HelloZdrowie

Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego

Gwiazda betlejemska - czy wiesz, że jest trująca? Istock.com

„Wszystkie części gwiazdy betlejemskiej mogą być trujące” – mówi lek. Monika Działowska, znana w mediach społecznościowych jako „Pediatra na zdrowie”. Czerwone kwiaty, chociaż pięknie wyglądają na świątecznym stole, nie są więc zbyt bezpieczne – szczególnie, gdy w domu są dzieci. Czy sam kontakt jest dla nas niebezpieczny? 

„Pediatra na zdrowie”, czyli Monika Działowska

Lek. Monika Działowska to pediatra w trakcie specjalizacji, znana w mediach społecznościowych. Prowadzi konto „Pediatra na zdrowie” na Instagramie oraz bloga o tej samej nazwie. Lekarka porusza wiele tematów związanych ze zdrowiem i rozwojem dzieci. Wszystko w trosce o maluchy!

Tym razem lek. Monika Działowska podjęła się tematu gwiazdy betlejemskiej, którą wiele z nas ma w domu. Okazuje się bowiem, że ta piękna roślina może być… trująca.

Gwiazda betlejemska – dlaczego jest toksyczna?

„Wszystkie części gwiazdy betlejemskiej mogą być trujące. Po złamaniu/potarciu/ugryzieniu wydobywa się biały, ostry sok mleczny, który ma właściwości trujące i żrące.

Sam dotyk rośliny w całości nie powinien zrobić krzywdy, ale dziecko przecież chętnie „tylko śplubuje to cielwone” lub urwie sobie kawałek listka.

Po kontakcie ze skórą obficie ją umyj pod bieżącą, chłodną wodą. Może się pojawić zaczerwienienie, pęcherze lub owrzodzenia.

Po kontakcie z oczami (np. przetarcie oka ręką ubrudzoną sokiem mlecznym) zrób to samo. Może się pojawić zaczerwienienie oka, a nawet przejściowe zaburzenie widzenia. Po zjedzenie skontaktuj się z lekarzem, nie wywołuj wymiotów!” – pisze lekarka na Instagramie.

I dodaje, byśmy nie dopuszczali do tego, by dziecko miało jakąkolwiek szansę dostać się do tej rośliny. Lekarka radzi, by roślinę – jeśli już ją mamy – postawić naprawdę wysoko.

Poisencja, czyli gwiazda betlejemska

Co warto wiedzieć o tej roślinie? Poisencja wywodzi się z rodziny wilczomleczowatych, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Wszystkie rośliny zaliczające się do tej grupy wytwarzają biały, trujący sok mleczny, w którego składzie znajdują się m.in. kwas euforbinowy, euforbina i związki cyjanogenne.

Trujące soki znajdują się w korzeniu, liściach i łodygach. Jeśli związek ten dostanie się w dużej ilości do układu pokarmowego, spowoduje najczęściej zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nudności i wymioty, rzadziej poważniejsze zatrucie oraz podrażnienie błony śluzowej w jamie ustnej.

Uspokajamy – by zatruł się nią dorosły człowiek, musiałby zjeść kilkaset liści. Dzieci są bardziej wrażliwe.

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!