Przejdź do treści

Masz problemy z cerą? Rozważ zmianę diety! Oto kilka przepisów

Młoda dziewczyna trzyma w dłoni grejpfruta
Co powinny jeść osoby zmagające się z trądzikiem różowatym? / fot. AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna? O tym, jak to osiągnąć za pomocą zmiany sposobu odżywiania pisze dietetyczka Agata Lewandowska w książce „Dieta dla urody”, którą Hello Zdrowie objęło matronatem medialnym.

Aby mieć piękne i zdrowe włosy, paznokcie i skórę, nie musisz wydawać majątku na kosmetyki. Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu. Dzięki drugiemu już wydaniu książki „Dieta dla urody” dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą lub naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie, i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość oraz zapewnić sobie witalność i zdrowy wygląd.

Poniżej publikujemy jej fragment z dwoma przepisami posiłków dla osób zmagających się z problemem trądziku różowatego.

Trądzik różowaty

W tym rozdziale znajdziesz przepisy na bazie składników, które nie nasilają objawów trądziku różowatego. Pamiętaj jednak o indywidualnej tolerancji i wnikliwej obserwacji swojego organizmu. Przepisy z innych działów również mogą okazać się przydatne, o ile zawierają tolerowane przez ciebie składniki lub jeśli dokonasz niezbędnych modyfikacji.

Owsianka z musem wiśniowym

materiały wydawnictwa

Składniki (1 porcja):

150 ml napoju owsianego

4 łyżki płatków owsianych

łyżka ziaren lnu lub chia

łyżka pokruszonych migdałów

½ jabłka

duża garść drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

  1. Napój owsiany podgrzej w rondelku.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Dodaj płatki owsiane, zestaw rondelek z ognia i odstaw na 2 minuty.
  4. Dodaj ziarna oraz orzechy, wymieszaj i odstaw na kolejne 2–3 minuty. Następnie wymieszaj z jabłkiem.
  5. Wiśnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
  6. Przełóż owsiankę do miseczki i polej wiśniami.

*Danie możesz dosłodzić odrobiną stewii, jednak unikaj tej na bazie maltodekstryn (maltodekstryny to też rodzaj cukru)

Zielone burgery

materiały wydawnictwa

Składniki (2 porcje):

2 małe ugotowane ziemniaki

200–250 g brokułów ugotowanych na parze

2 łyżki płatków owsianych zmielonych w blenderze lub młynku

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

duże jajko

ulubione zioła, np. bazylia, natka pietruszki, lubczyk

olej rzepakowy

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dłońmi.
  2. Brokuły drobno posiekaj.
  3. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść go niewielką ilością oleju.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 2–3 minuty.
  5. Następnie uformuj placuszki i układaj je na blasze.
  6. Zapiekaj 15–17 minut w 180 stopniach.

*To świetny sposób na wykorzystanie warzyw i ziemniaków pozostałych z obiadu. Jeśli nie masz możliwości zmielenia płatków owsianych, użyj mąki owsianej lub ewentualnie płatków błyskawicznych.

materiały wydawnictwa

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?