Przejdź do treści

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają ekspertki z Czytamy Etykiety

Chleb
Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jasne czy ciemne pieczywo? „Oba rodzaje pieczywa są w porządku – w zależności od osoby, celu czy stanu zdrowia” – piszą ekspertki z Czytamy Etykiety. Kto więc powinien sięgnąć po jasny, a kto po ciemny chleb?

„Jasny chleb nie taki straszny, jak go malują”

Coraz częściej rezygnujemy z pieczywa, traktując je jako kaloryczne lub z powodów diety bezglutenowej. W rankingach na najbardziej niezdrowy chleb króluje ten… jasny.

„Jasny chleb nie taki straszny, jak go malują! W wielu kręgach przyjęło się stwierdzenie, że ciemny chleb jest super, a jasny niezdrowy. Prawda jest jednak trochę inna” – rozpoczynają swój wpis eksperci z Czytamy Etykiety.

Eksperci zaznaczają, że choć ciemne pieczywo na zakwasie zawiera więcej witamin i błonnika, jasny chleb jest za to lekkostrawny. Dzięki temu mogą spożywać go osoby z niektórymi problemami zdrowotnymi.

Można więc powiedzieć, że oba rodzaje pieczywa są w porządku – w zależności od osoby, celu czy stanu zdrowia. Warto pamiętać, że zdrowotność kanapki zależy w dużej mierze od tego, co na nią położymy – dodają specjaliści.

Jak czytać etykietki na chlebie

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb?

Kiedy i kto powinien włączyć do swojego menu jasne pieczywo? Eksperci wymieniają:

  • osoby z chorobą wrzodową, schorzeniami woreczka żółciowego;
  • sportowcy – aby uzupełnić wartość kaloryczną diety – u nich zarówno zbyt duża, jak i zbyt mała podaż energii może negatywnie odbić się na wynikach sportowych;
  • osoby po zabiegach układu pokarmowego jako element rozszerzania diety;
  • dzieci-niejadki, gdyż takie pieczywo ma delikatniejszy smak i jest łatwostrawne;
  • osoby starsze, których układ trawienny jest już bardzo „leniwy”.

Komu poleca się ciemne pieczywo? Specjaliści wskazują:

  • osobom na diecie redukcyjnej;
  • cukrzykom (ma niższy indeks glikemiczny);
  • osobom zdrowym, które nie mają problemów z układem pokarmowym.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Czytamy Etykiety

Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska. Jej konto na Instagramie obserwuje 250 tys. osób. 

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: