Przejdź do treści

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Artykuły spożywcze - koronawirus
Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Gdy już wyjdziemy do sklepu, wolimy kupić więcej, na zapas. Bo w czasie pandemii nierozsądnie jest wychodzić co chwilę po kilka rzeczy. Jak uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła.

Jak nie wyrzucać jedzenia do kosza?

Dietetyczka Anna Reguła w swoim ostatnim poście na Instagramie zdradza sposoby na to, jak nie wyrzucać jedzenia do kosza.

„Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość” – pisze.

Zrobiłaś już zakupy? To teraz warto pomyśleć o tym, jak z głową przechowywać jedzenie i zaplanować przygotowywanie posiłków tak, żeby nie nic się nie zmarnowało.

Patenty babci na bycie zero waste

„First in, first out”

Pamiętaj, żeby przechowywać produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu do lodówki tego, co się zepsuje poza nią. Dietetyczka Anna Reguła podkreśla, że ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby produkty nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu.

Reguła radzi, że warto stosować zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, należy też zużyć w pierwszej kolejności. Zwracaj uwagę na daty ważności!

Kobieta układa bukiet kwiatów

Jak gotować, żeby nie marnować?

Jeśli nie chcemy marnować jedzenia, pamiętajmy, żeby nie przygotowywać zbyt dużych porcji. Gotuj maksymalnie na dwa dni.

„Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory” – radzi dietetyczka Anna Reguła.

Kolejna ważna wskazówka to gotowanie z resztek. Anna Reguła podaje „przepis” na nietypowy obiad. To zdecydowanie propozycja dla osób, które starają się być zero waste!

„Obiad 'nawinie’, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić” – radzi.

Ale resztek możemy się też pozbyć już z samego rana, przy śniadaniu. Możemy je wykorzystać w jajecznicy czy omlecie. Dodatkowy plus jest taki, że zwiększamy w ten sposób ich wartość odżywczą. Z powodzeniem możesz też wykorzystać w kuchni czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron, ryż czy warzywa z bulionu.

Anna Reguła – kim jest?

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 140 tys. osób. Można znaleźć tam różne ciekawostki oraz porady dla osób, które chcą się zatroszczyć o to, co kładą na talerzu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

W tym wyjątkowym czasie trzeba pomyśleć o aspektach odpowiedniego wykorzystania żywności w naszej kuchni. Co robić żeby nie wyrzucać nic do kosza?? ▫ ▫ ?Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość? ▫ ▫ ?Nie przygotowuj za dużych porcji – gotuj max na 2 dni. Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory? ▫ ▫ ?Przechowuj produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu czegoś do lodówki – ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu? ▫ ▫ ?Gotuj „z resztek” – obiad „nawinie”, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić 🙂 Już nawet jajecznica czy omlet pozwoli Ci pozbyć się resztek, które dodatkowo zwiększą jej wartość odżywczą. Podobnie można wykorzystać czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron/ryż czy warzywa z bulionu? ▫ ▫ ?Stosuj zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, to najpierw należy zużyć. Zwracaj uwagi na daty wazności? ▫ ▫ Jakie są Wasze sposoby na zero waste w kuchni?? ▫ ▫ #fitgirl #dieta #masa #gym #redukcja #healthy #food #healthyfood #nutrition #odchudzanie #kalorie #fitspo #zdrowejedzenie #evidencebasednutrition #fit #infografika #healthydiet #proteiny #bialko #protein #eatyourprotein #zakupy #zdrowezakupy #zakupyzdietetykiem #zerowaste

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Tabletki

Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu

Czy lody z mlekiem matek pomogą zatrzymać pandemię koronawirusa? Naukowcy mają na to dowody

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Naukowcy

Naukowcy pracują nad suplementem diety, który ma hamować koronawirusa

Noszenie maseczek w miejscach publicznych / rawpixel

Jesteś na spacerze i masz ochotę na lody z budki? GIS wyjaśnia, czy możesz ściągnąć maseczkę i je zjeść

Zakupy podczas pandemii / rawpixel

Kuchnia w dobie kwarantanny. Dlaczego Polacy kupują makaron i ser żółty?

danie wegańskie

Polscy immunolodzy zalecają dietę roślinną na czas pandemii koronawirusa

jajka ugotowane

Witamina D w czasach zarazy. Jak uzupełnić jej poziom podczas kwarantanny?

Zakupy - koronawirus w Polsce

Koronawirus w Polsce. Jak robić zakupy w pandemii? Przeczytaj, co radzi dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze