Przejdź do treści

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Po świątecznej uczcie przyszedł czas na ucztę sylwestrową. Podpowiadamy, jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy – będzie pysznie.

 

Szybkie i zdrowe przekąski będą idealnym pomysłem na sylwestra i nie tylko. Zawsze warto mieć w zanadrzu kilka prostych i smacznych przepisów. Dodatkowo w wersji wege. Przekąski są tak pyszne, że nawet nieweganie będą zajadać ze smakiem.

Chipsy z batatów

Składniki:

  • 1 batat,
  • olej rzepakowy,
  • przyprawa do wyboru: papryka ostra, czosnek, bazylia, imbir.

Sposób przygotowania:

Batata dokładnie umyj pod wodą (nie obieraj) i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez ok. 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.

Chrupki z ciecierzycy

Unsplash

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki sezamu,
  • przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta chili, sól.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odcedź, wyłóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż ciecierzycę. Piecz w piekarniku w 200 stopniach, około 40 – 50 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Gorącą ciecierzycę wsyp do miski, dodaj oliwę, przyprawy i dobrze wymieszaj.

Paluszki z tofu

iStock

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu 180 g,
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki sezamu,
  • przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, bazylia, papryka, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Tofu pokrój wzdłuż, na paski o grubości ok 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą, przyprawami i sezamem (tak, żeby panierka nie wyszła za rzadka). W tak przygotowanej masie obtocz tofu i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy tak, by paluszki były do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posyp sezamem. Następnie osusz z oleju papierem. Najlepiej podawać z sosem.

Dip ziemniaczany

iStock

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy lub oliwa,
  • 6 płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub ostrej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Ziemniaki i marchewkę ugotuj, dodaj płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i razem zblenduj. Dodaj podsmażoną cebulę (wraz z olejem) i zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając ciepłą wodę, tak aby sos nabrał właściwej konsystencji.

Nuggetsy z pieczarek

iStock

Składniki:

  • 4 duże paczki pieczarek,
  • 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu,
  • 1 szklanka migdałów,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • mąka z ciecierzycy lub jaglana,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek.

Sposób przygotowania:

Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów (nie miksuj na mąkę). Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.

Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry, około 1-2 cm. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji (będzie służyć do panierki). Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut. Gotowe. Zamiast piekarnika możesz też usmażyć pieczarki na patelni z odrobiną oleju.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: