Przejdź do treści

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dressing może zamienić kilka wymieszanych ze sobą podstawowych warzyw w ciekawe, intrygujące bogatym smakiem danie. Warto poznać ogólne zasady przygotowywania sosów sałatkowych i opanować różnorodne przepisy na ich przygotowanie. Dzięki umiejętności przyrządzenia pysznego dressingu, sałatki mogą stać się jedną z ulubionych pozycji w naszym jadłospisie.

Dressing do sałatki – kilka wskazówek dotyczących przygotowania

Przygotowanie dobrego dressingu zajmuje nie więcej niż kilka minut, a może odmienić całkowicie smak potrawy. Zastosowanie kilku podstawowych zasad sprawi, że zawsze będziesz zadowolona z efektu.

Składniki dressingu sałatkowego

Zachowanie równowagi pomiędzy podstawowymi smakami – przede wszystkim kwaśnym, słonym i słodkim – to podstawa dobrego gotowania. Podobnie wygląda to w przypadku przygotowywania dressingu sałatkowego. Dbając o występowanie składników o każdym z tych smaków w odpowiednich proporcjach sprawimy, że smak będzie odczuwany jako głęboki i satysfakcjonujący.

Przy przygotowaniu dressingu sałatkowego uwzględnij więc:

  • składniki kwaśne, takie jak sok z cytryny czy limonki lub ocet (np. winny, jabłkowy, balsamiczny),
  • składniki słone, najczęściej po prostu sól, choć czasami (szczególnie w sałatkach w stylu azjatyckim) warto zastąpić ją sosem sojowym, który nadaje dodatkowo smak umami,
  • składniki słodkie, np. miód, syrop z agawy, cukier (dodajemy je w niewielkiej ilości),
  • tłuszcz, czyli podstawowy nośnik smaków, a także składnik zapewniający odpowiednią konsystencję dressingu – wykorzystaj olej roślinny rafinowany (np. rzepakowy, słonecznikowy), oliwę z oliwek lub olej, który nada specyficznego charakteru dressingowi – i całej sałatce (np. nierafinowany olej sezamowy czy olej z orzechów włoskich),
  • ewentualnie również wybrane dodatki smakowe, np. musztardę, świeże lub suszone zioła, czosnek, chili.

 

Bruschetta z brzoskwiniami

Mieszanie sosu sałatkowego

Składniki dressingu miesza się najlepiej za pomocą trzepaczki lub (jeśli przygotowujemy większą ilość sosu) blendera ręcznego. W przypadku ich braku sprawdzi się także widelec lub łyżka. Możemy również umieścić wszystkie składniki w słoiczku, zakręcić i potrząsać nim aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Przechowywanie dressingu sałatkowego

Jeśli spożywamy sałatki często, nie ma konieczności, by sos przygotowywać od nowa za każdym razem. Dressing sałatkowy możemy przyrządzić od razu w większej ilości. Przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowa świeżość przez około tydzień.

Podawanie sałatki z dressingiem

Przed wymieszaniem sałatki z dressingiem upewnijmy się, że sałata oraz inne warzywa po umyciu są dokładnie osuszone. Warto także wcześniej usunąć nadmiar wody, która zbiera się na dnie miski po pokrojeniu niektórych składników, takich jak np. pomidory. Dzięki temu intensywny smak sosu zostanie zachowany. Sałatkę najlepiej wymieszać z dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

Jak zrobić sos do sałatki greckiej?

Opisane wyżej wskazówki przenieśmy z teorii do praktyki. Sałatka grecka, jedna z klasycznych potraw warzywnych, zyska nowy wymiar smaku dzięki wykorzystaniu poniższego przepisu na sos.

Miodowo-musztardowo-ziołowy sos do sałatki greckiej

Składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy o jednolitej konsystencji
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W naczyniu blendera, misce lub słoiczku umieść sok z cytryny, sól, miód, oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz zioła i pieprz.
  2. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, wymieszaj za pomocą trzepaczki lub zakręć i potrząsaj słoikiem – aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
  3. Dressing do sałatki jest gotowy! Możesz od razu wymieszać go z pokrojonymi warzywami lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez tydzień.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?