3 min.
Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Czy picie zielonej herbaty w ciąży jest zdrowe? Fot. Pixabay
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Zielona herbata w ciąży… Czy można ją pić? To pytanie zadaje sobie wiele kobiet. Od wieków uwielbiana jest za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim za dobroczynne właściwości, których lista jest bardzo długa. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele nowotworów (m.in. raka piersi, płuc, żołądka czy skóry). To również zawarte w niej przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się skóry. Jej bogaty skład jest również fantastycznym wsparciem dla naszego układu immunologicznego. Wzmacnia nasza odporność, ale również hamuje infekcje, które już zdążyły się rozwinąć. Czy w ciąży można pić zatem zieloną herbatę?
Spis treści
Zielona herbata – pić czy nie pić w ciąży?
Zielona herbata w ciąży nadaje się do picia, ale tylko w umiarkowanych ilościach. Badania pokazują, że to nie sama zielona herbata, ale jej zbyt duże ilości spożywane w czasie ciąży, mogą okazać się szkodliwe dla kobiety lub jej dziecka. Wypijana jednak z zachowaniem umiaru, może przynieść same korzyści. Bezpieczna ilość tego naparu, która pozwoli czerpać z niego tylko to, co najlepsze, to maksymalnie 2-3 filiżanki dziennie. Dodatkowo warto pamiętać, że herbatę najlepiej wypijać po posiłkach. Wypijana w trakcie posiłku, obniża zdolność organizmu do wchłaniania minerałów z pokarmu. Na co w takim razie może mieć wpływ spożywana w zbyt dużych ilościach?
Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy
Duża zawartość przeciwutleniaczy, które odpowiadają za dobroczynne działanie herbaty zielonej, w ciąży może przynieść negatywne rezultaty. Przeciwutleniacze hamują metabolizm kwasu foliowego, przez co jego stężenie w organizmie matki może być zbyt małe, aby dziecko mogło rozwijać się prawidłowo. Kwas foliowy, szczególnie w pierwszych 12 tygodniach ciąży, jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym płodu. Przyjmowanie kwasu foliowego w odpowiednich dawkach ma istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia rozszczepu kręgosłupa u dziecka. Z kolei wg badań prawdopodobieństwo wrodzonych wad cewy nerwowej u dzieci wzrasta, gdy kobieta w czasie ciąży wypija duże ilości zielonej herbaty.
Herbata zielona w ciąży a żelazo
Jakie herbaty można pić w ciąży? Tak jak już powiedzieliśmy, można pić zieloną, jednak należy pamiętać, że – wypijana w dużych ilościach – obniża zdolność organizmu do wchłaniania minerałów z pokarmu, w szczególności żelaza. Zależność ta jest jeszcze większa, gdy pije się ją podczas spożywania posiłków. Według badań spożywanie dużej ilości zielonej herbaty może zmniejszyć ilość żelaza w organizmie nawet o 25%! Niedobory żelaza są szkodliwe zarówno dla przyszłej matki, jak i jej dziecka. U obojga mogą wywołać anemię. Dodatkowo jego niedobór może przyczynić się do przedwczesnego porodu lub nawet poronienia.
Zielona herbata a kofeina
Za negatywne skutki dużych ilości zielonej herbaty odpowiedzialna jest również kofeina. Tym bardziej, gdy ciężarna kobieta spożywa również inne napoje, które zawierają kofeinę, np. kawę, coca-colę. Picie zielonej herbaty w ciąży, w zbyt dużych ilościach, przyczynia się do wypłukiwania z organizmu matki cennych dla niej i rozwijającego się dziecka składników, takich jak:
- żelazo,
- magnez,
- wapń,
- witaminy z grupy B.
Kofeina przedostaje się przez łożysko do krwiobiegu dziecka. Jej duża ilość może zwiększyć ryzyko poronienia, zakłócać przepływ krwi, hamować wydzielanie hormonu wzrostu. Maksymalna, bezpieczna dzienna dawka kofeiny w okresie ciąży to 200 mg. W przeliczeniu na zieloną herbatę to 3-4 filiżanki dziennie.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557736/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5790015/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30020947/
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020