Przejdź do treści

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?
Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem? / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Czy istnieje zależność pomiędzy dietą a zachorowalnością na endometriozę? Może się zdziwisz, ale są one ze sobą ściśle powiązane. „Styl życia ma ogromny wpływ na powstawanie i przebieg endometriozy” – podkreśla na instagramowym profilu @razem_po_zdrowie dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz.

Endometrioza i dieta

Osoby, którym wydaje się, że dieta nie ma nic wspólnego z ryzykiem zachorowania na endometriozę i przebiegiem choroby, są w ogromnym błędzie. Jak podkreśla w swoim ostatnim wpisie na Instagramie Aleksandra Zaczkiewicz, to jeden z istotnych czynników przy tej chorobie.

Może działać na kilka sposobów, np. na stan zapalny, kurczliwość mięśni gładkich, układ odpornościowy i efekty estrogenne. Styl życia ma ogromny wpływ na powstawanie i przebieg endometriozy!” – wyjaśnia ekspertka.

Swoje słowa popiera wynikami badań. Niektóre statystyki naprawdę dają do myślenia!

Liczby nie kłamią

Dietetyczka przytacza między innymi wyniki badania przeprowadzonego w północnych Włoszech, w których porównano zwyczaje żywieniowe mieszkanek tego kraju. Objęło ono 504 pacjentki z endometriozą i grupę kontrolną. Badacze wykazali, że ryzyko zachorowania na endometriozę:

  • zmniejszyło się o 70 proc. wśród kobiet jedzących zielone warzywa i o 40 proc. w grupie, która jadła świeże owoce i warzywa;
  • wzrosło 2-krotnie w grupie jedzącej czerwone mięso i 1,8-krotnie wśród osób spożywających dużo szynki.

Jak pisze Zaczkiewicz na Instagramie, w innym badaniu przez 12 lat obserwowano nawyki żywieniowe 70 tys. amerykańskich pielęgniarek. Zaobserwowano, że:

  • o 22 proc. zmniejszyło się ryzyko rozwoju endometriozy w grupie z dietą bogatą w kwasy omega-3 (tuńczyk, łosoś, makrela, olej z orzechów włoskich, olej lniany);
  • o 48 proc. wzrosło ryzyko w grupie osób, których dieta była bogata w tłuszcze trans (utwardzone tłuszcze roślinne, tłuszcze zwierzęce) – te, jak przypomina ekspertka, zwiększają poziom wielu markerów zapalnych.

Cenne witaminy i minerały

Ekspertka zwraca uwagę również na to, że poza ogólnym stylem odżywiania ważne są też konkretne minerały i składniki odżywcze, takie jak:

  1. Witaminy C i E – jak pisze dietetyczka, 80 kobietom chorym na endometriozę przez dwa miesiące podawano znaczne dawki witamin C i E. Okazało się, że znacznie zredukowały one dolegliwości bólowe. Obniżyło się też u nich stężenie markerów zapalnych.
  2. Wapń – ekspertka wyjaśnia, że jego ilość spada w organizmie na 10-14 dni przed miesiączką. „Może to powodować bóle głowy, skurcze mięśnie, bóle miednicy. Dieta wysokotłuszczowa oraz produkty zawierające kwas szczawiowy, np. kakao, rabarbar, szpinak obniżają jego wchłanianie” – dodaje.
  3. Cynk – „zwiększa odporność na infekcje i wzmacnia układ immunologiczny, jego brak może objawiać się bólami głowy, stanami depresyjnymi, drażliwością” – pisze Zaczkiewicz.
  4. Magnez – zmniejsza dolegliwości związane z endometriozą.
  5. Potas – jak zauważa ekspertka, u kobiet z endometriozą jego poziom może być obniżony z powodu biegunek, którym towarzyszy osłabienie, wzdęcia i zmęczenie.
dr n. med. Tomasz Songin

Czym jest endometrioza?

Endometrioza to choroba dotycząca nieprawidłowości w endometrium, czyli błonie śluzowej macicyEndometrium wyściela jamę macicy i podlega charakterystycznym zmianom podczas cyklu miesięcznego. Pod wpływem hormonów zaobserwować można następujące zmiany:

Takie cykliczne zmiany mają na celu przygotowanie endometrium macicy do zagnieżdżenia się zarodka. Gdy nie dojdzie do zapłodnienia, błona śluzowa macicy złuszcza się. Jeśli natomiast powstanie zarodek, wówczas endometrium odżywia zarodek.

Jeśli komórki endometrium przemieszczą się poza jamę macicy, wówczas rozwija się endometrioza. Co to jest za choroba? Cechuje się ona obecnością ognisk endometrium w takich nietypowych lokalizacjach jak jajniki, jajowody, jelito grube, pęcherz moczowy czy otrzewna. Co miesiąc tkanka zachowuje się jak ta w macicy i reaguje na zmiany hormonalne w organizmie – gromadzi się i złuszcza, powodując krwawienie. To może prowadzić do stanów zapalnych i obrzęków, powstawania blizn, zrostów i torbieli, a także skrzepów – w wyniku braku możliwości usunięcia krwi. Endometrioza może dotyczyć nawet 15 proc. kobiet w okresie rozrodczym.

Kobieta trzyma wynik badania usg

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowaną dietetyczką i właścicielką Razem Po Zdrowie – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu