Przejdź do treści

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy
Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Najważniejsze, by w jadłospisie kobiety karmiącej piersią znalazły się różne produkty, ponieważ dieta powinna być urozmaicona i zdrowa. Należy unikać produktów, które mogą wywołać u dziecka kolkę lub alergie.

Jadłospis matki karmiącej – podstawowe zasady

Matka karmiąca piersią może jeść wszystko, na co ma ochotę, o ile nie występuje u niej lub u dziecka alergia pokarmowa. Oczywiście ze względów zdrowotnych powinna zrezygnować z mocno przetworzonej żywności, np. fast food, słodzonych sztucznie napojów czy nadmiernej ilości słodyczy. Należy pamiętać, aby dieta była zdrowa i zbilansowana. Dietę eliminacyjna, w razie takiej potrzeby, wprowadza lekarz.

  1. Dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki do ukończenia 6 miesiąca życia. Karmienie powinno być kontynuowane do 2 roku życia dziecka.
  2. Absolutnie należy unikać produktów przetworzonych i konserwowanych.
  3. Ostrożność należy zachować podczas wprowadzania do diety mleka krowiego.
  4. Podczas karmienia piersią organizm wykazuje znacznie większe zapotrzebowanie na przyjmowanie płynów. Należy przyjmować minimum 2–2,5 l płynów na dobę, najlepiej niegazowanej wody. Wskazane są również świeżo wyciskane soki np. z buraków, jabłek, herbata zielona, czerwona oraz czarna.
  5. Nie powinno się wprowadzać w tym czasie specjalnych diet (o ile nie ma takiej konieczności): wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej.
karmienie piersią

Dieta matki karmiącej noworodka

Dieta matki karmiącej piersią w pierwszym miesiącu powinna opierać się na produktach lekkostrawnych pobudzających laktację. Układ pokarmowy noworodka nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Dlatego bardzo ważne jest to, co przyjmuje do układu trawiennego z mlekiem matki. To czas, gdy młode mamy zwracają szczególną uwagę na to, co jedzą i obserwują reakcję dziecka na przyjmowane produkty.

Mimo iż dieta karmiącej dalej jest kwestią sporną, bez wątpienia należy spożywać:

  • ryby tłuste, szczególnie morskie takie jak: halibut, dorsz, makrela lub tuńczyk. Trzeba również unikać ryb wędzonych, surowych i smażonych. Warto je dusić, piec i gotować na parze;
  • mięso chude, szczególnie drobiowe;
  • owoce – od pierwszych dni po porodzie można spożywać m.in. gruszki, jabłka czy banany oraz inne. Należy pamiętać o dokładnym myciu owoców przed jedzeniem;
  • warzywa – korzeń i natka pietruszki, seler, burak, dynia i marchew. Najwięcej witamin jest w warzywach surowych. Można też je dusić lub gotować na parze;
  • w diecie mogą znaleźć się takie produkty jak: ryż, makaron i ziemniaki i zdrowe pieczywo;
  • bardzo ważne jest spożywanie nabiału, chociaż niektórzy twierdzą, iż jego nadmiar w ciąży lub podczas karmienia piersią może wywoływać alergie pokarmowe. Zaleca się spożywanie jogurtów naturalnych lub owocowych, twarogu chudego lub półtłustego, serków waniliowych oraz śmietany;
  • w umiarkowanej ilości można używać oliwy z oliwek oraz margaryny;
  • w diecie również nie powinno zabraknąć deserów. Są one potrzebne zarówno dla karmiącej mamy, jak i dziecka. Bez obaw można spożywać: naleśniki, galaretki, domowej roboty serniki na twarogu półtłustym, budynie, ciasto kruche oraz biszkopty;
  • bardzo ważne, aby kobieta karmiąca piła dziennie 2–2,5 l płynów. Bez obaw można pić herbatę czarną, czerwoną oraz zieloną, wodę mineralną niegazowaną, soki świeżo wyciskane;
  • bezpiecznie można stosować też następujące zioła: bazylię, majeranek, tymianek, pieprz, sól (w niewielkich ilościach).

Przyjmuje się, że dieta matki karmiącej piersią powinna zawierać ok. 500 kcal dziennie więcej ponad całkowite zapotrzebowanie energetyczne. Średnie zapotrzebowanie energetyczne karmiącej wynosi  2500 – 2800 kcal.

Dieta matki karmiącej piersią  – czego nie wolno?

Czego unikać w jadłospisie matki karmiącej? Podczas karmienia piersią nie można spożywać alkoholu ani palić papierosów. Nie należy również jeść surowego mięsa i ryb ani serów pleśniowych.

Układając dietę dla matki karmiącej piersią, należy uważać szczególnie na te produkty spożywcze, które mogą zaszkodzić dziecku. Do najczęściej alergizujących należą: jaja, mleko, kakao, czekolada, orzechy, ryby, soja. Z ostrożnością należy też podchodzić do (a najlepiej unikać) potraw ciężkostrawnych i wzdymających, jak kapusta, groch, grzyby, śliwki suszone, potrawy smażone.

W razie niepokojących objawów u noworodka/niemowlaka należy skonsultować się z lekarzem pediatrą.

8 faktów o karmieniu piersią

Dieta matki karmiącej – przykładowy jadłospis jednodniowy

Pierwsze śniadanie:

  • 2 kromki pieczywa żytniego z masłem,
  • dwa plastry chudej szynki i  plastry pomidora,
  • szklanka soku pomarańczowego.

Drugie śniadanie:

  • 250 ml jogurtu naturalnego z musli, pokrojonym jabłkiem i bananem.

Obiad:

  • zupa jarzynowa z makaronem,
  • 2 lub 3 pulpety w sosie brokułowo-śmietanowym z ziemniakami,
  • starte jabłko z marchewką,
  • kompot z jabłek.

Podwieczorek:

  • szklanka ciepłego kisielu z 3 herbatnikami,
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja:

  • sałatka z pomidorem, mozzarellą i świeżą bazylią,
  • czerwona herbata.

Dieta matki karmiącej – gotowe przepisy

  1. Krem batatowo-brokułowy – smaczny, lekkostrawny, a jednocześnie dostarczy energii.

    Składniki:

    – 2 średnie bataty;
    – 150 g brokułów;
    – 400 ml mleczka kokosowego;
    – łyżka oleju kokosowego;
    – 2 łyżki stołowe pestek dyni;
    – 200 g fileta z indyka
    Przygotowanie: Ugotuj bataty w skórce w jednym garnku, a brokuły przyrządź na parze w drugim. Następnie ugotowane bataty obierz ze skórki, dodaj odrobinę wody i zmiksuj na papkę. Dokładnie to samo zrób z brokułami. Następnie połącz składniki w jednym kielichu miksera. Dolewając powoli mleka kokosowego, miksuj oba składniki aż do powstania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj łyżkę oleju kokosowego.Filet z indyka z ekologicznej hodowli umyj i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię z wodą. Dodaj odrobinę soli himalajskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu i oregano. Pod przykryciem duś indyka, co jakiś czas dolewając wody, aby się nie przypalił. Zajmie ci to ok. 20 min. Do miseczki wrzuć ok. 100 g uduszonego indyka, zalej go kremem batatowo-brokułowym i posyp pestkami dyni.
  2. Jaglany jogurt z owocami – pomysł na zdrowe i kolorowe śniadanie

    Składniki (na 2 porcje):

    – ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    – ¾ szklanki mleka kokosowego
    – dwa małe banany
    – 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
    – 2 garści ulubionych owoców lata
    – kilka listków mięty
    – miód albo syrop klonowy do polania

    Przygotowanie: Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Owoce umyj. Do blendera wrzuć banany, kaszę, mleko, masło orzechowe i całość zmiksuj. Przelej do naczynia. Posyp owocami i miętą.

  3. Kisiel z buraka i rabarbaru – wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy deser!Składniki (na 2 porcje):– 1 szklanka soku z buraka, świeżo wyciskanego lub gotowego (250 ml)
    – 1 szklanka rabarbaru posiekanego na małe kawałki (100 g)
    – 2 łyżki syropu daktylowego
    – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    – 6 łyżek wody, do zmieszania z mąką
    Przygotowanie: Wlej sok z buraka do małego rondelka, dodaj rabarbar i syrop, wymieszaj, zakryj pokrywką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Po tym czasie wymieszaj mąkę z wodą i dolej do rondelka, szybko i energicznie mieszając. Od razu zdejmij z ognia, przemieszaj jeszcze chwilę i przelej do pucharków. Podawaj od razu na ciepło lub schłodź na później. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol