HelloZdrowie

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!/ Źródło Freepik

Jaki owoc i jakie warzywo dzierżą palmę pierwszeństwa na liście tych, które poprawią stan skóry? Jak pisze kosmetolożka, urodowym związkiem idealnym jest gruszka i pietruszka. Jeśli nie masz ich jeszcze w menu, czas to zmienić! W końcu to, co dzisiaj położysz na talerzu, jutro zobaczysz na twarzy.

Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która w social mediach pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Tym razem specjalistka zwróciła uwagę na problem wielu osób ze znalezieniem w okresie zimowym produktów bogatych w witaminy.

Wbrew krążącej opinii o braku witamin i minerałów zimą na stoły niech powędruje potężny duet mineralno-witaminowy ever! Gruszka i pietruszka! – pisze na swoim profilu na Instagramie kosmetolożka.

Gruszka i pietruszka – witaminowy związek idealny?

Zimowy czas może nie być zbyt łaskawy dla skóry. Z pomocą jednak przychodzi gruszko-pietruszkowy związek idealny. Dlaczego warto włączyć je do diety?

➡️Gruszka i pietruszka bogate w witaminę C, witaminę K, potas, miedź, cynk, kwas foliowy, prowitaminę A i niacynę wspierają zdrowie skóry, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

➡️Co więcej, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych, które chronią skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz przeciwdziałają stanom zapalnym skóry.

➡️Zapewniają zdrowie jelitom, są doskonałym źródłem błonnika, niezbędnego dla zdrowia układu trawiennego.
Ponadto rozpuszczalne włókna błonnika zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach. Jako takie są uważane za prebiotyki, które silnie związane są ze zdrowiem skóry, jej odpornością i powolnym starzeniem się.

➡️Mają dużo wody i są wypełnione błonnikiem. Ta kombinacja sprawia, że świetnie nawilżają i oczyszczają skórę!!

➡️Barwa gruszek nie jest bez znaczenia; antocyjany i kwercetyna nadają gruszkom rubinowo-czerwony odcień. Związki te wzmacniają pracę serca, uszczelniają naczynia krwionośne, pomagają zwalczać alergie, podnoszą odporność, chronią organizm przed nowotworami.
Gruszki z zielono-żółtą skórką zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa silne antyoksydanty, występujące zawsze w parze, absolutnie niezbędne do zachowania ostrości wzroku. Związki te należą do karotenoidów i najskuteczniej chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz przedwczesnym starzeniem.

➡️Duże, 17-letnie badanie z udziałem ponad 30 000 kobiet wykazało, że regularne spożywanie warzyw i owoców o białych miąższach zmniejsza ryzyko udaru mózgu i podnosi zdolności poznawcze mózgu! ?

– wymienia Społowicz.

Ponadto oba produkty nie tylko można łatwo kupić obecnie w sklepie, ale i wyczarować z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Soki, kompoty, kremy, ciasta, zupy – czego dusza zapragnie!

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?