Przejdź do treści

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone
Wegetariańskie pasztety na święta/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Święta Bożego Narodzenia już za chwilę, więc czas przygotować wszystkie przepisy. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pasztetu, przychodzimy z pomocą. Wegetariańskie pasztety robi się szybko, prosto i są pyszne. Z pewnością nie oprą im się nawet mięsożercy!

Pasztet z białej fasoli na słodko

Składniki:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 puszki (1200g) białej fasoli,
  • 1 jabłko,
  • 2 cebule,
  • szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku (może być suszony),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego lub worcester,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę  i podsmaż na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu cebuli, dodaj starte na tarce (grube oczka) jabłko, sos sojowy lub worcester oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Następnie dorzuć odcedzoną fasolę i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie całość przełóż do naczynia, dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żurawinę lub rodzinki, lekko wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem. Posyp migdałami i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wytrawny pasztet z czarnej soczewicy

Składniki:

  • 200 g suchej czarnej soczewicy,
  • 3 jajka,
  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj do momentu, aż będzie miękka. Startą na tarce (grube oczka) marchewkę podsmaż wraz z drobno pokrojoną cebulą. Dodaj przyprawy, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i kminek. Całość razem smaż przez chwilę, następnie dodaj jajka i odsączoną soczewicę. Wszystko przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Chrupiący pasztet z kalafiorem i słonecznikiem

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 4 bataty,
  • 1 marchewka
  • 100 g suchej kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki pestek słonecznika,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1/2 pęczka lubczyku
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Bataty obierz i pokrój na ćwiartki. Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Warzywa natrzyj olejem i wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Słonecznik upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj czosnek i lubczyk. Całość zmiel w maszynce do mielenia, następnie zmiksuj blenderem i dopraw wedle smaku. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: