreańskim, wyróżnia się fioletowym kolorem łodyg i kwiatów kwitnących latem.

Arcydzięgiel litwor stanowi gatunek rośliny najczęściej pozyskiwany i wykorzystywany w Polsce, dlatego to jego charakterystyce poświęcimy dalszą część artykułu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Rośliny dobre dla kobiet / istock

Jak wygląda arcydzięgiel?

Arcydzięgiel litwor jest wysoką rośliną, dorastającą do 2-3 metrów wysokości. Ma grubą, pustą w środku rozgałęzioną łodygę. Korzenie arcydzięgla, czyli najważniejsza część z punktu widzenia zastosowania jako surowiec zielarski, są cienkie, o gąbczastym przekroju. Zbiera się je w październiku, rok po wysiewie rośliny. Liście mają dużą średnicę, wyrastają na długich ogonkach. Roślina wydaje dużo małych zielono-żółtych lub zielono-białych kwiatów, zebranych w duże kuliste baldachy.

Właściwości arcydzięgla

Arcydzięgiel, tradycyjnie wykorzystywany jest w medycynie chińskiej jako remedium na wiele schorzeń i dolegliwości, włączając w to:

Współczesna nauka nie poświęcała dużo uwagi tej roślinie i trudno o badania, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły posiadaniu większości z korzystnych właściwości tradycyjnie przypisywanych arcydzięglowi.

Dostępne dane naukowe wskazują na to, że roślina potencjalnie wykazuje działanie:

  • przeciwnowotworowe w kontekście raka piersi, badane in vitro;
  • działające ochronnie na komórki wątroby (wykazane w badaniu na myszach);
  • przeciwdrobnoustrojowe (olejek eteryczny posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze);
  • przeciwdrgawkowe.
aromaterapia Nabea

Jak stosować arcydzięgiel?

Arcydzięgiel można kupić przede wszystkim w następujących postaciach:

  • olejków eterycznych, pozyskiwanych z korzenia lub owoców, wykorzystywanych do użytku zewnętrznego, np. do masażu, inhalacji lub kąpieli;
  • suplementów diety w formie tabletek ze sproszkowanym korzeniem arcydzięgla lub płynów doustnych zawierających wyciągi z tego surowca;
  • suszonego korzenia, służącego do przyrządzenia naparu do picia.

Przyrządzenie „herbatki” z arcydzięgla jest bardzo proste – wystarczy jedną łyżeczkę suszonego korzenia, dostępnego w sklepach zielarskich i aptekach, zalać szklanką wrzątku i pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na około 10 minut. Następnie napar można przecedzić i pić. Zaleca się spożywanie go maksymalnie 3 razy dziennie przed jedzeniem (w przypadku braku apetytu) lub po posiłkach (jeśli odczuwamy dolegliwości w postaci wzdęć i uczucia pełności).

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Przeciwwskazania do stosowania arcydzięgla

Wśród grup osób, które nie powinny stosować arcydzięgla, można wymienić przede wszystkim:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci do 12. roku życia (ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania);
  • osoby przyjmujące niektóre leki – zawarte w arcydzięglu furanokumaryny mogą wchodzić w interakcje ze środkami farmaceutycznymi, dlatego osoby przyjmujące leki, które planują zastosować arcydzięgiel, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Przeciwwskazaniem do wykorzystania arcydzięgla jest również narażenie na promieniowanie UV. Nie należy stosować surowców z tej rośliny w okresach opalania lub przy spodziewanym dużym oddziaływaniu światła słonecznego na skórę. Ma to związek z potencjalnym przejściem zawartych w roślinie furanokumaryn w formy rakotwórcze, a także zwiększonym ryzykiem wystąpienia stanów zapalnych skóry.

Inne zastosowania arcydzięgla

Arcydzięgiel kojarzony jest głównie z medycyną tradycyjną i ziołolecznictwem, jednak jego wykorzystanie w praktyce sięga znacznie szerzej. W cukiernictwie kandyzowane kawałki łodygi służą jako element ozdobny do tortów i innych deserów. Z rośliny można przygotować również nalewki. Arcydzięgiel ma także zastosowanie jako roślina ozdobna oraz miododajna.

Źródła:

  1. Maurya A., Verma S. C. (2017) Angelica archangelica L. – A Phytochemical and Pharmacological Review, Asian Journal of Research in Chemistry, 10(6): 852-856.
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×