HelloZdrowie

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże Rawpixel.com

Zdarzyło ci się kiedyś kupić kurczaka i zostawić w lodówce, zapominając o nim? Każdemu czasem się to przytrafia, jednak należy wówczas zachować szczególną ostrożność. Zanim przygotujemy posiłek, powinnyśmy sprawdzić, czy mięso jest jeszcze dobre. Na co zwrócić uwagę?

Czy twój kurczak się zepsuł?

Jeśli nie jesteś pewna, czy mięso z kurczaka nadal jest dobre, sprawdź te trzy rzeczy:

  1. Jaki kolor ma kurczak? Świeże mięso posiada kolor różowy, a później zaczyna blaknąć, przybierając kolor szarawy. Jeśli twój kurczak jest całkiem szary, musisz go wyrzucić.
  2. Czasem najszybciej stan kurczaka rozpoznasz po zapachu, już w momencie otwierania lodówki. Zepsuty kurczak dosłownie śmierdzi zgnilizną, jednak nawet wówczas, kiedy czujesz delikatny kwaskowy zapach, nie powinnaś już przyrządzać z niego obiadu.
  3. Weź w ręce kurczaka i poczuj jego konsystencję. Świeże mięso ma naturalną błonkę na zewnątrz, stary kurczak już raczej nie będzie jej posiadał.

Nie próbuj ratować zepsutego mięsa, ponieważ możesz narazić siebie, jak i swoich bliskich na silne zatrucie pokarmowe. Jeśli nie jesteś pewna czy jest ono świeże, czy też nie, najlepiej będzie, jak je wyrzucisz.

Ile trzymać w lodówce ugotowanego kurczaka?

Jeśli był przygotowany w odpowiedni sposób, możesz go trzymać i do czterech dni. A jeśli wiesz, że nie sięgniesz po niego w tym czasie, to po prostu go zamroź i spożyj w przeciągu trzech miesięcy. Możesz go później rozmrozić, pozostawiając w lodówce na noc. Surowe mięso z kurczaka może być przechowywane w lodówce do dwóch dni, ale tylko w lodówce! Nigdy nie zostawiaj go w jakimś ciepłym miejscu, ponieważ przyczyni się to do rozwoju groźnych bakterii. Przechowywany w zamrażarce, może tam być do 12 miesięcy.

Najlepszą radą na brak zatrucia spowodowanego złym przechowywaniem kurczaka czy zbyt długim zwlekaniem z jego obróbką, jest po prostu jego wyrzucenie. Ktoś by powiedział, że jedzenia się nie marnuje, ale jeśli mięso zostało źle potraktowane, to już zostało zmarnowane.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?