Przejdź do treści

Koronawirus w Polsce. Jak robić zakupy w pandemii? Przeczytaj, co radzi dietetyczka

Zakupy - koronawirus w Polsce
Koronawirus w Polsce. Jak robić zakupy w pandemii? Przeczytaj, co radzi dietetyczka / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Wcześniej mogłyśmy robić zakupy, kiedy i gdzie chciałyśmy. Teraz ciężko nam się odnaleźć w nowej sytuacji. Pewnie zastanawiacie się, jak sobie z nią poradzić? Na pytanie, jak robić zakupy w pandemii, dietetyczka Monika Ciesielska, znana w sieci jako Dr Lifestyle, odpowiada: jak najrzadziej. Ale jeśli już musimy, warto pamiętać o kilku wskazówkach. 

O czym warto pamiętać?

Dietetyczka Monika Ciesielska podkreśla w swoim ostatnim wpisie na Instagramie, że nie grozi nam brak produktów w sklepach i głód. Zagraża nam za to szybkie rozprzestrzenianie się wirusa.

„Naszym celem powinno być ograniczenie wyjść do sklepu, a nie szykowanie się na kilka miesięcy przetrwania na makaronie z kaszą i papierem toaletowym okraszonymi konserwami” – wyjaśnia.

Dr Lifestyle radzi, o czym warto pamiętać, jeśli już zdecydujemy się na zrobienie zakupów:

  • Jeśli możesz, zamów zakupy przez Internet;
  • Na mapie Google sprawdź, kiedy sklep odwiedza najmniej osób i zaplanuj wtedy wyjście;
  • Nie trzymaj się kurczowo listy zakupów – nawet jeśli akurat nie będzie twojego ukochanego jarmużu, to chodzenie po sklepach jest teraz bardziej niezdrowe, niż pominięcie tej konkretnej zieleniny;
  • W kolejce trzymaj 1,5 metra dystansu;
  • Zapłać zbliżeniowo;
  • Po powrocie do domu dokładnie umyj ręce przez 30 sekund i/lub odkaź.
Cynk pomaga w walce z koronawirusem? Eksperci ostrzegają!

Dobra lista zakupów to podstawa

Co warto kupić, jeśli już wybierzemy się do sklepu?

„To, co na 100 procent zjesz, zanim się zepsuje, to, czego naprawdę potrzebujesz i to, co wystarczy ci na minimum tydzień (a może uda się nawet na dwa?) bez śmigania po sklepach w międzyczasie” – radzi dietetyczka.

Dobrze jeśli na naszej liście zakupów znajdą się:

  • orzechy włoskie – dobre źródło kwasów omega 3
  • mrożone owoce i warzywaźródło błonnika, składników mineralnych i witamin
  • pieczywo żytnie paczkowane – np. dobry chleb na zakwasie, którzy trzyma świeżość do pół roku, alternatywa to: pieczywo chrupkie, wafle ryżowe
  • pasty warzywne, hummus, pesto – świetne jako dodatek do pieczywa
  • cieciorka, fasola, groszek, soczewica – suche lub konserwowe
  • passata pomidorowa – baza do sosów
  • tofu – dobre źródło białka i wapnia – kup większą ilość i zamróź, bo po rozmrożeniu lepiej chłonie przyprawy
  • musztarda, keczup, przyprawy, sos sojowy – jako dodatek do potraw

A co znajduje się teraz zazwyczaj na waszej liście zakupów? Dajcie nam znać w komentarzach!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Tabletki

Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu

Czy lody z mlekiem matek pomogą zatrzymać pandemię koronawirusa? Naukowcy mają na to dowody

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Naukowcy

Naukowcy pracują nad suplementem diety, który ma hamować koronawirusa

Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia

Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia

Noszenie maseczek w miejscach publicznych / rawpixel

Jesteś na spacerze i masz ochotę na lody z budki? GIS wyjaśnia, czy możesz ściągnąć maseczkę i je zjeść

Zakupy podczas pandemii / rawpixel

Kuchnia w dobie kwarantanny. Dlaczego Polacy kupują makaron i ser żółty?

Ziarna ekspandowane, czyli jakie? Poznaj plusy i minusy popularnego poppingu

Ziarna ekspandowane, czyli jakie? Poznaj plusy i minusy popularnego poppingu

danie wegańskie

Polscy immunolodzy zalecają dietę roślinną na czas pandemii koronawirusa

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

jajka ugotowane

Witamina D w czasach zarazy. Jak uzupełnić jej poziom podczas kwarantanny?

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”