Przejdź do treści

Jagody goji – właściwości i zastosowanie

Jagody goji - właściwości i zastosowanie
Jagody goji - właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Od ponad 2500 lat jagody goji wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej. Nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu i mają wspaniałe właściwości lecznicze. U nas zaliczamy je do “superfoods”, czyli do “superżywności”.

Jagody goji – co to jest?

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum). Inna nazwa tej rośliny to kolcowój szkarłatny.

Nazwa “goji” to nazwa handlowa kolcowoju tybetańskiego.

Kolcowój pospolity należy do rodziny psiankowatych. Dzięki temu znajduje się w jednej grupie z papryką i pomidorem.

Tradycyjna medycyna chińska już od dawna docenia właściwości tej rośliny, dzięki której można wpłynąć na zahamowanie wielu chorób.

Jagody goji – skład

W skład jagód goji wchodzą:

  •  białko, w tym aż 18 aminokwasów
  • węglowodany
  • tłuszcze, w tym w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6
  • witamina C
  • witamina B1, B2, B6
  • witamina E
  • fosfor
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • cyperon
  • miedź
  • selen
  • betaina
  • związki polifenolowe
  • karotenoidy
  • kompleks polisacharydowy LBP.

Jagody goji – wartości odżywcze

W 100 g suszonych jagód goji znajduje się:

  • 349 kcal
  • białko ogółem – 14.26 g
  • tłuszcz – 0.39 g
  • węglowodany – 77.06 g (w tym cukry proste 45.61 g)
  • błonnik – 13.0 g
  • witamina C – 48.4 mg
  • witamina A – 26822 IU
  • wapń – 190 mg
  • żelazo – 6.80 mg
  • sód – 298 mg.

Jagody goji a nowotwór

Kompleks polisacharydowy LBP zawarty w jagodach goji sprawia, że owoce wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Do tego stymuluje on nasz układ odpornościowy do działania.

Kompleks LBP zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, raka płuc, raka żołądka, raka piersi, raka gruczołu krokowego. Jest to również kompleks wykazujący właściwości antyproliferacyjne.

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 odpowiedzialne są za właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Do tego pomagają w wytwarzaniu odpowiednich hormonów.

Jagody goji i poziom cukru

Podczas prowadzonych badań naukowych sprawdzono, że kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i wpływa na zmniejszenie insulinoodporności.

Jagody goji mają działanie hipoglikemiczne, dzięki czemu może ona zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę.

Związki polisacharydowe z jagód goji stymulują proliferację komórek βtrzustki, dzięki czemu wpływają na zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych.

Jagody goji i cholesterol

Cyperon z jagód wpływa korzystnie na pracę serca i na ciśnienie tętnicze krwi. Betaina pomaga zapobiegać chorobom serca.

β-sitosterol i kompleks LBP wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Jagody goji wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL. Do tego wpływają na poziom dobrego cholesterolu HDL.

Obecna w owocach kolcowoju witamina C również wpływa korzystnie na pracę układu krążenia.

Jagody goji a oczy

Karotenoidy, w tym luteina i zeaksantyna, chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu sprawiają one, że jagody goji wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Niedobór luteiny i zeaksantyny sprawia, że u człowieka wzrasta ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Luteina chroni również strukturę oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.

Jagody goji na wątrobę

Kompleks polisacharydowy zawarty w owocach kolcowoju wpływa korzystnie na pracę wątroby, przez co ma ona szansę na oczyszczenie się ze szkodliwych toksyn. Do tego pomagają one usprawnić trawienie. Warto pomyśleć o stosowaniu takich owoców w kuchni, jeżeli wiemy, że na co dzień spożywamy dania o wysokiej zawartości tłuszczu.

Jagody goji – przeciwwskazania

Dzienna dawka suszonych jagód goji nie może przekroczyć 5-12 g.

Do tego istnieje grupa osób, które muszą unikać tych owoców. Należą do nich:

  • osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe
  • ciężarne
  • kobiety karmiące piersią.

W przypadku przyjmowania innych leków lub przy innych zmianach chorobowych należy zawsze skonsultować przyjmowanie owoców kolcowoju ze swoim lekarzem prowadzącym.

Świeże jagody goji są trujące. Należy pamiętać o spożywaniu suszonej formy jagód goji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie