HelloZdrowie

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Syrop glukozowo-fruktozowy, Źródło: Gettyimages

Syrop glukozowo-fruktozowy cieszy się (słusznie) jak najgorszą sławą. Gorszą nawet niż cukier. Tymczasem, jak pisze Anna Reguła, dietetyczka prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie, oba te składniki są równie złe.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy – podobieństwa

Sacharoza (którą potocznie nazywamy właśnie cukrem) i syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy niemal we wszystkich słodyczach. Jak pisze Niekoniecznie Dietetycznie, nie ma między nimi dużej różnicy.

 

W Europie najpopularniejszy jest syrop glukozowo-fruktozowy o 42-procentowej zawartości fruktozy. Jest w zasadzie taki sam jak cukier - zarówno pod względem składu, jak i energetyczności.

Energetyczność cukru i syropu glukozowo-fruktozowego wynosi 4 kcal/g, organizm absorbuje je w taki sam sposób. Glukoza i fruktoza w sacharozie (cukrze) związane są wiązaniem α,β-1,2-glikozydowym. Wiązanie sacharozy zostaje momentalnie rozerwane przez enzymy obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Natomiast w przypadku syropu glukozowo-fruktozowego glukoza i fruktoza występują już z rozerwanym wiązaniem, wychodzi więc na to samo: momentalne rozerwanie wiązania w przypadku cukru i jego brak w przypadku syropu.

No, dwie małe różnice występują – syrop glukozowo-fruktozowy jest tańszy i nie krystalizuje.

Uważaj z każdym cukrem

Dietetyczka Anna Reguła zaznacza również, że każdy rodzaj cukru powinien być ograniczany w diecie. Nawet jeśli to miód, syrop z agawy czy syrop daktylowy. Wszystkie, spożywane w nadmiarze, będą niosły negatywne konsekwencje dla zdrowia. Niekoniecznie Dietetycznie dodaje także, że samo spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego nie powoduje otyłości. W jego przypadku jest tak, jak z innymi substancjami – łącznie ze wzrostem spożycia syropu, rośnie po prostu spożycie kalorii.

A jak jest u Was? Wybieracie częściej cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy? A może zupełnie udało wam się zrezygnować z tych składników w swojej diecie?

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety