Przejdź do treści

Czy dieta na płodność działa? Produkty zwiększające płodność

para w kuchni
Dieta na płodność/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Podczas starań o dziecko dobrze jest zadbać o odpowiednią dietę, dzięki której wzrosną szanse na ciążę. Tzw. dieta płodności może korzystnie wpłynąć zarówno na płodność kobiet, jak i mężczyzn, dlatego warto stosować ją we dwoje. Sprawdź, jakie produkty poprawiają zdolności reprodukcyjne i jak skomponować jadłospis, aby w naturalny sposób wspomóc zajście w ciążę.

Jak dieta wpływa na płodność kobiet i mężczyzn?

Liczne badania naukowe wskazują, że wybrane składniki odżywcze zwiększają płodność. Aby układ rozrodczy prawidłowo funkcjonował, w organizmie nie może zabraknąć witamin i minerałów. Z poniższej tabeli dowiesz się, jak poszczególne składniki wpływają na płodność kobiet i mężczyzn.

Składnik odżywczy

Wpływ na płodność mężczyzn

Wpływ na płodność kobiet

Witaminy z grupy B

Tiamina (wit. B1) pobudza syntezę hormonów płciowych, ryboflawina (wit. B2) kontroluje przekaźnictwo nerwowe i powstawanie impulsów odpowiadających za erekcję, niacyna (wit. B3) poprawia zdolność do utrzymania erekcji u mężczyzn z zaburzeniami erekcji, witamina B12 poprawia jakość nasienia i zwiększa zdolność plemników do zapłodnienia.

Witamina B6 wpływa na działanie hormonów steroidowych i gonadowych. Niedobór wit. B12 prowadzi do zahamowania owulacji i nieprawidłowej implantacji zarodka.

Witamina D

Bierze udział w produkcji testosteronu, poprawia funkcje seksualne u mężczyzn.

Wpływa na steroidogenezę hormonów płciowych, zmniejsza rozrost endometrium, opóźnia proces starzenia się jajników

Witaminy A, C, E

Działają ochronnie na plemniki usuwając wolne rodniki i zapobiegając tworzeniu się nowych. Witaminy C i E hamują utlenianie lipidów, a witamina E wraz z selenem poprawiają jakość nasienia, które uległo uszkodzeniom w wyniku stresu oksydacyjnego. Zapobieganie stresowi oksydacyjnemu przeciwdziała obniżeniu jakości i zmianie składu ejakulatu. Warto nadmienić, że uszkodzenia związane ze stresem oksydacyjnym w 30-80% przypadkach stanowią przyczynę męskiej niepłodności. W konsekwencji pojawiają się różne nieprawidłowości, w tym nekrozoospermia czyli brak żywotności plemników, astenozoospermia – nieprawidłowa ruchliwość plemników oraz liczne fragmentacje DNA.

Witamina A ma wpływ na cykl menstruacyjny, witamina C bierze udział w produkcji kolagenu potrzebnego do wzrostu pęcherzyków janikowych i owulacji, zaś witamin E wspiera owulację.

Żelazo

Zwiększa płynność błony plemników, dzięki czemu wzrasta ich zdolność do zapłodnienia. Niedobór żelaza może prowadzić do niedokrwistości, której jednym z powikłań jest obniżenie płodności.

Niedobór żelaza zwiększa ryzyko niedokrwistości i braku miesiączek.

Magnez

Pierwiastek niezbędny do kapacytacji plemników, czyli nabywania zdolności plemników do zapłodnienia komórki jajowej. W procesie tym dochodzi do zmiany składu i struktury błony komórkowej plemnika i jego dojrzewania. Magnez bierze udział także w reakcji akrosomalnej, która zachodzi w momencie zetknięcia się plemnika z komórką jajową. Plemnik zyskuje zdolność do przenikania przez osłonki komórki jajowej i zapłodnienia jej.

Ma wpływ na jakość komórek rozrodczych. Niskie spożycie magnezu może powodować nieregularne miesiączki.

Kwas foliowy

Wpływa na prawidłowy przebieg spermatogenezy, powoduje wzrost liczby plemników. Spadek stężenia kwasu foliowego w nasieniu koreluje ze wzrostem uszkodzeń DNA plemników.

Niedobór kwasu foliowego może powodować brak owulacji.

Cynk

Uczestniczy w produkcji testosteronu, procesie spermatogenezy (powstawaniu i dojrzewaniu plemników), pomaga w utrzymaniu żywotności plemników. Ponadto chroni nasienie przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami DNA. Niedobór cynku zmniejsza żywotność plemników i prowadzi do oligospermii, czyli obniżonej liczby plemników. W konsekwencji rozwija się niepłodność.

Odpowiada za właściwy przebieg owulacji i cyklu miesiączkowego, bierze udział w metabolizmie estrogenów, progesteronu i androgenów.

Selen

Stanowi składnik spermy, chroni plemniki przed uszkodzeniami i utlenianiem.

Niedobór selenu może być przyczyną powikłań w ciąży, poronień oraz uszkodzeń ośrodkowego układu nerwowego płodu.

Co jeść, aby poprawić płodność?

Istnieje wiele czynników, które wpływają na płodność. Aby zwiększyć szanse na zajście w ciążę, należy przede wszystkim zadbać o zdrowe odżywianie i codzienną aktywność fizyczną. W twojej diecie powinny znaleźć się antyoksydanty, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko pochodzenia roślinnego (częściowo zastępujące białko zwierzęce), błonnik pokarmowy oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym. Osoby z nadwagą powinny zredukować masę ciała, wskazana jest również rezygnacja z palenia papierosów i ograniczenie picia alkoholu.

Kwas foliowy miał niezależny istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka względnego niepłodności związanej z brakiem owulacji, co stanowi kolejne korzystne działanie związane z zalecaniem suplementacji kwasu foliowego przed zajściem w ciążę. Ponadto żelazo pochodzące z roślin i warzyw, niehemowe, zmniejszało ryzyko niepłodności związanej z brakiem owulacji.

Alex J. Polotsky, Sonia Houston, "Czy istnieje „dieta płodności"?"

Produkty zwiększające płodność

W diecie na płodność nie może zabraknąć: 

  • pełnoziarnistych produktów zbożowych, brązowego ryżu i makaronu, gruboziarnistych kasz, 
  • mięsa drobiowego, 
  • mleka i przetworów mlecznych, 
  • tłustych ryb morskich, 
  • warzyw: nasion roślin strączkowych, pomidorów, czerwonej papryki, awokado, szpinaku, brokułów, brukselki, kapusty, zielonego groszku, marchwi, pietruszki, botwiny, 
  • owoców: bananów, owoców cytrusowych i jagodowych, 
  • olejów roślinnych, 
  • orzechów i nasion: orzechów brazylijskich, migdałów, pestek słonecznika i dyni. 

Im lepiej zbilansowana jest dieta, tym większa szansa na poprawę funkcji rozrodczych i zachowanie zdrowia. Przyszli rodzice powinny zwrócić szczególną uwagę na to, jak się odżywiają i zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. 

Bibliografia: 

  1. Bojanowska M., Kostecka M, Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność, KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych 2018, t. 67, 2 (319), 425–439.
  2. Polotsky A., Houston S, Czy istnieje „dieta płodności”? Ginekologia po dyplomie 2010. 
  3. Sawaniewska B., Gajewska D., Lange E, Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn. KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych, 2019, Tom 68, nr 2, s. 227-237.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?