Przejdź do treści

4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

4 propozycje "inflacyjnych" obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
4 propozycje "inflacyjnych" obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty / fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zastanawiasz się, jak zaoszczędzić na obiadach przy obecnych wysokich cenach? I czy można to zrobić bez tracenia na jakości? Dietetycy, którzy prowadzą profil na Instagramie Dietetyka #NieNaŻarty, mają na to swoje sposoby. W swoim ostatnim wpisie przedstawiają pomysły na 4 „inflacyjne” obiady, które pokochasz za ich niską cenę i pyszny smak.

Obiady do 8 zł

„Wszystkie 4 propozycje przygotujecie, mając w kieszeni zaledwie 8 zł. Wiadomo, że trzeba kupić całe opakowanie kukurydzy czy tofu, ale z napoczętych produktów możesz przygotować obiad dla kogoś lub po prostu przygotować dwie porcyjki i mieć obiad na kolejny dzień” – piszą dietetycy na instagramowym profilu Dietetyka #NieNaŻarty.

Pomimo że to obiady, które są naprawdę tanie, są też wartościowe i bardzo smaczne. Sprawdź sama:

  1. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, mozarellą i bazylią – kurczaka dopraw i podsmaż na oliwie. Makaron ugotuj. Do kurczaka dodaj pomidory z puszki, posiekaną bazylię i mozzarellę. Sos wymieszaj z makaronem – instruują eksperci.
  2. Kaszotto z kurczakiem i fasolką szparagową – jak czytamy na profilu Dietetyka #NieNaŻarty, przygotowanie tego dania trzeba zacząć od podsmażenia na oliwie kurczaka doprawionego oregano (możesz użyć swoich ulubionych przypraw). Dorzuć posiekaną cebulę, fasolkę szparagową i suchą kaszę. Podsmaż chwilę, a następnie całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn. W razie potrzeby podlej wodą lub bulionem warzywnym.
  3. Mintaj z porem, brązowym ryżem i sałatką – zacznij od ułożenia ryby w naczyniu żaroodpornym i posypania jej pieprzem ziołowym. Później, jak piszą w swoim poście dietetycy, posiekaj pora i dodaj go do ryby. Piecz w piekarniku w 180 st. kilka minut. Ryż ugotuj, a z sałaty i ogórka przygotuj sałatkę. Warzywa skrop oliwą, a rybę sokiem z cytryny.
  4. Muszle taco z tofu, papryką i kukurydzą – czosnek, cebulę, paprykę oraz tofu pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj najpierw czosnek i cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzuć tofu i chwilę podsmaż, na końcu dodaj paprykę. Smaż około 5-10 minut – podpowiadają dietetycy na profilu Dietetyka #NieNaŻarty. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i przyprawy (np. kolendrę, suszoną paprykę). „Jeśli sos będzie gęsty, można dolać odrobinę wody, żeby składniki dobrze się połączyły” – radzą eksperci. Sos wyłóż na muszle taco.

„Nasze propozycje dostarczają 550-650 kcal, jednak są mega proste do modyfikowania, jeśli chcemy zmienić kaloryczność. Zwiększ porcję kaszy czy ryżu. Dodaj więcej oliwy lub użyj większej porcji kurczaka czy tofu” – piszą dietetycy. „Ceny wyliczamy na podstawie cen regularnych, a pamiętajmy, że teraz na produkty sezonowe jest dużo promek, więc dania wyjdą jeszcze tańsze!” – dodają.

istockphoto.com

„Dietetyka #NieNaŻarty”

„Dietetyka #NieNaŻarty” to profil prowadzony przez grupę żywieniowców, dla których edukowanie na temat właściwego odżywiania się to pasja i sposób na życie.

„Każdy z nas ukończył specjalistyczne studia, przez co zdajemy sobie sprawę jak szkodliwe mogą być niektóre internetowe zalecenia. Współpracujemy zarówno z zawodnikami rangi międzynarodowej, ambitnymi amatorami, jak i osobami z wszelakimi jednostkami chorobowymi” – piszą o sobie na stronie.

Jak podkreślają, paradoksalnie ich praca polega na tłumaczeniu, że 100 proc. albo nic nie jest mądrym hasłem, a zjedzenie jednego batonika nie musi oznaczać porażki w walce o lepsze jutro. Dietetycy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie śledzi ponad 131 tys. osób. Przekazują na nim w przystępny sposób wiedzę na temat prawidłowego odżywiania i układania diety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: