Przejdź do treści

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo. Zdj: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pomelo to naj­więk­szy spo­śród owo­ców cytru­so­wych. Rekor­dowe owoce mogą mieć nawet 20 cm śred­nicy i ważyć do 3 kg. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść! Podpowiadamy też, jak obrać pomelo i czy cukier w pomelo powinien spędzać ci sen z powiek.

Owoc pomelo – jak smakuje, skąd pochodzi?

Pomelo nazy­wany jest także pumelo lub poma­rań­czą olbrzy­mią. Naj­czę­ściej spo­ty­ka­nymi w skle­pach odmia­nami owocu są swe­etie i honey. Pomelo może przyj­mo­wać kolor od żół­tego, przez czer­wony po inten­sywną zie­leń.

Smak pomelo jest przy­jem­nym połą­cze­niem poma­rań­czy i grejp­fruta. Pomelo jest bar­dzo soczyste, słodkie, ale z lekką nutą gory­czy. Jeśli grejp­frut wydaje ci się zbyt gorzki to pomelo jest właśnie dla ciebie. Obec­nie poma­rań­cza olbrzy­mia upra­wiana jest przede wszyst­kim w Azji, Mek­syku i Izra­elu, skąd owoce przy­jeż­dżają do Pol­ski.

Jed­nak jeśli masz „rękę” do uprawy roślin możesz spró­bo­wać wyho­do­wać pomelo we wła­snym domu, w doniczce. Ogrod­nicy zapew­niają, że uprawa wcale nie jest trudna. Wpraw­dzie owoce nie będę aż tak duże, jak te, które rosną w inten­syw­nym słońcu, ale radość z moż­li­wo­ści zje­dze­nia własnego pomelo jest ogromna.

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Pomelo – war­tość odżyw­cza i cukier

Pomelo, jak więk­szość owo­ców, dostar­cza przede wszyst­kim węglo­wo­da­nów w ilo­ści 9,6 g na 100 g. Cukier zawarty w pomelo jest pocho­dze­nia natu­ral­nego. Nie musisz mar­twić się jego spo­ży­ciem tak bar­dzo, jak spo­ży­ciem tzw. cukrów doda­nych. Węglo­wo­dany pro­ste w owo­cach zazwy­czaj wystę­pują w połą­cze­niu z innymi skład­ni­kami, które ogra­ni­czają tempo ich wch­ła­nia­nia w prze­wo­dzie pokarmowym.

Owoc pomelo w 90 proc. składa się wody. Pomelo jest także źró­dłem błon­nika pokar­mo­wego. Średni owoc dostar­cza 6 g błon­nika. Jed­nym z powo­dów, dla któ­rych pomelo cie­szy się powo­dze­niem są zawarte w nim:

Ile kalo­rii ma pomelo?

Średni owoc pomelo ze skórą waży około 1 kg. Po obra­niu pozo­staje około 600 g miąż­szu. Taka ilość ma 228 kcal, ale rzadko zja­dasz cały owoc na raz. Pomelo jest bar­dzo sycące. 100 g miąż­szu dostar­cza 38 kcal i jest to ilość kalo­rii porów­ny­walna do grejp­fruta (40 kcal w 100 g). Jak na tym tle wypa­dają inne, popu­larne cytrusy? Poma­rań­cza ma 48 kcal w 100 g, zaś man­da­rynka 45 kcal.

Kiszone cytryny

Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo?

Pomelo a ciśnie­nie krwi

Jeden owoc pomelo pokrywa bli­sko 40 proc. zapo­trze­bo­wa­nia na potas. Potas działa prze­ciw­staw­nie do sodu, któ­rego nadmiar sprzyja nad­ci­śnie­niu tęt­ni­czemu. Odpo­wied­nie spo­ży­cie potasu przy­spie­sza wyda­la­nie sodu i jest waż­nym ele­men­tem regu­la­cji ciśnie­nia krwi.

Owoc pomelo a nawod­nie­nie orga­ni­zmu

Kiedy jesz pomelo dostar­czasz do swo­jego orga­ni­zmu także dużo wody. Prze­ciętny owoc pomelo jest jak dwie, dodat­kowe szklanki wody (około 500 ml). To wła­śnie dla­tego poma­rań­cza olbrzy­mia świetnie nawad­nia orga­nizm.

Jak pomelo wpływa na odpor­ność orga­ni­zmu

Wita­mina C znana jest ze swo­ich wła­ści­wo­ści wspie­ra­ją­cych mecha­ni­zmy ochronne orga­ni­zmu. To silny anty­ok­sy­dant ogra­ni­czający nega­tywny wpływ stresu oksy­da­cyj­nego na orga­nizm. Witamina C przy­czy­nia się także do zwięk­sze­nia ilo­ści bia­łych krwi­nek. Średni owoc pomelo pokrywa aż 600 proc. zapo­trze­bo­wa­nia na wita­minę C, dla­tego jedz go przede wszyst­kim w okre­sie prze­zię­bień.

Owoc pomelo a odchu­dza­nie

Pomelo dzięki zawar­to­ści błon­nika pokar­mo­wego i dużej ilości wody sku­tecz­nie wypeł­nia prze­wód pokar­mowy. Dzięki temu po zje­dze­niu poma­rań­czy olbrzy­miej czu­jesz się naje­dzona i ogra­ni­czasz prze­ką­ski mię­dzy posił­kami. Niek­tó­rzy pod­kre­ślają, że pomelo zawiera enzymy przy­spie­szające spalanie tkanki tłusz­czo­wej. Pamię­taj jed­nak, że taki skład­nik ma dzia­ła­nie wspo­ma­ga­jące odchu­dzanie i bez wspar­cia diety oraz aktyw­no­ści fizycz­nej nie będzie sku­teczny.

Pomelo a nie­do­krwi­stość

Owoc pomelo jest źró­dłem mie­dzi. Dzięki temu skład­nikowi pra­wi­dłowo prze­biega trans­port żelaza w orga­nizmie. Jego spo­ży­cie jest zatem szcze­gól­nie ważne dla osób, które wal­czą z nie­do­krwi­sto­ścią.

Czereśnie na talerzu

Jak obrać pomelo?

Pomelo ma grubą, gąb­cza­stą skórę, dla­tego jego obie­ra­nie bywa kło­po­tliwe. Przy pomocy ostrego noża natnij skórę wzdłuż pomelo od wierz­chołka aż do spodu. Takie nacię­cia wyko­naj wzdłuż całego owocu. Następ­nie ode­tnij wierz­cho­łek i spód pomelo, dzięki temu łatwiej usu­niesz skórkę. Dokład­nie obierz owoc usu­wa­jąc wszyst­kie białe czę­ści. Obrane pomelo podziel na cząstki. W pomelo usu­nąć należy także białe błonki mię­dzy cząst­kami, które są gorz­kie w smaku. Naj­ła­twiej zro­bić to odci­na­jąc bło­nia­sty pasek od wewnątrz cząstki, dzięki czemu z łatwo­ścią wydo­bę­dziesz ze środka soczy­sty miąższ.

Jak roz­po­znać doj­rzałe pomelo?

Lubisz owoc pomelo, ale oba­wiasz się, że kupisz stary owoc z suchym miąż­szem? Zwróć uwagę na wygląd oraz jędr­ność skórki. Owoce nie powinny mieć brą­zo­wych smug i prze­bar­wień. Skórka nie może być miękka, co może świad­czyć o początku pro­cesu gni­cia. Mięk­kie nie powinno być także miej­sce, w którym pomelo było przy­mo­co­wane do gałązki.

Im cięż­szy owoc, tym więk­sza zawar­tość wody i soczy­stość. Pową­chaj pomelo – powin­naś poczuć charak­te­ry­styczny zapach z nutą gory­czy. Odłóż owoc, który wydziela zapach stęchli­zny.

kobieta

Czy w ciąży można spożywać pomelo?

Tak! Pomelo to ważny składnik diety kobiet spodziewających się dziecka. Obecna w owocu pomelo witamina C oraz potas warunkują prawidłową kondycję naczyń krwionośnych, jak również odpowiadają za właściwy poziom ciśnienia krwi. Jest to spowodowane faktem, że w pierwszych miesiącach ciąży naczynia krwionośne tracą swoją elastyczność, w wyniku czego krew krąży w nich znaczniej wolniej.

Wadą cytrusów jest jednak to, że często uczulają. Poddawane są również procesom konserwacji poprzez spryskiwanie licznymi środkami chemicznymi. W związku z tym kobiety w ciąży powinny spożywać je w niedużych ilościach oraz dokładnie umyć i obrać przed spożyciem.

Pomelo – prze­ciw­wska­za­nia

Pomelo ma silne wła­ści­wo­ści aler­gi­zu­jące, dla­tego aler­gicy powinni jadać owoc ze szcze­gólną ostrożno­ścią, zwra­ca­jąc uwagę na reak­cję orga­ni­zmu. Pomelo nie należy jadać w bli­skim czas od spo­ży­cia leków, gdyż owoc ten może zabu­rzać ich wch­ła­nia­nie i meta­bo­lizm. W nadmiarze pomelo nie powinny jeść też osoby z niskim ciśnieniem.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska

Dietetyk

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.