Przejdź do treści

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Masło to jeden z tych produktów, których używa większość z nas. Jest dodatkiem do kanapek, ważnym składnikiem do ciast, używamy go do smażenia. Lubimy mieć je w lodówce, w końcu nie wiadomo, kiedy nam się przyda. A może dobrym pomysłem jest jego mrożenie?

Jak zamrażać masło?

Masło można mrozić, jednak wszystko zależy od jego składu. Jeśli posiadasz masło solone, to możesz przechowywać je w zamrażarce do roku, natomiast to, które w składzie nie ma soli, wytrzyma pół roku. Oczywiście może okazać się, że masło będzie ci służyło dłużej, jednak najbezpieczniej jest je wykorzystać właśnie w wyżej wymienionych ramach czasowych.

Uwierz, że w mrożeniu masła nie ma nic trudnego. Jeśli masz go za dużo, to najlepiej będzie zamrozić je w takim opakowaniu, w jakim je kupiłaś. Jeśli zdążyłaś wyrzucić oryginalne opakowanie, wówczas możesz korzystać z plastikowych woreczków lub aluminium. Tutaj może przydać ci się jedna wskazówka.

Jeśli nie masz dużej rodziny lub po prostu nie jecie dużej ilości masła „na raz”, to najlepiej jest pokroić daną kostkę na mniejsze części. Będzie to dla ciebie zdecydowanie wygodniejsza opcja. Koniecznie oddziel również masło od innych zamrożonych warzyw czy owoców, które mają intensywny zapach. Możesz tego nie wiedzieć, ale masło bardzo szybko przechwytuje intensywne zapachy.

Na czym najlepiej smażyć, a co jest gorszą opcją? Wyjaśnia Michał Kot

Zamrożone masło w użyciu

Jeśli chcesz zacząć wykorzystywać zamrożone masło, to pamiętaj, aby wyjąć je w odpowiednim momencie. Produkt ten dość szybko się rozpuszcza, więc jeśli potrzebujesz go do smażenia czy pieczenia potraw, to możesz użyć go od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli chcesz zacząć używać masła np. do kanapek, to najlepiej wyjąć je na kilka godzin przed użyciem i zostawić w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest wyjęcie masła wieczorem i zostawienie go do rozmrożenia na całą noc w lodówce. Jeśli ci się spieszy, użyj mikrofalówki, jednak pilnuj, aby masło nie przybrało całkowicie oleistej formy.

Lepszym pomysłem wydaje się starcie masła na tarce – w tej formie roztopi się dość szybko, w ciągu mniej więcej godziny. Pamiętaj, aby rozmrożone masło wykorzystać jak najszybciej. A jeśli nie wiesz, co z nim zrobić i boisz się, że nie dasz rady go spożytkować, zrób ciasto. Jest wiele przepisów, które wymagają użycia właśnie zimnego masła, np. na biszkopt czy ciasto maślane.

 

Źródła: usdairy, thespruceeats, landolakes

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: