3 min.
Koronawirus w Polsce. Jak robić zakupy w pandemii? Przeczytaj, co radzi dietetyczka

Koronawirus w Polsce. Jak robić zakupy w pandemii? Przeczytaj, co radzi dietetyczka / iStock
Wcześniej mogłyśmy robić zakupy, kiedy i gdzie chciałyśmy. Teraz ciężko nam się odnaleźć w nowej sytuacji. Pewnie zastanawiacie się, jak sobie z nią poradzić? Na pytanie, jak robić zakupy w pandemii, dietetyczka Monika Ciesielska, znana w sieci jako Dr Lifestyle, odpowiada: jak najrzadziej. Ale jeśli już musimy, warto pamiętać o kilku wskazówkach.
O czym warto pamiętać?
Dietetyczka Monika Ciesielska podkreśla w swoim ostatnim wpisie na Instagramie, że nie grozi nam brak produktów w sklepach i głód. Zagraża nam za to szybkie rozprzestrzenianie się wirusa.
„Naszym celem powinno być ograniczenie wyjść do sklepu, a nie szykowanie się na kilka miesięcy przetrwania na makaronie z kaszą i papierem toaletowym okraszonymi konserwami” – wyjaśnia.
Dr Lifestyle radzi, o czym warto pamiętać, jeśli już zdecydujemy się na zrobienie zakupów:
- Jeśli możesz, zamów zakupy przez Internet;
- Na mapie Google sprawdź, kiedy sklep odwiedza najmniej osób i zaplanuj wtedy wyjście;
- Nie trzymaj się kurczowo listy zakupów – nawet jeśli akurat nie będzie twojego ukochanego jarmużu, to chodzenie po sklepach jest teraz bardziej niezdrowe, niż pominięcie tej konkretnej zieleniny;
- W kolejce trzymaj 1,5 metra dystansu;
- Zapłać zbliżeniowo;
- Po powrocie do domu dokładnie umyj ręce przez 30 sekund i/lub odkaź.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dobra lista zakupów to podstawa
Co warto kupić, jeśli już wybierzemy się do sklepu?
„To, co na 100 procent zjesz, zanim się zepsuje, to, czego naprawdę potrzebujesz i to, co wystarczy ci na minimum tydzień (a może uda się nawet na dwa?) bez śmigania po sklepach w międzyczasie” – radzi dietetyczka.
Dobrze jeśli na naszej liście zakupów znajdą się:
- orzechy włoskie – dobre źródło kwasów omega 3
- mrożone owoce i warzywa – źródło błonnika, składników mineralnych i witamin
- pieczywo żytnie paczkowane – np. dobry chleb na zakwasie, którzy trzyma świeżość do pół roku, alternatywa to: pieczywo chrupkie, wafle ryżowe
- pasty warzywne, hummus, pesto – świetne jako dodatek do pieczywa
- cieciorka, fasola, groszek, soczewica – suche lub konserwowe
- passata pomidorowa – baza do sosów
- tofu – dobre źródło białka i wapnia – kup większą ilość i zamróź, bo po rozmrożeniu lepiej chłonie przyprawy
- musztarda, keczup, przyprawy, sos sojowy – jako dodatek do potraw
A co znajduje się teraz zazwyczaj na waszej liście zakupów? Dajcie nam znać w komentarzach!
Zobacz także
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022