Masz problemy z cerą? Rozważ zmianę diety! Oto kilka przepisów
Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna? O tym, jak to osiągnąć za pomocą zmiany sposobu odżywiania pisze dietetyczka Agata Lewandowska w książce „Dieta dla urody”, którą Hello Zdrowie objęło matronatem medialnym.
Aby mieć piękne i zdrowe włosy, paznokcie i skórę, nie musisz wydawać majątku na kosmetyki. Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu. Dzięki drugiemu już wydaniu książki „Dieta dla urody” dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą lub naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie, i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość oraz zapewnić sobie witalność i zdrowy wygląd.
Poniżej publikujemy jej fragment z dwoma przepisami posiłków dla osób zmagających się z problemem trądziku różowatego.
Trądzik różowaty
W tym rozdziale znajdziesz przepisy na bazie składników, które nie nasilają objawów trądziku różowatego. Pamiętaj jednak o indywidualnej tolerancji i wnikliwej obserwacji swojego organizmu. Przepisy z innych działów również mogą okazać się przydatne, o ile zawierają tolerowane przez ciebie składniki lub jeśli dokonasz niezbędnych modyfikacji.
Owsianka z musem wiśniowym
Składniki (1 porcja):
150 ml napoju owsianego
4 łyżki płatków owsianych
łyżka ziaren lnu lub chia
łyżka pokruszonych migdałów
½ jabłka
duża garść drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
- Napój owsiany podgrzej w rondelku.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj płatki owsiane, zestaw rondelek z ognia i odstaw na 2 minuty.
- Dodaj ziarna oraz orzechy, wymieszaj i odstaw na kolejne 2–3 minuty. Następnie wymieszaj z jabłkiem.
- Wiśnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Przełóż owsiankę do miseczki i polej wiśniami.
*Danie możesz dosłodzić odrobiną stewii, jednak unikaj tej na bazie maltodekstryn (maltodekstryny to też rodzaj cukru)
Zielone burgery
Składniki (2 porcje):
2 małe ugotowane ziemniaki
200–250 g brokułów ugotowanych na parze
2 łyżki płatków owsianych zmielonych w blenderze lub młynku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
duże jajko
ulubione zioła, np. bazylia, natka pietruszki, lubczyk
olej rzepakowy
szczypta soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dłońmi.
- Brokuły drobno posiekaj.
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść go niewielką ilością oleju.
- Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 2–3 minuty.
- Następnie uformuj placuszki i układaj je na blasze.
- Zapiekaj 15–17 minut w 180 stopniach.
*To świetny sposób na wykorzystanie warzyw i ziemniaków pozostałych z obiadu. Jeśli nie masz możliwości zmielenia płatków owsianych, użyj mąki owsianej lub ewentualnie płatków błyskawicznych.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Adrianna Śladowska: „Trądzik przestaje dotyczyć tylko osób w wieku dojrzewania, a coraz częściej dotyka dorosłych”
Dlaczego w składzie lodów jest śluz bakteryjny? „Ultraprzetworzeni ludzie” Chrisa van Tulleken to ważna, choć przerażająca lektura
Nie warto się chować! Kampania „Daj Się Odkryć” wspiera osoby chore na łuszczycę
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
się ten artykuł?