HelloZdrowie

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak przedłużyć trwałość żywności i nie marnować jedzenia, które zostało po świętach? Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny i propagatorka idei zero waste – podpowiada, że jednym z takich sposobów jest pasteryzacja. Jak się do tego zabrać? 

Pasteryzacja gotowych dań – z czym to się je?

Jak podkreśla Jagna Niedzielska, przed zabraniem się do pasteryzacji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Dania świąteczne, które możesz zapasteryzować to: gołąbki, groch z kapustą, barszcz czerwony, bigos, grzybowa, kompot z suszu.
  2. Sprawdź, czy słoiki nie są popękane, a zakrętki nie mają rdzy.
  3. Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem lub umyj w zmywarce, w wysokiej temperaturze.
  4. Pamiętaj, że podczas pasteryzacji na sucho i mokro słoiki nie mogą się stykać ani dotykać ścian piekarnika oraz garnka.
  5. Do pasteryzacji na sucho wybierz słoiki typu twist-off, a na mokro twist-off lub z gumką.

Gotowa? To do dzieła. Ale zanim zaczniesz pasteryzować, warto jeszcze wiedzieć, czym różni się pasteryzacja na mokro od tej na sucho, i jak dokładnie ją wykonać.

Pasteryzacja na mokro i na sucho

Jeśli bierzemy się za pasteryzację, mamy do wyboru dwie opcje: na sucho i na mokro. Zdecydowałaś się na pierwszą? Postępuj według schematu, który przygotowała Niedzielska.

  1. Do słoików włóż gotowe dania, zostawiając 2 cm wolnego miejsca.
  2. Garnek wyłóż ściereczką.
  3. Do garnka włóż zakręcone słoiki z zawartością i zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
  4. Wlej wodę o temperaturze tego, co znajduje się w środku słoików.
  5. Trzymaj słoiki w gotującej się wodzie przez ok. 20-25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij słoiki i osusz.
  7. Pamiętaj, żeby słoiki twist-off przechowywać wieczkiem do dołu.

Jeśli zdecydujesz się na pasteryzację na sucho, postępuj według poniższych wskazówek.

  1. Do słoików wkładaj dania zostawiając 2 cm miejsca.
  2. Zamknięte słoiki wstaw do zimnego piekarnika (ustawiamy piekarnik na temperaturę 100-120 stopni)
  3. W ten sposób przechowujemy słoiki przez ok. 40 minut.
  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, czekamy aż słoiki ostygną.
  5. Słoiki można przechowywać po pasteryzacji wieczkiem do dołu, żeby powietrze się zassało na 100 proc.

Bezpiecznym terminem przydatności dla weków/pasteryzowanych słoików jest jeden rok. Przechowuj słoiki w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. W piwnicy lub szafce, która nie jest blisko piekarnika. Słoików nie można wystawiać na promienie słoneczne i na wysokie temperatury” – podkreśla Jagna Niedzielska.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w jedzenia. Podczas organizowanych przez siebie warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie w myśl idei zero waste. 

Autorka poradnika „Bez resztek” jest też prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem nowo powstające punkty restauracyjne oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Na Instagramie obserwuje ją niemal 13 tys. osób. Na swoim profilu Niedzielska publikuje przepisy i radzi, jak wprowadzić ideę zero waste do kuchni.

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Czy słodycze pod choinką to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka Małgorzata Jackowska