Przejdź do treści

Zanim podasz dziecku zamiennik cukru… Dietetyczka ostrzega, by uważać z substancjami słodzącymi, które pozornie uważane są za zdrowsze

Zanim podasz dziecku zamiennik cukru
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Twoje dziecko, szczególnie malutkie, nie potrzebuje cukru. Możliwe, że doskonale zdajesz sobie z tego sprawę, więc sięgasz po zamienniki cukru: miód, syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy, cukier kokosowy. Czy słusznie? Hello Zdrowie razem z dietetykiem przygląda się popularnym zamiennikom cukru.

Wnioski analityków Narodowego Funduszu Zdrowia płynące z raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, mówiąc łagodnie, nie są optymistyczne. Przeciętny Polak spożywa o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego w ciągu roku niż 10 lat temu. Dane dotyczące polskich dzieci i młodzieży do 20. roku życia są szczególnie niepokojące: 44 proc. chłopców i 25 proc. dziewcząt ma nadwagę, natomiast otyłość dotyczy 13 proc. chłopców i 5 proc. dziewcząt.

Cukier sprzyja tyciu, co z kolei przekłada się bezpośrednio na zachorowalność na cukrzycę typu 2. Ministerstwo Zdrowia, które zaprezentowało raport podczas konferencji w lutym, zwróciło uwagę, że z nadwagą związane są także inne schorzenia, np. choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, bezdech senny, nadciśnienie tętnicze. W 2017 roku zrealizowano dwukrotnie więcej recept na leki stosowane w nadciśnieniu u dzieci niż w roku 2012.

cukier

Agata Stróżyk, dietetyk i specjalista ds. informacji medycznej, Medicover Polska zauważa, że – jak wynika z szacunków – nawet 75 proc. dzieci poniżej 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukrów. Tymczasem ograniczenie cukru w diecie dziecka służy zapobiegnięciu próchnicy zębów i otyłości, a także ma na celu kształtowanie zdrowych preferencji żywieniowych – teraz, jak i w przyszłości. Jest to szczególnie ważne u niemowląt oraz u dzieci z nadwagą bądź otyłością.

 

Normy spożycia cukru w diecie dziecka

Ile cukru w diecie dziecka jest okej? Jak najmniej. Najlepiej w ogóle, choć cukier ukryty jest w wielu produktach spożywczych. – Zaleca się ograniczenie wolnych cukrów w diecie dziecka do około 5 proc. u dzieci poniżej 2. roku życia, co daje ok. 3,5–7 łyżeczek cukru dziennie dla dziewcząt i ok. 4–9 łyżeczek dla chłopców, a u młodszych dzieci spożycie powinno być jeszcze mniejsze – tłumaczy Agata Stróżyk.

Wolne cukry to te dodawane do jedzenia i napojów przez producenta bądź kucharza oraz naturalnie występujące w miodzie, syropach oraz sokach owocowych. Nie dotyczy to cukru, który występuje naturalnie w świeżych, mrożonych lub suszonych owocach oraz laktozy naturalnie występującej w mleku i niesłodzonych produktach mlecznych.

Nasza ekspertka wyjaśnia, w jakiś sposób ograniczyć ilość cukru w diecie malucha. Zacznijmy od tego, co dziecko pije.

  • Napoje słodzone zastąp wodą (niskozmineralizowaną, niesłodzoną, niskosodową, niskosiarczanową), która po 6. miesiącu życia jest podstawą w zaspokajaniu pragnienia.
  • Zamiast podawać dziecku soki owocowe, lepiej zachęcać je do spożywania świeżych owoców i warzyw.
  • Niemowlętom nie podawaj soków. Dzieci powyżej 12. miesiąca życia mogą pić sok, ale wyłącznie 100-procentowy, przecierowy, bez dodatku cukru, pasteryzowany lub przygotowany przez rodzica – maksymalnie ok. pół szklanki do 3. roku życia.
  • Sok nie powinien być spożywany z butelki i nie przed snem lub w nocy (profilaktyka próchnicy zębów).

Co jeszcze mogą zrobić rodzice? – Warto czytać etykiety, np. wybierając płatki śniadaniowe. Kupuj produkty bez dodatku cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Zamiast słodyczy podawaj swojemu dziecku orzechy, owoce suszone albo sałatkę lub jogurt ze świeżymi owocami. Unikaj słodzonych napojów i koktajli mlecznych – dostarczają sporo wolnych cukrów i energii. Zamiast tego wybierz jogurt naturalny i dodaj do niego świeże borówki, pokrojonego banana lub maliny – podpowiada Agata Stróżyk.

Przegląd popularnych zamienników cukrów

W ostatnim czasie mamy prawdziwe zatrzęsienie zamienników cukrów. Rodzice chętnie po nie sięgają, przygotowując domowe ciasta czy desery. Jednak stosując je, należy zachować rozwagę. Przyglądamy się zamiennikom stołowego cukru razem z dietetyk Agatą Stróżyk.

Miód i syropy (klonowy, z agawy, daktylowy)

Z podawaniem dziecku miodu należy poczekać do ukończenia 12. miesiąca życia ze względu na ryzyko botulizmu dziecięcego związanego z możliwym występowaniem w miodzie przetrwalników Clostridium botulinum. Starsze dzieci mogą bezpiecznie sięgać po miód.

Miód, podobnie jak syropy na bazie cukru (w tym syrop z agawy, daktylowy czy klonowy) powinny zostać ograniczone w diecie dziecka zgodnie z wspomnianymi wcześniej rekomendacjami ekspertów.

Cukrzyca jest chorobą przewlekła.

Cukier brzozowy (ksylitol)

 U dzieci z grupy umiarkowanego i zwiększonego ryzyka próchnicy przyjmowanie ok. 3–8 g ksylitolu w kilku dawkach w ciągu dnia (powyżej 4. roku życia jako guma do żucia, miętówki lub tabletki) jest zalecane przez Amerykańską Akademię Stomatologii Dziecięcej (2014) jako metoda zapobiegania próchnicy z uwagi na jego właściwości przeciwbakteryjne. Nie należy przekraczać 8 g ksylitolu na dobę, ponieważ może działać przeczyszczająco. Ksylitol, poza tą grupą dzieci i poza tymi produktami, spożywanymi w określonej dawce w ciągu dnia, powinien być traktowany jak pozostałe słodziki.

Słodziki

Słodziki (np. aspartam, stewia) nie są zalecane w diecie niemowląt i młodszych dzieci ze względu na brak wystarczających danych dotyczących ich długofalowego wpływu na zdrowie maluchów, a zwłaszcza na kontrolę masy ciała.

Cukier kokosowy

Według Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego osoby z cukrzycą typu 2 powinny traktować cukier kokosowy jak każdy inny cukier dodany. Mimo że cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, zawiera witaminy z grupy B oraz potas, łyżeczka dostarcza około 15 kcal energii i 4 g cukru. U dzieci powinno się traktować go jako wolny cukier i ograniczać zgodnie z wspomnianymi zaleceniami ekspertów.

śniadanie

Dietetyk Agata Stróżyk sumuje: – Produkty zawierające wolne cukry powinny być spożywane jako element posiłku, a nie przekąska. Niewłaściwy sposób odżywiania dziecka, w tym częste przekąski zawierające produkty słodzone, popijanie napojów słodzonych wielokrotnie w ciągu dnia lub zaspokajanie pragnienia słodkimi napojami w nocy sprzyjają próchnicy zębów. Cukry dodane nie stanowią niezbędnego elementu diety, a dostarczają sporej ilości energii, zwykle bez wartości odżywczej. Co więcej, ich wysokie spożycie może ograniczać sięganie przez dzieci po bardziej wartościowe produkty – np. po wypiciu napoju owocowego dziecko może już nie mieć ochoty na świeży owoc.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol