Przejdź do treści

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.
Wiesz, jak prawidłowo korzystać z lodówki? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Zatrucie pokarmowe to coś, czego doświadczyła chyba każda z nas. Odpowiada za nie m.in. jedzenie zakażone bakteriami. Bardzo często przyczyną zatruć jest niewłaściwe przechowywanie pożywienia w lodówce.

Mniejszą lub większą lodówkę w gospodarstwie domowym posiada chyba każdy. Wydaje się, że korzystanie z niej nie jest niczym skomplikowanym, jednak bardzo często popełniamy podstawowe błędy, które nie dość że szkodzą sprzętowi, to w dodatku mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Na co powinnyśmy zwracać uwagę?

Sprzątaj na bieżąco

Coś się wylało? Widzisz, że półki są brudne? Posprzątaj to od razu. Jeśli tego nie zrobisz, żywność, którą przechowujesz w lodówce, może zostać zanieczyszczona. W konsekwencji możesz sobie zafundować problemy żołądkowe. Warto nie tylko na bieżąco usuwać widoczne zabrudzenia, ale i regularnie myć lodówkę – nawet, jeśli wydaje się być czysta.

Zwracaj uwagę na daty

Często nie przyglądamy się datom, które znajdują się na opakowaniach produktów. Czy to tych na sklepowych półkach, czy tych, które już mamy w domu. Dokupujemy kolejne rzeczy i zjadamy je, nie kierując się tym, które z nich przeterminują się jako pierwsze.

Chociaż są produkty, po które możemy sięgnąć, gdy data ważności minęła, nie zwalnia nas to z obowiązku zwracania uwagi na oznaczenia. O czym pamiętać? „Należy spożyć do”, czyli termin przydatności do spożycia, określa czas, po upływie którego dany produkt nie nadaje się do wykorzystania. Z kolei „najlepiej spożyć przed końcem”, czyli data minimalnej trwałości, wskazuje czas, do którego produkt zachowuje swoje właściwości (pod warunkiem prawidłowego przechowywania).

Wybierz właściwą półkę

Właśnie – prawidłowe przechowywanie w lodówce także jest ważne. To, gdzie umieścimy dany produkt, ma olbrzymie znaczenie – temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Mięso powinniśmy przechowywać na dolnych półkach (z jednej strony dlatego, że jest tam chłodniej, z drugiej – aby, w razie wycieku płynów, zapobiec przedostawaniu się bakterii na inne produkty), warzywa i owoce w przeznaczonych do tego szufladach, a inne produkty, które należy przechowywać w lodówce (np. nabiał czy wędliny) – na środkowych lub górnych półkach.

Nie wkładaj zbyt dużo

Chociaż robienie zakupów na dłużej jest sensownym pomysłem, wypełnianie lodówki po brzegi nie jest niczym dobrym. Gdy jest w niej za dużo rzeczy, zimno nie jest w stanie się odpowiednio rozprzestrzenić, przez co wiele produktów może być przechowywanych w wyższej temperaturze, niż jest to zalecane. Może to doprowadzić do namnażania bakterii, a w konsekwencji – powodować zatrucie pokarmowe. Produkty, które wymagają przechowywania w lodówce, lepiej dokupywać na bieżąco. Pamiętajmy także, że wielu rzeczy przed otwarciem nie musimy trzymać w lodówce (np. mleka w kartonie), a część produktów, które mamy w nadmiarze, możemy po prostu zamrozić (np. masło).

Zamykaj drzwi

Masz na coś ochotę, ale sama nie wiesz na co? Częstą praktyką jest otwieranie lodówki i sprawdzanie, co w niej mamy. Rozpakowujesz zakupy i wciąż otwierasz lodówkę, dokładając do niej kolejne rzeczy (albo w ogóle nie zamykasz drzwiczek, chcąc ułatwić sobie zadanie)? Takie praktyki nie są niczym dobrym – gdy drzwi będą otwarte zbyt długo, produkty, które znajdują się w lodówce, osiągną niewłaściwą temperaturę. Idealną sytuacją jest szybkie otwieranie i zamykanie drzwiczek, a jeśli nie udaje nam się tego robić, pamiętajmy, aby drzwi lodówki nie były otwarte dłużej niż dwie minuty.

Gotuj z głową

Często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Aby go nie wyrzucać, zjadamy rzeczy, które nie są już pierwszej świeżości. Rozwiązanie? Jeśli ugotowałaś za dużo, część możesz zamrozić (oczywiście, jeśli dany rodzaj żywności się do tego nadaje). A jeśli chcesz jeść na bieżąco, pamiętaj, aby zrobić to w ciągu trzech-czterech dni od ugotowania potrawy.

Pilnuj temperatury

Zwróć uwagę na ustawienie temperatury lodówki i zamrażarki. Nowsze sprzęty mają ja regulowaną automatycznie, w starszych sami musimy wybrać właściwą temperaturę. Będą to cztery stopnie Celsjusza w chłodziarce i – 18 st. C w zamrażalce. Pamiętajmy także, że na zmianę temperatury w lodówce wpływa nie tylko ciągłe otwieranie drzwiczek, ale i wkładanie do niej zbyt ciepłych potraw – lepiej tego unikać.

Stosowanie powyższych zasad nie tylko sprawi, że będziemy lepiej wykorzystywać lodówkę, ale i unikniemy zatruć.

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado