4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie
Naukowcy potwierdzili, iż u osób, do których diety włączono orzechy włoskie, wartość ciśnienia krwi została wyregulowana. Jak tłumaczą badacze, to wszystko dzięki tłuszczom nienasyconym, w które są one bardzo bogate. Ale czy orzechy mają zbawienny wpływ tylko na ciśnienie krwi? Zdecydowanie nie! Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść.
Naturalny antyoksydant
Orzech włoski jest bogaty w polifenole, czyli w związki, które mają zbawienny wpływ na całe nasze ciało. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników. Badania naukowe pokazują również, że orzech włoski ma w sobie 9 razy więcej antyoksydantów niż np. brazylijski. Flawonoidy, które też znajdują się w orzechach włoskich, także pełnią funkcję przeciwutleniaczy w organizmie. Działają między innymi przeciwzapalnie.
Pomogą ci zwalczyć stres
Zawarte w orzechach włoskich minerały, takie jak magnez, potas oraz witamina B6 i kwas foliowy, pomagają w łagodzeniu stresu. Kwas lanolinowy, który także znajduje się w tych orzechach, ma zbawienny wpływ na komórki nerwowe. Codzienne ich spożywanie pomoże w bezsenności oraz zniweluje oznaki przemęczenia. Orzechy włoskie regulują także stany depresyjne. Podczas braku koncentracji i spadku sił warto je mieć pod ręką, np. gdy zbliżają się trudne egzaminy czy rozmowa o pracę.
Świetnie wpływają na urodę
Orzech włoski może działać na urodę wewnętrznie oraz zewnętrznie. Zawarte w nich miedź oraz cynk mają zbawienny wpływ na cerę tłustą z tendencją do rozszerzonych porów oraz tworzenia się niedoskonałości. Witamina E to świetny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia. Witamina C przywraca skórze gęstość i redukuje przebarwienia.
Z orzechów włoskich można wykonać również płukankę do włosów, której właściwości antybakteryjne pomogą w walce z łupieżem oraz przetłuszczaniem się. Ale uwaga! Nie powinny jej stosować osoby o jasnych włosach, ponieważ może ona je przyciemnić. Z orzechów włoskich można także wykonać maseczki. Sprawdzą się one dla skóry tłustej oraz mieszanej.
Dzięki nim wzmocnisz odporność
Garść orzechów pozwala na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na tłuszcze omega-3 oraz omega-6, które odgrywają ważną rolę w ochronie układu limfatycznego. Kwas elagowy, cynk, miedź, które także zawarte są w orzechach włoskich, przyczyniają się do wzmacniania odporności. Regularne ich spożywanie pozwoli na uporanie się z dolegliwościami żołądkowymi oraz obniży tzw. zły cholesterol.
Niezwykle dobroczynne działanie orzechów włoskich zostało docenione także podczas 241. zjazdu American Chemical Society. To podczas tego wydarzenia naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są właśnie orzechy włoskie.
Bibliografia:
1. https://news.scranton.edu/articles/2012/01/Vinson-Walnut-Study.shtml [dostęp: 22.04.2020].
2. Z. Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, „Medycyna rodzinna”, 2015, nr 3, s. 124-130.
3. https://zywienie.abczdrowie.pl/orzechy-wloskie-korzystne-dla-zdrowia [dostęp: 22.04.2020].
Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Bakal.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Kwas alfa-liponowy (ALA) – czym jest, działanie, wskazania, jak stosować?
Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne
się ten artykuł?