5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Większości z nas pokrzywy kojarzą się z nieprzyjemnym pieczeniem po poparzeniu na spacerze. Ale, jak się okazuje, warto odczarować ich obraz. Bo choć to chwast, to bardzo zdrowy i pożyteczny! Co można zrobić z pokrzywy? Podpowiada eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.
Królowa Pokrzywa
Pokrzywa to, jak pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher, zioło nazywane przez Hipokratesa królową. Podkreśla, że do zerwania najlepsza jest właśnie teraz, w majowym rozkwicie.
„Najwięcej mocy mają młode listki. Do wykorzystania nadają się od razu lub do ususzenia na potem” – podpowiada eko aktywistka i wymienia dlaczego pokrzywa to „samo dobro w darmowej ofercie”:
5 sposobów na pokrzywę
Co można zrobić z pokrzywy? Naprawdę jest w czym wybierać:
- można z niej parzyć herbaty,
- dodawać do sałatek, klusek, zapiekanek i jajecznicy;
- robić z niej sok – wystarczy zalać pokrzywę gorącą, przegotowaną wodą, a potem zmielić ją i odcisnąć przez gazę.
Sylwia Majcher proponuje pięć przepisów z pokrzywą w roli głównej.
- Koktajl – opłukane liście zmiksuj z dodatkiem jabłka.
- Napar – opłukane liście zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 10 minut.
- Liście w ciecie naleśnikowym – zanurzone i usmażone świetne są z truskawkami i cukrem pudrem.
- Sos do ziemniaków lub makaronu – liście podsmażone na oliwie z czosnkiem, płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
- Suszone – opłukane trzeba rozłożyć na papierze i zostawić w suchym, ciemnym miejscu. Po ususzeniu przechowuj w słoiku.
Jak i gdzie zrywać pokrzywę?
Zastanawiasz się, gdzie możesz znaleźć pokrzywę i w jaki sposób najlepiej ją zrywać? Podpowiada Sylwia Majcher:
- Najlepiej z dala od ulic, dobre są łąki, polne drogi, las. Można ją też hodować w doniczce na balkonie.
- Warto zabezpieczyć dłonie – eko-aktywistka poleca zimowe rękawiczki. Liście dobrze jest wrzucać do bawełnianego czy papierowego woreczka, a w domu rozłożyć.
- Do koktajlu, sałatki czy naparu dobrze zbierać liście ze szczytu rośliny – 2-3 piętra. Całe pędy przydadzą się np. nalewek.
- Pokrzywa sparzona gorącą wodą przestaje parzyć. Najwygodniej myć ją z liśćmi skierowanymi w dół.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 22 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
RozwińZobacz także
„Każda roślina jest cenna i użyteczna. Dotyczy to również tych uznawanych za niepożądane na trawnikach czy w ogrodach”
„Wiedźma to nie stara, zła, szpetna kobieta, mająca związek z siłami nieczystymi. Wiedźma to kobieta, która ma wiedzę” – mówi Agnieszka Waszak, zawodowa wiedźma
„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca
Polecamy
Herbata górska z gojnika, myjka z trukwy i łzy Chios
Naturalne afrodyzjaki dla mężczyzn, czyli zioła na potencję
Jakie zioła na trzustkę warto wybierać? Oto najlepsza mieszanka
Zdrowe przyprawy – oto 7 roślin i ziół, które powinnaś mieć na półce
się ten artykuł?