HelloZdrowie

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kompot z suszu - dlaczego warto go pić? Istock.com

Kompot z suszu to jeden z tradycyjnych napojów na Boże Narodzenie. Nie wszystkim jednak odpowiada jego wędzony posmak. Jednak patrząc na właściwości kompotu z suszu, warto rozważyć wypicie chociaż jednego kubka przy wigilijnym stole. Poznajcie jego moc i dowiedzcie się, dlaczego jest tak wartościowy.

Kompot z suszu według staropolskich wierzeń miał odganiać złe moce oraz zapewniać długowieczność osobom, które go spożywają. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały dawać siłę i przyciągać pieniądze, figi zapewniać płodność, a śliwki ochraniać przed złą energią. Zapisy wierzeń mają w sobie ziarno prawdy, bo kompot to źródło zdrowia i ma wiele do zaoferowania dla naszego organizmu.

Kompot z suszu – właściwości

  • źródło błonnika – kompot najczęściej przygotowywany jest z trzech owoców: jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek. Ich wywar jest doskonałym źródłem błonnika, który działa pozytywnie na jelita, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości dzięki wędzonym śliwkom, przez co chroni przed świątecznym obżarstwem.
  • źródło witamin – kompot dostarcza zwłaszcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki  ich mocy kompot sprzyja poprawie naszego wzroku, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia pracę wątroby.
  • wzmacnia organizm – potas, magnez, żelazo – ta trójca ze świątecznego kompotu wspomaga naszą koncentrację, wzmacnia serce, chroni układ nerwowy i reguluje pracę enzymów trawiennych.
  • odkwasza układ pokarmowy – suszone gruszki pozytywnie działają na trawienie, a dzięki jodowi są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy. Napar z gruszek warto pić również przy przeziębieniu oraz gorączce, a w połączeniu z jabłkami i śliwkami pomoże przy zaparciach.
  • wspomaga układ krążeniajabłka zwarte w kompocie z suszu zmniejszają wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed zawałem serca.

Kompot z suszu – z przepisu od Anny Starmach

Kompot z suszu od Anny Starmach – składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200g suszonych gruszek
  • skórka obrana z dwóch cytryn
  • kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • garść rodzynek

Kompot z suszu od Anny Starmach – wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu przez  30 minut. Po ugotowaniu wyrzucić skórkę z  cytryny i korę cynamonową. Można dodać miodu,  aby kompot był słodszy. Najlepiej smakuje ostudzony. Jeśli smak jest zbyt intensywny, można rozcieńczyć go wodą.

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami