Przejdź do treści

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Masz wrażenie, że mimo niskoenergetycznej diety i kilku treningów aerobowych w tygodniu, twoja waga ani drgnie? Poniżej przedstawiamy najbardziej skuteczne porady trenerów i dietetyków na podkręcenie przemiany materii. Z pewnością wprowadzą one twój metabolizm na właściwe obroty.

Postaw na produkty niskoprzetworzone

Jeśli chcesz przyspieszyć przemianę materii, dopilnuj tego, aby twoja dieta składała się przede wszystkim z produktów niskoprzetworzonych. I chodzi tutaj nie tylko o zdrowie, ale również o liczbę kalorii, jaka jest spalana podczas całego procesu jedzenia. Trzeba pamiętać, że organizm zużywa energię m.in. na gryzienie, trawienie, wchłanianie oraz metabolizm. A zdaniem dietetyków – wydatki energetyczne są większe w przypadku produktów niskoprzetworzonych. Zadbaj więc o to, aby posiłki przygotowywać samodzielnie na bazie świeżych produktów.

Nie bój się treningu beztlenowego

Trening beztlenowy to wysiłek o wysokiej intensywności, podczas którego organizm najpierw czerpie energię z glikogenu, a na końcu z kwasów tłuszczowych. W trakcie takiego wysiłku organizm jest wytrącany z homeostazy i dlatego już wtedy proces przemian metabolicznych przyspiesza. Ważne jest również to, że metabolizm pozostaje mocno napędzony jeszcze jakiś czas po treningu. Podobnie jest z procesami utleniania tłuszczu. Eksperci podkreślają, że taki wysiłek przynosi lepsze efekty niż trening aerobowy. Przykładem treningu beztlenowego (zwanego też anaerobowym) jest typowy trening kulturystyczny, tabata, trening interwałowy czy trening HIIT.

Pamiętaj o białku i węglowodanach

Wciąż panuje przekonanie, że lekka, niskoenergetyczna dieta jest jednym ze sposobów na poprawienie przemiany materii. Tymczasem to jeden z największych mitów. Dieta niskoenergetyczna sprawia, że organizm będzie bardziej chętny do magazynowania niż spalania. Paradoksalnie, żeby przyspieszyć metabolizm trzeba dostarczać odpowiednie ilości węglowodanów i białka. Dotyczy to zwłaszcza osób, które mają tendencję do odkładania tłuszczu głównie w okolicach bioder, ud i pośladków. W ich przypadkach ilość węglowodanów w diecie może sięgać nawet 40 proc.

Pij kawę i zieloną herbatę

Tempo przemiany materii podkręcić może również kawa. Zawarta w niej kofeina ma działanie termogeniczne, dzięki czemu większa ilość energii zostaje rozprowadzona po organizmie w postaci ciepła. Dodatkowo, filiżanka małej czarnej pobudza do działania i stymuluje nasze jelita do szybszej pracy. Dietetycy oraz trenerzy podkreślają, że najlepiej wybierać czarną kawę bez słodzideł oraz pozbawioną towarzystwa ciastek, czekoladek i batoników. Jeśli nie przepadasz za kawą, możesz ją zastąpić filiżanką yerby mate lub zielonej herbaty – one również słyną ze sporej zawartością kofeiny.

Przyprawiaj dla smaku i lepszego metabolizmu

Pomocne w przyspieszeniu przemiany materii są niektóre przyprawy. Część z nich, m.in. imbir, chilli, pieprz cayenne – podobnie jak kofeina – mają działanie termogeniczne. Do diety warto również wprowadzić goździki, cynamon, kurkumę czy bazylię.

Odpowiednio dobrane suplementy

Odpowiednio dobrane suplementy będą cennym sprzymierzeńcem w walce o lepszą przemianę materii. Zanim jednak wejdą do twojej diety, warto przyjrzeć się ich składowi i wybrać takie, których składniki rzeczywiście podkręcą metabolizm. Przykładowo – GUUT Metabolism zawiera cynk, biotynę i kwas panpantotenowy. Uczestniczą one w procesach metabolizmu białek i kwasów tłuszczowych, wspomagają więc organizm w sprawnej przemianie materii. Jeśli natomiast jesteś zwolenniczką medycyny naturalnej i ziołowych składników, sięgnij np. Po WIMIN Lepszy Metabolizm. Zawiera on ekstrakty z żywicy balsamowca indyjskiego i pokrzywy indyjskiej, która wpływa nie tylko na poziom przemiany materii w komórkach, ale również reguluje poziom cholesterolu.

Odpoczywaj i śpij

Kolejnymi elementami, które pomogą wprowadzić metabolizm na właściwe obroty są sen i regeneracja. Niedobór snu negatywnie wpływa na mechanizmy kontroli łaknienia, metabolizm zwalania, zaczyna wydzielać się kortyzol – czyli hormon stresu, a zmęczenie wywołane niewyspaniem sprawia, że po prostu nic nam się nie chce. Równie ważny jest odpoczynek pomiędzy treningami, zwłaszcza, jeśli w naszym planie są tabata czy trening interwałowy. Mięśnie powinny mieć czas na to, aby móc się zregenerować, zwłaszcza że podczas wysiłku często dochodzi do mikrourazów.

Nawadniaj się

Wielu trenerów i dietetyków podkreśla, że odpowiednie nawodnienie może napędzać przemianę materii. Dzieje się tak, ponieważ organizm potrzebuje energii, aby wyrównać temperaturę spożytej wody do temperatury całego ciała. Z kolei jeśli dostarczamy ciału za mało wody – możemy doprowadzić do odwodnienia, czego konsekwencją będzie zwolnienie metabolizmu.

Zrób badania

Jeśli mimo zdrowej, zbilansowanej diety i regularnych treningów, masz wrażenie, że twój metabolizm „stoi” – udaj się do lekarza i wykonaj badania krwi. Czasami za spowolnienie przemiany materii odpowiadają zaburzenia zdrowotne, takie jak np. niedoczynność tarczycy.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie