Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

się ten artykuł?
Gdy już wyjdziemy do sklepu, wolimy kupić więcej, na zapas. Bo w czasie pandemii nierozsądnie jest wychodzić co chwilę po kilka rzeczy. Jak uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła.
Jak nie wyrzucać jedzenia do kosza?
Dietetyczka Anna Reguła w swoim ostatnim poście na Instagramie zdradza sposoby na to, jak nie wyrzucać jedzenia do kosza.
„Po pierwsze: rób przemyślane zakupy i planuj posiłki. Możesz przygotować listę tak, aby nie dać ponieść się presji czasu w sklepie oraz niskiej dostępności danych produktów. Znacznie zminimalizuje to impulsywne wrzucanie przypadkowych artykułów spożywczych do koszyka. Przemyśl zarówno ich rodzaj, jak i ilość” – pisze.
Zrobiłaś już zakupy? To teraz warto pomyśleć o tym, jak z głową przechowywać jedzenie i zaplanować przygotowywanie posiłków tak, żeby nie nic się nie zmarnowało.
„First in, first out”
Pamiętaj, żeby przechowywać produkty w odpowiednich warunkach – nie zapomnij o włożeniu do lodówki tego, co się zepsuje poza nią. Dietetyczka Anna Reguła podkreśla, że ciepło to wróg wielu świeżych produktów. Pamiętaj też o zamknięciu otwartych opakowań tak, aby produkty nie przesuszyły się i nie wylądowały w koszu.
Reguła radzi, że warto stosować zasadę „first in, first out” – to, co pierwsze znalazło się w lodówce, należy też zużyć w pierwszej kolejności. Zwracaj uwagę na daty ważności!
Jak gotować, żeby nie marnować?
Jeśli nie chcemy marnować jedzenia, pamiętajmy, żeby nie przygotowywać zbyt dużych porcji. Gotuj maksymalnie na dwa dni.
„Jeśli jednak już zdarzy Ci się wpadka – możesz je zamrozić lub przygotować domowe przetwory” – radzi dietetyczka Anna Reguła.
Kolejna ważna wskazówka to gotowanie z resztek. Anna Reguła podaje „przepis” na nietypowy obiad. To zdecydowanie propozycja dla osób, które starają się być zero waste!
„Obiad 'nawinie’, czyli co się pod rękę nawinie, znasz to? Kawałek rozkrojonego warzywa czy owocu możesz zmiksować w zupie, koktajlu lub przygotować smaczne danie jednogarnkowe, które można później zamrozić” – radzi.
Ale resztek możemy się też pozbyć już z samego rana, przy śniadaniu. Możemy je wykorzystać w jajecznicy czy omlecie. Dodatkowy plus jest taki, że zwiększamy w ten sposób ich wartość odżywczą. Z powodzeniem możesz też wykorzystać w kuchni czerstwe pieczywo, ugotowane ziemniaki, makaron, ryż czy warzywa z bulionu.
Anna Reguła – kim jest?
Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 140 tys. osób. Można znaleźć tam różne ciekawostki oraz porady dla osób, które chcą się zatroszczyć o to, co kładą na talerzu.
Polecamy

„Nie może już siedzieć, stać ani chodzić”. Cierpiąca na long COVID mama czwórki dzieci zbiera na eutanazję

Koronawirus znów w natarciu, alarmujące dane. „Mamy tyle zakażeń COVID-19, ile jesienią 2020 roku” – ostrzega Paweł Grzesiowski

Kora wierzby działa przeciwwirusowo. Może być przełomem w walce z groźnymi infekcjami
