Przejdź do treści

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety
Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Często gotujesz warzywa? A słyszałaś o tym, że każda obróbka termiczna sprawia, że są one mniej wartościowe? Na szczęście są sposoby na to, by po ugotowaniu marchewka, groszek czy buraki zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.

Jak gotować warzywa? Największe błędy

„Wydaje się, że temat gotowania jest oczywisty, ale nie jest tak do końca” – podkreślają ekspertki portalu Czytamy Etykiety.

Według nich, jeden z najczęściej  popełnianych błędów to krojenie ziemniaków na mniejsze kawałki przed gotowaniem. „Wiadomo, mniejsze szybciej się zrobią – ale jednocześnie stracą więcej wartościowych składników” – zauważają.

Kolejny błąd to wkładanie warzyw do jeszcze zimnej wody.  Powoduje to, że pozbywamy się z warzyw większej ilości witamin i składników odżywczych, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. „Wrzucajcie je do wrzątku, aby miały jak najkrótszy kontakt z wodą” – radzą specjalistki.

Często warzywa gotujemy też warzywa zbyt długo i je rozgotowujemy. Tymczasem im krócej je gotujemy, tym lepiej. Najlepiej, żeby były ugotowane al dente. Na przykład ziemniakom i selerowi wystarczy 20-25 minut, marchewce 10-15 minut, a brokułom 5-8 minut.

Pętla wisielcza z żelka

Cenne wskazówki

Jak zaznaczają ekspertki, aby zachować więcej witamin i innych potrzebnych składników w warzywach, powinnyśmy pamiętać o tym, żeby:

  • do garnka nie wlewać zbyt dużej ilości wody,
  • dodać odrobinę soli do gotowanych warzyw – nieposolona woda „wysysa” cenne składniki z warzyw,
  • przykrywać garnek,
  • przygotować warzywa tuż przed gotowaniem – nie wcześniej,
  • do gotujących się warzyw dodać odrobinę tłuszczu,
  • po ugotowaniu włożyć warzywa do lodówki.

„Ponadto pomyśl nad gotowaniem na parze – dzięki temu zachowujemy dużo więcej składników, takich jak witaminy i składniki mineralne. Nie 'uciekną’ do wody” – radzą ekspertki.

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 247 tys. osób. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: