HelloZdrowie

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać Istock.com

Dotychczasowe przyzwyczajenia w kwestii robienia zakupów i przyrządzania jedzenia ostatnio się nieco się zmieniły. Zaczęliśmy więcej gotować w domu i robić zapasy. Pytanie brzmi: jak długo i w jakich warunkach możemy bezpiecznie przechowywać żywność?

Poniżej znajdziesz parę rad, które pomogą ci rozsądnie zarządzać własną kuchnią, tak, by nie marnować jedzenia. Dowiesz się, w jakim czasie i w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze w zależności od ich rodzaju i sposobu przyrządzania.

Dania wcześniej przyrządzone – gotowane, pieczone, smażone

Jeśli zamawiałaś coś na wynos, ale rozmiar dania przerósł twoje oczekiwania i apetyt, możesz śmiało odłożyć pozostałą część na później. Tak samo z daniami, które przyrządzałaś sama. Gotowe potrawy zazwyczaj obowiązuje zasada 3 dni, jednak jeśli z jakiś przyczyn twoje ciało jest osłabione lub bardziej narażone na działanie drobnoustrojów przez obniżoną odporność, nie powinnaś jeść nieświeżych potraw, tzn. takich, które mają więcej niż 24 godziny. Dotyczy to także kobiet w ciąży lub osób starszych.

Dr Lydia Buchtmann z Food Safety Information Council odradza spożywanie nieświeżego jedzenia z powodu bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe. Infekcje bakteriami listerii są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży i osób z nadwątlonym układem immunologicznym. Dlatego jeśli nie chcesz by jedzenie się zmarnowało, najlepiej zamiast do lodówki, włóż je od razu do zamrażalnika.

Jeśli kupiłaś danie w garmażerce i widnieje na nim data przydatności do spożycia, trzymaj się tego terminu lub – znów – zdecyduj się na zamrożenie potrawy. Dania, które podgrzewasz drugi raz powinny być odpowiednio gorące, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Temperatura 75 st. C powinna wystarczyć, by twoje jedzenie było smaczne i zdrowe.

Surowe mięso – niech trafi do zamrażarki

To, jak długo możemy przechowywać surowe mięso, zależy od jego opakowania i miejsca przechowywania. Mikrobiolog i profesor na Uniwersytecie UNSW w Sydney, Julian Cox, mówi: „Opakowanie z folii lub próżniowe, ogranicza rozwój mikroorganizmów, dzięki odcięciu dopływu powietrza do produktu”. Dlatego taki produkt pozostaje świeży na dłużej, niż mięso bez takiego opakowania.

Poza tym psujące się mięso nie jest „dyskretne”. Bardzo łatwo poznać pierwsze oznaki jego nieprzydatności do spożycia, np. po kolorze i zapachu. Dlatego, gdy masz go za dużo, zamrożenie mięsa jest dobrym rozwiązaniem, uchroni je przed namnażaniem się bakterii. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je rozmrażać i później podgrzać do co najmniej 75 st. C.

Długowieczne konserwy

Żywność, która znajduje się w metalowych puszkach ma chyba najdłuższy możliwy termin przydatności do spożycia. Dotyczy to za równo pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Niektóre tego typu towary nie mają określonego dokładnie terminu, w którym przypuszczalnie mogłyby się zepsuć, bo jest to tak odległa data.

Długoterminowość wynika ze specyfiki procesu przygotowania i pakowania. Linia produkcyjna produktów przygotowanych do hermetycznego zamknięcia musi być maksymalnie sterylna, by uniknąć potencjalnych zanieczyszczeń czy drobnoustrojów, które mogłyby się namnażać w puszcze. Jeśli możesz zaufać producentowi w kwestii jakości, to powinnaś zachować czujność i sprawdzać przed zakupem lub jedzeniem. Sprawdź, czy puszka nie została uszkodzona, czy nie wycieka z niej płyn lub czy nie jest nienaturalnie napuchnięta. Wszelkie uszkodzenia mogą zdarzyć się w transporcie lub na półkach sklepowych.

Gdy już otworzysz ulubioną puszkę, zużyj ją w czasie, który producent podaje na opakowaniu. Zwykle jest to od 24 godzin do paru dni. Pamiętaj jednak, by przełożyć zawartość do innego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Co z nabiałem?

W przypadku nabiału nie mamy zbyt wielkiego pola do wydłużania przydatności do spożycia, musimy stosować się do terminów znajdujących się na opakowaniach. Dr Butchmann potwierdza: „Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser powinny być przechowywane w lodówce i zużyte zgodnie z terminem przydatności do spożycia”.

Jak długo można przechowywać świeże warzywa i owoce?

Proces gnilny w przypadku owoców i warzyw jest bardzo indywidualny i zależny od wielu czynników, takich jak: rodzaj produktu, sposób jego uprawy, zbioru, pakowania i przechowywania. Większość warzyw najlepiej przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie przeznaczonej na tego typu żywność. Są pewne wyjątki, takie jak ziemniaki czy pomidory, które lepiej czują się w zaciemnionym, chłodnym miejscu twojej kuchni, niż za drzwiczkami chłodziarki. Podobnie owoce – tym, które nie przepadają za dojmującym chłodem, wystarczy zapewnić trochę cienia. Dla przykładu, jeśli kupiłaś niezbyt dojrzałe banany, na blacie twojej kuchni powoli dojrzeją i będą jeszcze dobre przez tydzień, a nawet 10 dni. Natomiast, gdy ziemniaki stoją zbyt długo, mogą zacząć kiełkować, co według niektórych badań jest jednoznaczne z ich niezdatnością do spożycia.

 

Źródło: abc.net

Zainteresują cię również:

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?