3 min.
Kolejna korzyść z picia kawy. Ile filiżanek małej czarnej dziennie nam potrzeba?

Kolejna korzyść z picia kawy. Ile filiżanek małej czarnej dziennie nam potrzeba? Pexels.com
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
„Kawosze, którzy pili dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie przez rok, mieli lepszy, tzn. bardziej różnorodny skład mikrobiomu jelitowego niż badani, którzy pili kawy mniej lub wcale” – pisze na swoim profilu na Instagramie diabetolożka dr n.med. Luiza Napiórkowska.
Spis treści
Wpływ kawy na mikrobiom jelitowy
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Bardzo dobrze, twoje jelita na tym skorzystają. Jak wyjaśnia endokrynolożka i diabetolożka dr n.med. Luiza Napiórkowska, „kawa ma korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy”. Autorka profilu na Instagramie „Okiem doktor Luizy” opublikowała planszę, z której dowiadujemy się, że picie od dwóch do pięciu kubków kawy jest korzystne dla zdrowia.
„Przeprowadzono badania próbek mikrobiomu jelitowego pobranych podczas rutynowych kolonoskopii u osób, które piją czarną kawę. Okazało się, że ci kawosze, którzy pili dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie przez rok, mieli lepszy, tzn. bardziej różnorodny skład mikrobiomu jelitowego niż badani, którzy pili kawy mniej lub wcale” – wyjaśnia.
Napiórkowska tłumaczy, że dzieje się tak prawdopodobnie dzięki kwasom chlorogenowym zawartym w kawie. Kwas chlorogenowy to ekstrakt kwasu chinowego i kwasu kawowego charakteryzujący się bardzo gorzkim smakiem. Kwas ten m.in. pomaga zahamować napady „wilczego głodu”, co jest bardzo pomocne, jeżeli chcemy uniknąć podjadania. Zmniejsza on również wchłanianie glukozy aż o 7 proc., przez co organizm jest zmuszony do wykorzystywania zgromadzonych wcześniej zapasów cukru.
„To związek będący naturalnym przeciwutleniaczem, oprócz występowania w kawie można go znaleźć też w yerba mate, ziarnach kakaowca, a także w niektórych warzywach i owocach oraz w miodzie. Kwas chlorogenowy to bardzo ciekawy antyoksydant” – dodaje ekspertka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kto powinien uważać z ilością kawy?
Diabetolożka podkreśla, że spożycie sześciu i więcej kubków kawy nie będzie korzystne dla zdrowia. Zaznacza również, że należy wziąć pod uwagę szczególne okoliczności, kiedy należy zrezygnować z kawy lub znacznie zmniejszyć jej ilość w ciągu dnia. Specjalistka wymienia, kto powinien uważać z ilością małej czarnej:
Dr n. med. Luiza Napiórkowska
Za profilem na Instagramie „Okiem doktor Luizy” stoi dr n.med. Luzia Napiórkowska. Endokrynolożka i diabetolożka jest aktywna w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się swoją wiedzą medyczną. Prowadzi także bloga o tej samej nazwie. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. internautów.
Wyświetl ten post na Instagramie
Podeślij artykuł znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022