4 min.
Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka / iStock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Gdy już wyjdziemy do sklepu, wolimy kupić więcej, na zapas. Bo w czasie pandemii nierozsądnie jest wychodzić co chwilę po kilka rzeczy. Jak uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła.
Spis treści
Jak nie wyrzucać jedzenia do kosza?
Dietetyczka Anna Reguła w swoim ostatnim poście na Instagramie zdradza sposoby na to, jak nie wyrzucać jedzenia do kosza.
„Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość” – pisze.
Zrobiłaś już zakupy? To teraz warto pomyśleć o tym, jak z głową przechowywać jedzenie i zaplanować przygotowywanie posiłków tak, żeby nie nic się nie zmarnowało.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
„First in, first out”
Pamiętaj, żeby przechowywać produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu do lodówki tego, co się zepsuje poza nią. Dietetyczka Anna Reguła podkreśla, że ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby produkty nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu.
Reguła radzi, że warto stosować zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, należy też zużyć w pierwszej kolejności. Zwracaj uwagę na daty ważności!
Jak gotować, żeby nie marnować?
Jeśli nie chcemy marnować jedzenia, pamiętajmy, żeby nie przygotowywać zbyt dużych porcji. Gotuj maksymalnie na dwa dni.
„Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory” – radzi dietetyczka Anna Reguła.
Kolejna ważna wskazówka to gotowanie z resztek. Anna Reguła podaje „przepis” na nietypowy obiad. To zdecydowanie propozycja dla osób, które starają się być zero waste!
„Obiad 'nawinie’, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić” – radzi.
Ale resztek możemy się też pozbyć już z samego rana, przy śniadaniu. Możemy je wykorzystać w jajecznicy czy omlecie. Dodatkowy plus jest taki, że zwiększamy w ten sposób ich wartość odżywczą. Z powodzeniem możesz też wykorzystać w kuchni czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron, ryż czy warzywa z bulionu.
Anna Reguła – kim jest?
Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 140 tys. osób. Można znaleźć tam różne ciekawostki oraz porady dla osób, które chcą się zatroszczyć o to, co kładą na talerzu.
Zobacz także
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022