Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię
Wracasz z pracy i nie masz już na nic siły? Najchętniej wtuliłabyś się w koc i już nic nie robiła? Jeśli to scenariusz, który jest ci znany aż za dobrze i masz już tego dosyć, koniecznie przeczytaj, jakie produkty dodadzą ci energii. Wylicza je na swoim profilu na Instagramie Michał Kot, student dietetyki aktywny w mediach społecznościowych.
Co warto jeść, żeby podnieść poziom energii?
Czasem wystarczy kilka małych zmian w diecie, żeby przestało nam dokuczać ciągłe zmęczenie. Michał Kot na swoim profilu na Instagramie radzi, co warto jeść i pić, żeby odzyskać energię. Według niego pomóc nam pomogą:
- Wątróbka, pasztet, czerwone mięso – są źródłem niezbędnego żelaza i witamin z grupy B.
- Pestki dyni – to źródło cynku niezbędnego dla metabolizmu hormonów min. tarczycy.
- Kasza gryczana – zawiera cynk oraz witaminy z grupy B, które są potrzebne do syntezy neuroprzekaźników, węglowodany złożone, magnez i błonnik.
- Woda wysoko zmineralizowana – elektrolity, jak zaznacza Kot, są niezbędne dla przesyłania informacji między neuronami. „Nawadniaj się i mieszaj rodzaje wody” – radzi.
- Jaja – Michał Kot zaznacza, że zawierają one pełnowartościowe białko w tym tryptofan i tyrozyne, z których tworzy się serotonina i dopamina, cholinę wspierającą błony komórek nerwowych i szereg innych wartościowych składników.
- Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów, m.in. EGCG i teaniny. „Teanina działa tonizująco na układ nerwowy i wspiera odpowiedni poziom dopaminy i serotoniny w mózgu” – podkreśla autor instagramowego profilu.
- Zielone liściaste warzywa (sałaty, szpinak, kapusta, jarmuż) – zawierają foliany, które są niezbędne do cyklu metylacji oraz syntezy neurotransmiterów w mózgu – podkreśla Kot.
- Orzechy – to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, wapnia, potasu.
- Tłuste ryby – dostarczają nam kwasów Omega 3 EPA/DHA niezbędnych dla budowy i działania mózgu. Michał Kot podpowiada, że dobrym wyborem mogą być takie ryby jak: makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, łosoś dziki.
- Ryż brązowy, kasze, płatki owsiane górskie, surowe kakao – dostarczają wielu cennych składników, w tym magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego – zaznacza Kot.
- Różnorodne owoce i warzywa – zapewniają błonnik, składniki mineralne i różne, bardzo potrzebne nam witaminy.
Oczywiście nie wybierajmy tylko jednego produktu, który będziemy jeść w kółko, bo to raczej nam na dobre nie wyjdzie. „Zadbaj o jak najniższy stopień przetworzenia diety i dużą różnorodność!” – podreśla Michał Kot.
Michał Kot – kim jest?
Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet.
W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje niemal 50 tys. osób.
RozwińPolecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?