Przejdź do treści

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Artykuły spożywcze - koronawirus
Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gdy już wyjdziemy do sklepu, wolimy kupić więcej, na zapas. Bo w czasie pandemii nierozsądnie jest wychodzić co chwilę po kilka rzeczy. Jak uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła.

Jak nie wyrzucać jedzenia do kosza?

Dietetyczka Anna Reguła w swoim ostatnim poście na Instagramie zdradza sposoby na to, jak nie wyrzucać jedzenia do kosza.

„Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość” – pisze.

Zrobiłaś już zakupy? To teraz warto pomyśleć o tym, jak z głową przechowywać jedzenie i zaplanować przygotowywanie posiłków tak, żeby nie nic się nie zmarnowało.

Patenty babci na bycie zero waste

„First in, first out”

Pamiętaj, żeby przechowywać produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu do lodówki tego, co się zepsuje poza nią. Dietetyczka Anna Reguła podkreśla, że ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby produkty nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu.

Reguła radzi, że warto stosować zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, należy też zużyć w pierwszej kolejności. Zwracaj uwagę na daty ważności!

Kobieta układa bukiet kwiatów

Jak gotować, żeby nie marnować?

Jeśli nie chcemy marnować jedzenia, pamiętajmy, żeby nie przygotowywać zbyt dużych porcji. Gotuj maksymalnie na dwa dni.

„Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory” – radzi dietetyczka Anna Reguła.

Kolejna ważna wskazówka to gotowanie z resztek. Anna Reguła podaje „przepis” na nietypowy obiad. To zdecydowanie propozycja dla osób, które starają się być zero waste!

„Obiad 'nawinie’, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić” – radzi.

Ale resztek możemy się też pozbyć już z samego rana, przy śniadaniu. Możemy je wykorzystać w jajecznicy czy omlecie. Dodatkowy plus jest taki, że zwiększamy w ten sposób ich wartość odżywczą. Z powodzeniem możesz też wykorzystać w kuchni czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron, ryż czy warzywa z bulionu.

Anna Reguła – kim jest?

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 140 tys. osób. Można znaleźć tam różne ciekawostki oraz porady dla osób, które chcą się zatroszczyć o to, co kładą na talerzu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

W tym wyjątkowym czasie trzeba pomyśleć o aspektach odpowiedniego wykorzystania żywności w naszej kuchni. Co robić żeby nie wyrzucać nic do kosza?? ▫ ▫ ?Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość? ▫ ▫ ?Nie przygotowuj za dużych porcji – gotuj max na 2 dni. Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory? ▫ ▫ ?Przechowuj produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu czegoś do lodówki – ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu? ▫ ▫ ?Gotuj „z resztek” – obiad „nawinie”, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić 🙂 Już nawet jajecznica czy omlet pozwoli Ci pozbyć się resztek, które dodatkowo zwiększą jej wartość odżywczą. Podobnie można wykorzystać czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron/ryż czy warzywa z bulionu? ▫ ▫ ?Stosuj zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, to najpierw należy zużyć. Zwracaj uwagi na daty wazności? ▫ ▫ Jakie są Wasze sposoby na zero waste w kuchni?? ▫ ▫ #fitgirl #dieta #masa #gym #redukcja #healthy #food #healthyfood #nutrition #odchudzanie #kalorie #fitspo #zdrowejedzenie #evidencebasednutrition #fit #infografika #healthydiet #proteiny #bialko #protein #eatyourprotein #zakupy #zdrowezakupy #zakupyzdietetykiem #zerowaste

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.