HelloZdrowie

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Odchudzone wersje świątecznych dań Kutia

Święta zbliżają się małymi krokami. Większość z nas samodzielnie przygotowuje potrawy w domu. Aby służyły nam prozdrowotnie, warto skorzystać z przepisów, w których wykorzystuje się niskokaloryczne zamienniki. Oto kilka takich propozycji. 

Barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony na buraczanym zakwasie jest zdrową potrawą, której nie może zabraknąć na naszym stole. Jeśli nie dosłodzisz go cukrem, miodem i nie zabielisz śmietaną, będzie niskokaloryczną potrawą, której dokładkę możesz poprosić.

Dla wzbogacenia smaku można dodać soku jabłkowego, przyprawić goździkami lub cynamonem. Można również dodać majeranek i czosnek.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki na 3 litry wody:

  • 5-6 buraków
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • pół litra zakwasu z buraków

Opcjonalnie:

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Jeśli barszcz czerwony jemy z dodatkiem uszek, warto przygotować je samemu. Mamy wówczas realny wpływ i świadomość tego, co spożywamy. Zdrowszą alternatywą mąki pszennej będzie wykorzystanie mąki razowej, a smażenie uszek zastąpić gotowaniem w wodzie. Wówczas nasz barszcz czerwony z uszkami będzie zdrowym pełnowartościowym posiłkiem.

Ryba

Nie warto rezygnować z ryby podczas świątecznej kolacji. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dobrze wpływają na nasze zdrowie. O kaloryczności dania świadczyć będzie sposób przyrządzenia. Mamy do wyboru szereg rozwiązań, które sprawią, że nasze danie będzie nie tylko w odchudzonej wersji, ale także zdrowszej.

Smażenie, zwłaszcza w panierce, powoduje, że ryba chłonie tłuszcz, co jest niezdrowe dla naszego organizmu, a dodatkowo kaloryczne. Alternatywą jest pieczenie ryby w piekarniku wraz z ziołami. Wówczas ryba będzie bardziej aromatyczna. Najzdrowszym sposobem przyrządzenia ryby jest przygotowanie jej w galarecie z dodatkiem warzyw.

Makrela pieczona w korzennych przyprawach

Składniki:

  • 2 makrele patroszone
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 roztarte goździki
  • 6-8 roztartych owoców czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 plastry pomarańczy
  • 4 plastry cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ryby myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach i nacieramy przygotowaną przyprawą. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Ryby kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do brzucha wkładamy plastry cytrusów.

Ryby na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.

Bezglutenowa kruszonka z owocami i korzennymi przyprawami

Składniki:

  • jabłka prażone ok 400 g (lub tylko obrane)
  • pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę
  • pół szklanki płatków owsianych np. bezglutenowych (dostępne w sklepach organic)
  • 2 – 3 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego – ma wysoki IG)
  • sparzone migdały
  • szczypta cynamonu i kardamonu, goździki, wanilia

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym.

Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy, następnie wszystko wymieszaj. Dodaj wszystkie składniki  na masę z jabłek i malin. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Nie każda świąteczna potrawa musi zawierać mięso. Zdrowszą alternatywą jest zamienienie mięsnych farszy na warzywne. Skorzystaj z przepisu blogerki Wegan nerd na paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem.

Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 por
  • sól
  • pieprz biały
  • 1/2 łyżeczki majeranku lub 2-3 listki szałwii
  • około 1/2 szklanki wody lub białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w ok -7-10 mm kostkę. Pora przetnij na pół i umyj. Posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Wsyp pora z ziemiankami. Duś pod przykryciem około 2 minuty. Dodaj majeranek (lub szałwie). Podlej wodą lub winem. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki lubią sól!) i pieprzu Duś pod przykryciem, na małym ogniu aż ziemianki zmiękną. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok do przestudzenia.

Przygotuj arkusz ciasta francuskiego. Wybierz okrągłą foremkę lub talerzyk. Wytnij parzystą ilość okręgów. U mnie okręgi mają średnicę 10cm i na arkuszu zmieściło się 8. Na pierwszy kawałek porcjuj około 2-3 łyżki farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Dociśnij widelcem po obwodzie. Wierzch nakłuj wykałaczką lub natnij nożem mały krzyżyk. Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.

źródło: wegannerd.blogspot.com

Wegańskie pierogi

Pierogi to nieodłączny element świątecznej kolacji. Podsmażane na skwarkach, zarumienione – takie lubimy najbardziej. Dla osób, które preferują zdrowszą wersję pierogów, proponujemy zamianę mąki pszennej na orkiszową. Dodatkowo, zamiast smażyć, wystarczy ugotować. Zaoszczędzimy tym sposobem dodatkowych kalorii, a nasze danie będzie łatwostrawne.

Wegańskie pierogi orkiszowe z grzybami, zieloną soczewicą i ziołami

Składniki na ciasto (około 18 sztuk):

  • 1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej (185 g)
  • 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • kilka kropel oliwy z oliwek/oleju

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki. Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 75g suchej)
  • 1 garść suszonych grzybów (ok. 10g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 1 łyżka świeżej bazylii,
  • 1 łyżka świeżego oregano ,
  • 1/3 łyżki świeżego rozmarynu (jeśli nie mamy świeżych ziół, użyjmy 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut a następnie podgotowujemy 5-10 minut. Następnie odcedzamy. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy na patelni aż do zarumienienia.

Ugotowane grzyby kroimy i razem z soczewicą wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem.

Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.

Źródło: foodpornveganstyle.blogspot.com

Bezglutenowa kutia

Dla wielu osób kutia to najlepszy deser świąteczny. Oto przepis, jak przyrządzić go w najzdrowszej i korzystniej kalorycznie wersji.

Składniki:

  • 100 g maku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g nasion chia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek
  • kilka suszonych fig
  • 60 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Minimum 24 godziny przed przygotowaniem zalewamy mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstawiamy. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem zalewamy orzechy włoskie i migdały. Odstawiamy.

Nasiona chia wsypujemy do lekko podgrzanego mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby powstał pudding (przed dodaniem do kutii odlewamy nadmiar mleka, jeśli jest). Tuż przed przygotowaniem namaczamy suszone owoce. Mak odsączamy z wody, dodajemy łyżkę roztopionego masła i mielimy w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie). Orzechy włoskie i migdały siekamy a suszone owoce kroimy na drobne kawałki (jeśli rodzynki są małe możemy zostawić je w całości).

Mak, orzechy i owoce wkładamy do naczynia, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pudding chia i znów mieszamy.

źródło: cookitlean.pl

Zobacz także

Zainteresują cię również:

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji