3 min.
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luzia Napiórkowska/ Pexels, fot. Valeriia Miller
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zamiast śniadania wybierasz kawę z mlekiem? A może pijesz ją pomiędzy posiłkami? Jak wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie diabetolożka dr n.med. Luiza Napiórkowska, pora dnia, kiedy spożywamy małą czarną z kapką mleka, ma duże znaczenie.
Kiedy najlepiej pić kawę z mlekiem?
Pijesz kawę z mlekiem? Pamiętaj, że pora dnia, o której wychylasz zabielaną małą czarną ma duże znaczenie dla zdrowia. Kiedy więc najlepiej pić kawę z mlekiem? Przed jedzeniem, do posiłku czy pomiędzy nimi? Problem ten na tapet wzięła endokrynolożka i diabetolożka dr n.med. Luiza Napiórkowska na swoim profilu na Instagramie. Ekspertka postanowiła sprawdzić to na swoim przykładzie. Jak wyjaśniła, obecnie ma założony czytnik glukozy, co pozwala jej monitorować poziom glikemii w organizmie przez cały dzień. „Eksperymentuję z posiłkami (składem, porami jedzenia) i patrzę, co się dzieje” – dodała. Zaznaczyła również, że kawę i mleko należy także traktować jako odrębne substancje.
„W kawie z mlekiem są kalorie, jest laktoza, która nas 'przecukrza’, kawa czarna nie ma kalorii” – wyjaśniła.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podczas eksperymentu specjalistka postanowiła wypić kawę z mlekiem do śniadania. Następnego dnia zrobiła to 45 minut przed pierwszym posiłkiem. Z jej obserwacji wynika, że podczas pierwszej opcji „pojawił się średnio wysoki wyrzut glukozy w związku z posiłkiem – jest to normalne zjawisko” – napisała. W drugim przypadku powstał znacznie wyższy wyrzut glukozy.
„Wniosek: Kawa z mlekiem wywołuje niepotrzebny i niekorzystny mocny wyrzuty glukozy i insuliny do krwi. Jeżeli więc lubimy kawę z mlekiem, pijmy ją do posiłku lub bezpośrednio po posiłku. Nie pijmy jej przed ani między posiłkami” – podsumowała.
Napiórkowska dodała również, by nie pić kawy z mlekiem zaraz po przebudzeniu i nie wybierać jej zamiast śniadania. Jak wyjaśniła, w szczególności powinny unikać tego osoby z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym, cukrzycą oraz te, które starają się utrzymać prawidłową masę ciała.
Kiedy pić czarną kawę?
Diabetolożka postanowiła również powtórzyć eksperyment z czarną kawą bez żadnych dodatków. W tym przypadku nie pojawiał się wyrzut glikemii w żadnej z powyższych opcji.
„Jednak czarna kawa może zaburzać wchłanianie pewnych substancji, np. żelaza. Osoby, które mają problemy z wchłanianiem niektórych substancji, powinny pić czarną kawę min. pół godz. przed posiłkiem. Pozostałe osoby mogą napić się po/do posiłku” – wyjaśniła.
Dr n. med. Luiza Napiórkowska
Za profilem na Instagramie „Okiem doktor Luizy” stoi dr n.med. Luzia Napiórkowska. Endokrynolożka i diabetolożka jest aktywna w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się swoją wiedzą medyczną. Prowadzi także bloga o tej samej nazwie. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 22 tys. internautów.
Wyświetl ten post na Instagramie
Podeślij artykuł znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022