Przejdź do treści

Jagody goji – właściwości i zastosowanie

Jagody goji - właściwości i zastosowanie
Jagody goji - właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Od ponad 2500 lat jagody goji wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej. Nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu i mają wspaniałe właściwości lecznicze. U nas zaliczamy je do “superfoods”, czyli do “superżywności”.

Jagody goji – co to jest?

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum). Inna nazwa tej rośliny to kolcowój szkarłatny.

Nazwa “goji” to nazwa handlowa kolcowoju tybetańskiego.

Kolcowój pospolity należy do rodziny psiankowatych. Dzięki temu znajduje się w jednej grupie z papryką i pomidorem.

Tradycyjna medycyna chińska już od dawna docenia właściwości tej rośliny, dzięki której można wpłynąć na zahamowanie wielu chorób.

Jagody goji – skład

W skład jagód goji wchodzą:

  •  białko, w tym aż 18 aminokwasów
  • węglowodany
  • tłuszcze, w tym w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6
  • witamina C
  • witamina B1, B2, B6
  • witamina E
  • fosfor
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • cyperon
  • miedź
  • selen
  • betaina
  • związki polifenolowe
  • karotenoidy
  • kompleks polisacharydowy LBP.

Jagody goji – wartości odżywcze

W 100 g suszonych jagód goji znajduje się:

  • 349 kcal
  • białko ogółem – 14.26 g
  • tłuszcz – 0.39 g
  • węglowodany – 77.06 g (w tym cukry proste 45.61 g)
  • błonnik – 13.0 g
  • witamina C – 48.4 mg
  • witamina A – 26822 IU
  • wapń – 190 mg
  • żelazo – 6.80 mg
  • sód – 298 mg.

Jagody goji a nowotwór

Kompleks polisacharydowy LBP zawarty w jagodach goji sprawia, że owoce wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Do tego stymuluje on nasz układ odpornościowy do działania.

Kompleks LBP zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, raka płuc, raka żołądka, raka piersi, raka gruczołu krokowego. Jest to również kompleks wykazujący właściwości antyproliferacyjne.

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 odpowiedzialne są za właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Do tego pomagają w wytwarzaniu odpowiednich hormonów.

Jagody goji i poziom cukru

Podczas prowadzonych badań naukowych sprawdzono, że kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i wpływa na zmniejszenie insulinoodporności.

Jagody goji mają działanie hipoglikemiczne, dzięki czemu może ona zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę.

Związki polisacharydowe z jagód goji stymulują proliferację komórek βtrzustki, dzięki czemu wpływają na zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych.

Jagody goji i cholesterol

Cyperon z jagód wpływa korzystnie na pracę serca i na ciśnienie tętnicze krwi. Betaina pomaga zapobiegać chorobom serca.

β-sitosterol i kompleks LBP wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Jagody goji wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL. Do tego wpływają na poziom dobrego cholesterolu HDL.

Obecna w owocach kolcowoju witamina C również wpływa korzystnie na pracę układu krążenia.

Jagody goji a oczy

Karotenoidy, w tym luteina i zeaksantyna, chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu sprawiają one, że jagody goji wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Niedobór luteiny i zeaksantyny sprawia, że u człowieka wzrasta ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Luteina chroni również strukturę oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.

Jagody goji na wątrobę

Kompleks polisacharydowy zawarty w owocach kolcowoju wpływa korzystnie na pracę wątroby, przez co ma ona szansę na oczyszczenie się ze szkodliwych toksyn. Do tego pomagają one usprawnić trawienie. Warto pomyśleć o stosowaniu takich owoców w kuchni, jeżeli wiemy, że na co dzień spożywamy dania o wysokiej zawartości tłuszczu.

Jagody goji – przeciwwskazania

Dzienna dawka suszonych jagód goji nie może przekroczyć 5-12 g.

Do tego istnieje grupa osób, które muszą unikać tych owoców. Należą do nich:

  • osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe
  • ciężarne
  • kobiety karmiące piersią.

W przypadku przyjmowania innych leków lub przy innych zmianach chorobowych należy zawsze skonsultować przyjmowanie owoców kolcowoju ze swoim lekarzem prowadzącym.

Świeże jagody goji są trujące. Należy pamiętać o spożywaniu suszonej formy jagód goji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: